Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

door Gastauteur

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild.
Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van de aarde.

Voorleven

Als ouder heb je continu een voorbeeldfunctie voor je kind: alles wat je doet wordt geobserveerd en geïmiteerd. Wees je daarvan bewust en maak er gebruik van. ALs jij van jongsaf aan het goede voorbeeld geeft, zal het voor je kleintje heel gewoon zijn om dat voorbeeld ook te volgen. Zeker peuters en kleuters zullen jou of iemand op straat gerust terechtwijzen als iets echt een gewoonte is: ‘Je mag niets op straat gooien, dat hoort in de prullenbak!’.
Een dreumes geef je nog vooral het goede voorbeeld, maar hoe groter je kind wordt, hoe meer uitleg je geeft. Zo maak je je kind bij gewone dagelijkse handeingen steeds meer milieubewust.

Enthousiast maken

Liefde voor de natuur is de eerste stap, een kind dat van de natuur houdt wil die graag beschermen. Liefde voor de natuur breng je kleine kinderen makkelijk bij door ze mee te nemen de natuur in. Ga lekker wandelen, of kijk in eigen tuin. Til eens een grote steen op en kijk samen met je dreumes welke diertjes eronder leven. Hoe groter je kind wordt, hoe meer je uit kunt leggen: hoe de dieren en planten heten, waarom ze daar leven, hoe ze leven, wat ze eten enzovoorts.

Vertel je kind bij alles wat je doet om het milieu te beschermen waarom je dat doet en herhaal ook regelmatig waarom dat nodig is. Zo wordt het al snel gewoonte voor je kind om papier in de zak oud papier te stoppen, licht achter zich uit te doen en de kraan niet te laten stromen.
Verzin samen met je grotere kind manieren om duurzamer te leven, ze kunnen verbazingwekkend creatief uit de hoek komen en zullen zeer gemotiveerd zijn hun ideeen ook uit te voeren.

Er zijn heel veel leuke boeken in de handel om samen met je kind te bekijken en mee aan de slag te gaan, van prentenboeken over het smelten van de zuidpool en knutselen met afval tot boeken met heel concrete tips om duurzaam bezig te zijn. Onderaan dit artikel vind je een aantal titels.

kinderen en milieubewustzijn
Informatie geven

Veel ouders onderschatten hun kind een beetje op het vlak van het begrijpen van informatie. Het wordt niet nodig gevonden om kleine kinderen uit te leggen waarom je zuinig moet zijn met water, waarom je afval scheidt en waarom je kiest voor biologische melk. Dat snappen ze toch niet, daar zijn ze nog te klein voor..
Toch motiveert juist deze informatie, samen met het voorbeeld van papa en mama, ook heel jonge kinderen om mee te helpen.
Het is dan wel belangrijk om niet een heel theoretisch verhaal af te steken, je kunt het beter heel concreet maken.
Dat kun je gewoon in eigen huis doen, maar je kunt ook eens een bezoekje brengen aan een milieudepot en met eigen ogen zien hoe groot de afvalberg is, een workshop “Recyclen, creatief met afval” doen (Museon, Den Haag) of een glasfabriek bezoeken en zien hoe van oude glasscherven nieuw glas wordt gemaakt. Ook is er erg leuk recycle-speelgoed (dekko toys) verkrijgbaar, bijvoorbeeld om een treinbaan te maken van oud papier!

Inspiratie:

Er zijn heel veel manieren te bedenken om je kind enthousiast te maken en op een leuke manier voorlichting te geven. Hieronder volgen wat voorbeelden.

