Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

door Jannie

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien Knockaert in te vinden zijn was de druppel: ik moest dat boek hebben!

 

Mijn aandacht wordt gezogen naar het hoofdstuk ‘De volledige planning van de moestuin’. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de planning een van de leukste onderdelen van een moestuin vind. 

 

In duidelijke stappen word ik op weg geholpen. 

1. Maak een plan. Ah, kijk, daar ben ik gek op, meten en tekenen. Check!

2. Denk na: wat zullen we eten. Mmmm… daar ga ik altijd de mist in. Ik pak meestal gewoon een zak zaadjes, kijk of het in die periode in de grond kan en gooi het erin. Het schijnt toch echt handig te zijn om eerst te plannen waar de groenten die het langst in de bedden staan, moeten komen. Wist jij dat?

3. Vul aan met bloemen, kruiden en groenbemesters. O jee, ik val door de mand, wat is een groenbemester?


De foto’s laten zien dat huiselijkheid mag

Op pagina 43 vind ik het antwoord. Ik weet meteen waarom ik dit niet wist. Ik wilde het niet weten. Als moestuinklungelaar leek me dat altijd net iets te ambitieus. Maar nu, met dit mooie boek en fantastische foto’s… Nu zal ik het toch aandurven?

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Naast de informatie over de moestuin zelf, staat er over veel groenten uitgelegd hoe je ze het beste kunt telen, gevolgd door ‘De keuken van Dorien’. Dorien geeft tips die élk gerecht beter maken. Niet alleen die in het boek staan. Ik voel me echt een kluns als ik lees over oliën. Ik ben bang dat zelfs Dorien van mij geen keukenprinses kan maken. Misschien moet ik het boek voor de gerechten doorschuiven naar de man des huizes.

 recensie moestuin van madame zsazsa

 

Het boek is een prachtig naslagwerk met foto’s die laten zien dat huiselijkheid mag. Als dít je niet inspireert tot het houden van een moestuin, wat dan nog wel?

 

(Psst… een groenbemester is een gewas dat stikstof uit de lucht haalt en in z’n wortels opslaat waardoor de bodem op een natuurlijke manier bemest wordt, zoals klaver. Het gewas moet groeien en daarna wordt het tot op de wortels omgespit.

Niets te danken!)

 

 

 De moestuin van Mme Zsazsa | Dorien Knockaert & Kim Leysen | ISBN 9789022328941

 

Koop je biologische zaden bij moestuin.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Verhalen voorlezen

Verhalen voorlezen

Verhalen kun je al aan je kind vertellen vanaf de babytijd. Naast dat het erg leuk is, is het ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Verder is voorlezen ook goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Voor veel kinderen is voorlezen een rustpuntje...

Dit doet een groene omgeving met je kind

Dit doet een groene omgeving met je kind

‘Er is een reden voor dat de meeste mensen vrolijk worden wanneer ze in de nabijheid van bomen en planten zijn of op het strand zitten. Het is geen toeval dat mensen ontsnappen naar het platteland of de zee om zich op te laden en vakantie te houden. Gewoon buiten zijn...

Zomer: Een lesje van de natuur

Zomer: Een lesje van de natuur

Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. De natuur is leerzaam! Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is middenin het groen op ontdekkingstocht gaan. Je hoeft...

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Heb jij ook zo belachelijk genoten van de vakantie? Van eindeloos veel buiten zijn? Van misschien zelfs onafgebroken in de buitenlucht zijn, omdat je een paar weken in een tent sliep en dus niets anders meemaakte dan grassprietjes, bomen, water, wind, zon, de zee of...

De zachte G van…

De zachte G van…

Vakantie is echt genieten. Helemaal als mijn man me desgevraagd een half uurtje langer laat liggen, zodat ik nog even wat slaap in kan halen die ik gedurende de nacht, vanwege een wakker zoontje heb moeten missen. En als ik dan vervolgens mijn hardlooprondje kan gaan...

Kamperen met je baby kan prima

Kamperen met je baby kan prima

Toen ik net bevallen was (nou ja, een maand of 4 na afloop, maar het voelde nog ontzettend vers) gingen we kamperen. Nou kampeerde ik altijd graag, maar dit jaar kon ik me er werkelijk niets bij voorstellen. Hoe moest dat dan met die tientallen voedingen per dag &...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0