De misser van de vereniging tegen kwakzalverij

door Nelleke Bos
bevallen zonder kwakzalverij

De vereniging tegen kwakzalverij heeft de KNOV een dubieuze prijs toegekend voor een ‘onkritische houding’ tegenover alternatieve behandelingen. Op flauwekul hoef je niet te reageren. Toch willen we hier nog een paar woorden aan besteden, omdat hun lukrake aantijgingen geen enkele zwangere vrouw helpen.

De vereniging tegen kwakzalverij zou ons in het meest positieve geval moeten beschermen tegen schadelijke effecten van een geboden behandeling. In geen van de aangevoerde argumenten klinkt deze bescherming. De kritiek is neerbuigend, onjuist en ondermijnend naar zwangeren én geboorteprofessionals. Dus even voor de helderheid ons antwoord:

  • Bevallen is geen ziekte. Je hebt er geen behandeling voor nodig.
  • Zwangere vrouwen hebben het recht om te bevallen op hun eigen manier.

We vroegen onze lezers de vereniging tegen kwakzalverij van repliek te dienen. En dat deden jullie op fantastische wijze.

Bevallen is geen ziekte

Corine Muijsson: In bad bevallen wordt niet aangeboden als een medisch middel. Het is juist bedoeld om het natuurlijke bevallingsproces te ondersteunen en dus te voorkomen dat medische handelingen nodig zijn. Hoe kan het dan onder kwakzalverij vallen?

Vereniging tegen Kwakzalverij, doe je huiswerk!

Chantal Jongenotter: Het effect van water en badbevallingen is wel degelijk wetenschappelijk bewezen. Dus ik denk dat kwakzalverij eens zelf nog in de wetenschap moet duiken. En alleen doordat er informatie gegeven wordt, maakt de KNOV nog niet fout! Dat noemen ze zorg op maat. Samen zoeken wat een cliënt helpt om in haar kracht te staan tijdens haar bevalling.

Sjouke Liem: Vereniging tegen Kwakzalverij, doe je huiswerk!

Ytske Machiela: Een badbevalling is pijnstillend, vrij om te veranderen van houding, kalmerend. Voor het kindje is het een fijne rustige overgang naar de buitenwereld. Door deze manier van bevallen heb ik alle rust kunnen bewaren, heb ik me volledig kunnen ontspannen en ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Ik heb tijdens deze bevalling zelf de regie gehad en ik wist puur door te vertrouwen op mijn gevoel precies in welk gedeelte van de bevalling ik zat. Een totaal niet-medische geboorte.

Een bevalling is geen behandeling van een ziekte

De vereniging van kwakzalverij gaat er vanuit dat een bevalling en zwangerschap een medisch proces is. Ja, er zijn medisch gecontroleerde zwangerschappen en bevallingen. Normaal gesproken is het juist een natuurlijk proces wat eigenlijk niet medisch gecontroleerd hoeft te worden. Wat is dan het probleem van acupunctuur, badbevallingen en dergelijke? Ze werken juist heel goed, zorgen voor comfort, pijn verlichting, afleiding. Daarnaast is het volgens mij altijd aan de zwangere/barende zelf hoe zij wil bevallen.

Ook ‘alternatief’ berust op wetenschap

Marianque Den Draak: Homeopathie en antroposofische geneeskunde zijn recent in Zwitserland in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Het werkt namelijk zo goed, is minder duur en en verkort de ziekteperiode.

Ik ben zelf haptonome en ben tijdens mijn beide zwangerschappen met m’n partner naar een zwangerschaphaptonoom gegaan. (zwangerschapshaptonomie is een speciale tak-van-sport) Ik heb met haptonomische techniek mijn kind zelf gedraaid toen hij in een stuitligging lag. M’n partner heeft me tijdens een 32-urige bevalling heel simpel en eenvoudig geholpen door de juiste aanraking. Anders was ik gek geworden van de pijn. Dit is een klein voorbeeld van het nut dat ik genoot van haptonomie.

