Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

door Jannie

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien Knockaert in te vinden zijn was de druppel: ik moest dat boek hebben!

 

Mijn aandacht wordt gezogen naar het hoofdstuk ‘De volledige planning van de moestuin’. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de planning een van de leukste onderdelen van een moestuin vind. 

 

In duidelijke stappen word ik op weg geholpen. 

1. Maak een plan. Ah, kijk, daar ben ik gek op, meten en tekenen. Check!

2. Denk na: wat zullen we eten. Mmmm… daar ga ik altijd de mist in. Ik pak meestal gewoon een zak zaadjes, kijk of het in die periode in de grond kan en gooi het erin. Het schijnt toch echt handig te zijn om eerst te plannen waar de groenten die het langst in de bedden staan, moeten komen. Wist jij dat?

3. Vul aan met bloemen, kruiden en groenbemesters. O jee, ik val door de mand, wat is een groenbemester?


De foto’s laten zien dat huiselijkheid mag

Op pagina 43 vind ik het antwoord. Ik weet meteen waarom ik dit niet wist. Ik wilde het niet weten. Als moestuinklungelaar leek me dat altijd net iets te ambitieus. Maar nu, met dit mooie boek en fantastische foto’s… Nu zal ik het toch aandurven?

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Naast de informatie over de moestuin zelf, staat er over veel groenten uitgelegd hoe je ze het beste kunt telen, gevolgd door ‘De keuken van Dorien’. Dorien geeft tips die élk gerecht beter maken. Niet alleen die in het boek staan. Ik voel me echt een kluns als ik lees over oliën. Ik ben bang dat zelfs Dorien van mij geen keukenprinses kan maken. Misschien moet ik het boek voor de gerechten doorschuiven naar de man des huizes.

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Het boek is een prachtig naslagwerk met foto’s die laten zien dat huiselijkheid mag. Als dít je niet inspireert tot het houden van een moestuin, wat dan nog wel?

 

(Psst… een groenbemester is een gewas dat stikstof uit de lucht haalt en in z’n wortels opslaat waardoor de bodem op een natuurlijke manier bemest wordt, zoals klaver. Het gewas moet groeien en daarna wordt het tot op de wortels omgespit.

Niets te danken!)

 

 

 De moestuin van Mme Zsazsa | Dorien Knockaert & Kim Leysen | ISBN 9789022328941

 

Koop je biologische zaden bij moestuin.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

Arnon Grunberg als De reservevader

Arnon Grunberg als De reservevader

In juli 2014 bood de schrijver Arnon Grunberg via de Volkskrant aan om twee weken lang reservevader te zijn. Hij zou de plek van de echte vader innemen. Eten van zijn bord, spelen met zijn kinderen en slapen in zijn bed. De echte vader zou dan op welverdiende vakantie...

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

Even helemaal niets: over de behoefte aan lanterfanten

Even helemaal niets: over de behoefte aan lanterfanten

Mijn zoon klimt graag. In onze buurt staan welgeteld veertien klimbomen, elk net een beetje anders. Een relaxboom, waar hij in klimt om te mijmeren. Een 'Engelse boom'. En er is een boom bij de speeltuin, waarin hij als een aap van tak tot tak springt. Ondertussen...

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Een heel weekend samenzijn met fijne mensen, dat willen we wel. Dus organiseren we het Kiindweekend: een heel weekend met een vol maar vrijblijvend programma met de Ubuntu-insteek: Ik ben omdat wij zijn. We bouwen ons eigen dorp. In mei was de eerste en van 6 tot 8...

De omdenkshow, waar rechtlijnig gelukkig krom wordt

De omdenkshow, waar rechtlijnig gelukkig krom wordt

Samen met een vriendin ging ik naar de try-out van de nieuwe Omdenkshow over het grootbrengen van kinderen. Net als jij waarschijnlijk, ben ik bekend met zijn boek 'Lastige kinderen heb jij even geluk'.   Ik was daarom benieuwd naar dit theaterstuk. Want hoe maak...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0