Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

door Jannie

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien Knockaert in te vinden zijn was de druppel: ik moest dat boek hebben!

 

Mijn aandacht wordt gezogen naar het hoofdstuk ‘De volledige planning van de moestuin’. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de planning een van de leukste onderdelen van een moestuin vind. 

 

In duidelijke stappen word ik op weg geholpen. 

1. Maak een plan. Ah, kijk, daar ben ik gek op, meten en tekenen. Check!

2. Denk na: wat zullen we eten. Mmmm… daar ga ik altijd de mist in. Ik pak meestal gewoon een zak zaadjes, kijk of het in die periode in de grond kan en gooi het erin. Het schijnt toch echt handig te zijn om eerst te plannen waar de groenten die het langst in de bedden staan, moeten komen. Wist jij dat?

3. Vul aan met bloemen, kruiden en groenbemesters. O jee, ik val door de mand, wat is een groenbemester?


De foto’s laten zien dat huiselijkheid mag

Op pagina 43 vind ik het antwoord. Ik weet meteen waarom ik dit niet wist. Ik wilde het niet weten. Als moestuinklungelaar leek me dat altijd net iets te ambitieus. Maar nu, met dit mooie boek en fantastische foto’s… Nu zal ik het toch aandurven?

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Naast de informatie over de moestuin zelf, staat er over veel groenten uitgelegd hoe je ze het beste kunt telen, gevolgd door ‘De keuken van Dorien’. Dorien geeft tips die élk gerecht beter maken. Niet alleen die in het boek staan. Ik voel me echt een kluns als ik lees over oliën. Ik ben bang dat zelfs Dorien van mij geen keukenprinses kan maken. Misschien moet ik het boek voor de gerechten doorschuiven naar de man des huizes.

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Het boek is een prachtig naslagwerk met foto’s die laten zien dat huiselijkheid mag. Als dít je niet inspireert tot het houden van een moestuin, wat dan nog wel?

 

(Psst… een groenbemester is een gewas dat stikstof uit de lucht haalt en in z’n wortels opslaat waardoor de bodem op een natuurlijke manier bemest wordt, zoals klaver. Het gewas moet groeien en daarna wordt het tot op de wortels omgespit.

Niets te danken!)

 

 

 De moestuin van Mme Zsazsa | Dorien Knockaert & Kim Leysen | ISBN 9789022328941

 

Koop je biologische zaden bij moestuin.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Alles wat je moet weten over teken

Alles wat je moet weten over teken

De natuur ingaan is naast genieten ook oppassen geblazen. De teek maakt namelijk haar opmars in Nederland en deze kleine, spinachtige parasiet draagt steeds vaker bacteriën en virussen bij zich waar mensen en dieren flink ziek van kunnen worden. De bekendste door...

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

September en oktober hebben vaak nog heel lekkere dagen waarop het heerlijk is om er met de kinderen op uit te trekken. Na een fijne wandeling rammelen de maagjes en gaat een lekker verwarmend soepje er goed in. Ingrediënten:2 grote courgettes of 4 kleine...

Doen: je kind dragen op vakantie

Doen: je kind dragen op vakantie

Je kind dragenis een van de handigste uitvindingen ooit. Het kan altijd en overal van pas komen. Maar op vakantie is het helemaal fijn en onmisbaar. Er zijn wel een paar dingen anders dan thuis. Draagconsulent Marloes de Graaf legt uit waar je op kunt letten bij het...

Uitjes in de winter

Uitjes in de winter

In de winter hebben veel mensen de neiging binnen te zitten, waardoor de kinderen dat vanzelf ook doen. Terwijl het voor kinderen juist ook in de winter heerlijk is om buiten bezig te zijn. Dik ingepakt, met rode wangen en neuzen van de kou actief bezig zijn en daarna...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0