Eeuwenoude geneeskunst

Frederique Lampe: Acupunctuur wordt tegenwoordig vergoed door zorgverzekeraars en dat is niet voor niets, dus wat een bizar ouderwetse gedachte dat het kwakzalverij is. Het is eeuwenoude Chinese geneeskunst. Wij zijn zo arrogant dat westerse geneeskunst alleen goed gekeurd wordt met onze methodes om dat te testen… Ik en mijn man zijn al vaak goed geholpen door onze Chinese arts die overigens ook westerse geneeskunde heeft gestudeerd. Hij zegt dat de combinatie van beide het beste is; voor een deel van klachten en aandoeningen biedt Chinese geneeskunst oplossingen maar hij stuurt je ook door naar ziekenhuis als dat nodig is. Onze Chinese arts kijkt ook meer naar je hele lichaam als systeem en of het ontspannen is. Bij de bevalling is ontspanning het allerbelangrijkste.

Julian Hulst: Kwakzalvers zijn lieden die grof geld verdienen aan bezwering van kwalen en klachten waar de medische wetenschap blijkbaar geen goed antwoord op heeft. Zo verdient de drogist een goede boterham aan verkoudheid en griep. Overigens is hooguit de helft van de medische behandelingen bewezen effectief, maar ‘niet bewezen’ is niet het zelfde als ‘niet effectief’. Of dat nu regulier is of niet.

Bevallen is je eigen keuzes maken

Linda Visser: De vereniging tegen kwakzalverij heeft zich in de eerste plaats niet bezig te houden met bevallingsmethoden. Een ongecompliceerde bevalling is een niet-medische aangelegenheid en daarbij is het de functie van de verloskundige om de vrouw daarin wegwijs te maken in de mogelijke manieren waarop zij haar kind ter wereld wil brengen. Gelukkig is er een steeds grotere groep verloskundigen en vrouwen die beseffen dat een bevalling per definitie niet medisch is! Er is dus géén sprake van ziekte. En kwakzalverij houdt zich bezig met het genezen van ziektes middels methodes die dubieus en/of ongefundeerd te noemen zijn, waarbij de patiënt mogelijk misleid wordt.

We moeten juist trots zijn op de ontwikkeling die er gaande is, dat we als vrouwen (en verloskundigen) steeds meer vrijheid krijgen in het bepalen van hoe we willen bevallen. En dat we daarmee de groep vrouwen die tevreden en uiterst gelukkig terugkijkt op haar bevalling laten groeien.

Zelfbeschikkingsrecht

Laura Lammerts van Bueren: Je mag als zwangere zelf beslissen hoe jij de weeën opvangt. Maar men wilt natuurlijk dat je medicatie gebruikt want dat brengt geld met zich mee. Zwanger zijn is geen ziekte waar een behandeling voor moet komen, dus het uitgangspunt klopt niet. De meeste ziekenhuizen en geboortehuizen hebben bevalbaden. Dan zou dat dus zwakzalverij in een ziekenhuis betekenen. Ze vergeten ook een belangrijk ding en dat is het zelfbeschikkings recht van de zwangere vrouw. Zij mag kiezen.

Ellen Adolfs: Als wij hadden gehandeld volgens de reguliere geneeskunde waren onze meisjes met 37 weken ingeleid, hadden ze 2,5 kg gewogen bij de geboorte, misschien niet eens aan de borst kunnen drinken en gewoon simpelweg niet zo’n fantastische start kunnen maken! En ja, er was wel wat alternatieve zorg nodig om tegen de reguliere weg in te boksen. Alleen al om alle benoemde risico’s en angsten uit de weg te ruimen. Het bad waar ik in ben bevallen was een verademing! Ik ben de verloskundigen (en de gynaecoloog) die deze bijzondere geboorte voor ons mogelijk maakten onwijs dankbaar.

