Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

door Jannie

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien Knockaert in te vinden zijn was de druppel: ik moest dat boek hebben!

 

Mijn aandacht wordt gezogen naar het hoofdstuk ‘De volledige planning van de moestuin’. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de planning een van de leukste onderdelen van een moestuin vind. 

 

In duidelijke stappen word ik op weg geholpen. 

1. Maak een plan. Ah, kijk, daar ben ik gek op, meten en tekenen. Check!

2. Denk na: wat zullen we eten. Mmmm… daar ga ik altijd de mist in. Ik pak meestal gewoon een zak zaadjes, kijk of het in die periode in de grond kan en gooi het erin. Het schijnt toch echt handig te zijn om eerst te plannen waar de groenten die het langst in de bedden staan, moeten komen. Wist jij dat?

3. Vul aan met bloemen, kruiden en groenbemesters. O jee, ik val door de mand, wat is een groenbemester?


De foto’s laten zien dat huiselijkheid mag

Op pagina 43 vind ik het antwoord. Ik weet meteen waarom ik dit niet wist. Ik wilde het niet weten. Als moestuinklungelaar leek me dat altijd net iets te ambitieus. Maar nu, met dit mooie boek en fantastische foto’s… Nu zal ik het toch aandurven?

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Naast de informatie over de moestuin zelf, staat er over veel groenten uitgelegd hoe je ze het beste kunt telen, gevolgd door ‘De keuken van Dorien’. Dorien geeft tips die élk gerecht beter maken. Niet alleen die in het boek staan. Ik voel me echt een kluns als ik lees over oliën. Ik ben bang dat zelfs Dorien van mij geen keukenprinses kan maken. Misschien moet ik het boek voor de gerechten doorschuiven naar de man des huizes.

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Het boek is een prachtig naslagwerk met foto’s die laten zien dat huiselijkheid mag. Als dít je niet inspireert tot het houden van een moestuin, wat dan nog wel?

 

(Psst… een groenbemester is een gewas dat stikstof uit de lucht haalt en in z’n wortels opslaat waardoor de bodem op een natuurlijke manier bemest wordt, zoals klaver. Het gewas moet groeien en daarna wordt het tot op de wortels omgespit.

Niets te danken!)

 

 

 De moestuin van Mme Zsazsa | Dorien Knockaert & Kim Leysen | ISBN 9789022328941

 

Koop je biologische zaden bij moestuin.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

Drees test: De Thaise post-partummassage voor na je bevalling

Drees test: De Thaise post-partummassage voor na je bevalling

Na je bevalling gaat alle aandacht ineens naar het wondertje dat uit jouw lijf is gekomen. Volkomen terecht natuurlijk. Maar jij verdient zelf ook nog speciale aandacht. Net na haar bevalling testte Drees Koren voor ons drie kraamtijdbehandelingen. De eerste: Thaise...

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Ervaar jij op vakantie gaan als stressvol? Yes, vandaag beginnen we met de driedaagse Vakantieboost! De boost wordt gegeven door pedagoog Tischa Neve van Groot en Klein en mindfulnesstrainer Mirjam Hegger van Mindful Parents en je kunt de komende drie dagen elke dag...

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van...

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

0