 • Laat zien hoeveel water er in een bad gaat door het emmer voor emmer te vullen. Vertel dan ook dat er kinderen in zeer droge gebieden zijn die maar een emmer water per dag hebben en daarmee zichzelf en hun kleding moeten wassen, koken en drinken!
 • Vang het water op dat anders wegstroomt tijdens het tandenpoetsen, als dat nog geen gewoonte is. Zo wordt heel duidelijk dat er heel veel water wegstroomt in korte tijd.
 • Breng samen glas en papier naar de daarvoor bestemde bakken. Oudere kinderen kunnen dit zelf gaan doen als huishoudelijk taakje.
 • Verzin samen met je kind een alternatief voor het nachtlampje of de lamp op de gang die moet blijven branden. Een lieve draak of een mooi engeltje dat je van vilt maakt, om je kind te beschermen tegen alles wat hem bang maakt voor het donker. Of begin met een klein stapje: koop het allerkleinste (led)lampje dat je kunt vinden, dat scheelt al een heleboel met een gewone lamp!
 • Maak met je kind van oude tekeningen een mooi waxinelichthoudertje door het te bestrijken met zonnebloemolie en in een mooie vorm te vouwen. Als het donkerder wordt steek je gezellig veel kaarsjes aan en laat je een lamp uit.
 • Laat iedere ochtend voor vertrek naar school een kind de lampencheck doen: zo snel mogelijk een rondje door het huis, alle lampen, radio’s uitdoen, opladers uit de stopcontacten trekken etc. Iedere week wint degene met recordtijd een door de andere familieleden van afval gemaakt prijsje!
 • Stel het aandoen van de verwarming zo lang mogelijk uit en brei of haak samen met je kind een lekkere warme trui of een dekentje voor op de bank.
 • Oogst groente uit je eigen moestuin en koop zo min mogelijk in de winkel; wat je koopt komt natuurlijk van dichtbij!
 • Maak je eigen compost van het gft-afval
 • Koop een regenton en stimuleer je kind om voor zoveel mogelijk dingen het water daaruit te verbruiken. Vang het koude douchewater als je de douche net aanzet op in een emmer en gebruik dat om de planten of dieren water te geven enz.
 • Kies samen met je kind een mooie broodtrommel, fruitbakje en beker; ideaal voor school en dagjes op pad. Dat bespaart een hoop verpakkingsmateriaal.
 • Zoek bij een bezoek aan de supermarkt samen een alternatief voor de per stuk verpakte koeken.
 • Naai van een leuke stevige stof boodschappentasjes die je altijd in je handtas bij je hebt. Dit is zo simpel dat grotere kinderen het met een beetje hulp zelf kunnen. En dan willen ze ongetwijfeld met heel veel plezier dat vergeten pak melk of brood voor je gaan kopen, met hun zelfgemaakte tasje!

Boekentips:

boekentip voedselintroductie En wat nu? (kleuters) | Carl Norac | ISBN 9789058383532

boekentip voedselintroductie Mijn groene dag (kleuters) | M. Walsh | ISBN 9789025856052

boekentip voedselintroductie Red de aarde (Schoolkind) | Jean-Michel Billioud | ISBN 9789076830926

boekentip voedselintroductie Hoe groen is jouw hart? (Schoolkind) | Ellen Sabin | ISBN 9789077671269

boekentip voedselintroductie Het buitenleven (Schoolkind) | Spilsbury | ISBN 9789055663682

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Drees test: De Thaise post-partummassage voor na je bevalling

Drees test: De Thaise post-partummassage voor na je bevalling

Na je bevalling gaat alle aandacht ineens naar het wondertje dat uit jouw lijf is gekomen. Volkomen terecht natuurlijk. Maar jij verdient zelf ook nog speciale aandacht. Net na haar bevalling testte Drees Koren voor ons drie kraamtijdbehandelingen. De eerste: Thaise...

De ontdektuin: een natuurgebied aan huis

De ontdektuin: een natuurgebied aan huis

Kinderen en de natuur zijn een goede combinatie. Het is leerzaam, uitdagend en gezond om buiten te zijn. Daarnaast kunnen kinderen zich er vaak heerlijk vermaken. Maar misschien heb je niet elke dag de tijd om lekker eropuit te gaan of heb je geen natuurgebied in de...

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De eerste weken van de QR-toegangscode liggen achter ons. De temperatuur lag op aangenaam nazomerniveau, de regen bleef uit, veel uitjes konden in een mild zonnetje ongedwongen doorgaan. Maar nu begint het! De woeste herfst is gekomen, met plensbuien en wind. De...

Recensie Alles maakt geluid: hip hoorspel

Recensie Alles maakt geluid: hip hoorspel

Zanger Gerhardt -van Beans & Fatback en van zichzelf- maakte een ouderwetsch doch hip hoorspel voor kinderen op ceedee. En dat niet alleen; het is de bedoeling dat deze kinderen actief meedoen door te onderzoeken met welke huis-, tuin- en keukenartikelen zij...

Sjezen door het bos

Sjezen door het bos

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’, volgens een jongen van een jaar of negen in het boek ‘Het Laatste Kind in het bos’ van de Amerikaanse auteur Richard Louv. Richard Louv brengt het opgroeien zonder natuur in verband...

Kiindfestival was een overdonderend succes!

Kiindfestival was een overdonderend succes!

Na vijf jaar digitaalmagazinen, hadden we zin om jullie in het echt te ontmoeten. En dan het liefst met een feestje. Vandaar: het Kiindfestival!   Met een groepje mensen (grotendeels zonder evenementenervaring, maar met een stoot energie!), de béste vrijwilligers...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0