Regulier en complementair horen elkaar aan te vullen

Ursula Langerak: Laat ‘reguliere’ en ‘alternatieve’ geneeswijzen complementair zijn, zonder dat het een het ander uitsluit of verwijten maakt.

Natas Eigenhuis: Wat een ongelooflijk suf gezeur, wij vrouwen zijn zeer slimme, weldenkende mensen die heel goed in staat zijn om ZELF beslissingen te kunnen nemen wat er met ONS lijf en ONS kindje gebeurt! Laten we de handen met zijn allen ineenslaan en per bevalling bekijken wat de vrouw nodig heeft. En laat haar dan beslissen.

Ellen Adolfs: Reguliere geneeskunde en alternatieve zorg zouden juist hand in hand moeten gaan in plaats van elkaar onderuit te halen.

Dus

Ben je zwanger? Zorg voor je eigen informatie, oriënteer je op alles waar je blij en vol vertrouwen van raakt. Want het is jouw bevalling, en jóuw kind.

Verder lezen

Op zoek naar zinnige informatie over bevallen? Check handige sites, zoals de KNOV.

Bewezen effect bij acupunctuur

Bewezen effect bij watergeboortes

Bevallen op eigen kracht, Wendy Schouten

Bevallen met hypnobirthing, Helianthe Rusken

Choosing Waterbirth, reclaiming the sacred power of birth, Lakshmi Bertram

Je kunt ook met ons kletsen over vanalles op de We Are Pregnant Beurs. Gezellig en zinnig!

Zwangerschapshaptonomie: meer dan voorbereiding op de bevalling

Natuurlijk bevallen: Wat je er zelf over te zeggen hebt

Petitie: Kies voor vrije keus rondom bevallen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallingsprotocol: moet je echt wachten als het hoofdje staat?

Bevallingsprotocol: moet je echt wachten als het hoofdje staat?

Weet je het nog? Na misschien wel heel veel uren ontsluitingsweeën kwamen eindelijk die persweeën. Nu wilde je de baby erúit hebben. Zet es em. De verloskundige coachte je: 'NU, pers, NU pers.' Je deed het. En toen stond het hoofdje. Een branderig gevoel. Maar...

Wat je moet weten over bevallen tijdens de Corona-tijd

Wat je moet weten over bevallen tijdens de Corona-tijd

Voor zwangeren die bijna gaan bevallen, is het een onzekere en angstige tijd. Kan je nog wel thuis bevallen? Mag je partner en je eventuele doula nog wel mee naar het ziekenhuis? En wat als je zelf klachten hebt? Doula Annemiek van tamelijkbriljant zet het op een...

Een bevalling met Doula-effect

Een bevalling met Doula-effect

Een doula is een soort bevallingscoach, ze speelt een ondersteunende rol bij de geboorte, ze helpt om de weeën te verlichten en om de moeder zelfvertrouwen te geven. Om de werking van een doula bij een bevalling uit te leggen, besloten we het woord te geven aan een...

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen doe je helemaal zelf. Dat kan, en dat is misschien maar goed ook, niemand van je overnemen. Maar je kunt je er wel bij laten helpen, bijvoorbeeld door een doula. Een wat? Wat is een doula? Doula betekent ‘dienende vrouw’ en wordt ook wel, minder poëtisch,...

Hoe veilig is thuis bevallen?

Hoe veilig is thuis bevallen?

Thuis bevallen wordt steeds zeldzamer. Waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw verreweg de meeste vrouwen in hun eigen slaapkamer bevielen, geldt dat nu nog maar voor ruim 1 op de 10 vrouwen. Professionals delen hun visie op deze ontwikkeling. Hun belangrijkste...

Een geboorteplan voor je bevalling

Een geboorteplan voor je bevalling

Ben je benieuwd hoe je bevalling zal verlopen? Een afwachtende houding is logisch. Het is immers bijna onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken hoe het jullie zal vergaan. Toch is het fijn om zicht te hebben op de keuzes tijdens een bevalling. Daarvoor is het...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0