Moet een baby een mutsje op?

door Nelleke Bos

Een pasgeboren baby koelt snel af. Warmte is daarom in de eerste uren na de geboorte en ook in de kraamtijd essentieel. Is het belangrijk dat een baby een mutsje op krijgt? Of kan het ook anders?

Na de geboorte

De eerste uren na de geboorte heeft een baby het reuze druk met alle veranderingen. Zijn of haar lichaam zit voor het eerst niet meer in de warme omgeving van de baarmoeder. Omdat een baby via het relatief grote hoofd de meeste warmte verliest, kan het prettig zijn om een mutsje te geven. Zijn of haar eigen temperatuur kan je baby nog niet reguleren, dus je baby heeft warmte van buitenaf nodig. De meest natuurlijke en effectieve warmtebron bied je door je baby direct huid op huid bij jou te leggen. Via jouw lichaamswarmte blijft je baby perfect op temperatuur. Soms is het niet mogelijk om na de geboorte meteen bij elkaar te liggen. Dan doe je zeker goed aan een mutsje.

Wat voor mutsje kies je?

Als je een mutsje kiest, is het fijn om te gaan voor zachte en ademende stof, zoals wol of zijde. Wil je alleen vegan materiaal, dan kun je een katoenen mutsje nemen. Dat kan ‘s zomers ook erg prettig zijn. Wol en zijde hebben wel als voordeel dat ze meer vocht opnemen en meewerken met warmteregulatie. 

Dan heb je nog verschillende modellen. Er zijn ‘gewone’ dopmutsjes, maar handiger zijn de strikmutsjes, waarbij je de lange linten onder de armpjes door strikt. Het prettige van een strikmuts is dat die niet snel afglijdt. En het model is zo gemaakt dat baby’s voorhoofdje vrij blijft. Dit is superbelangrijk, omdat je baby via het voorhoofd snel warmte kan afvoeren als de eigen temperatuur teveel oploopt.

Wanneer geen muts?

Of je je baby wel of geen muts op doet, blijft altijd jouw eigen inschatting. Je kunt kijken naar de omstandigheden die bij jou passen, om je keuze te maken.

  • In het eerste uur na de geboorte kun je ervoor kiezen om nog geen mutsje op te doen. Je baby heeft namelijk een speciale unieke geur die je juist op het hoofdje goed kunt ruiken. [lees er meer over in Waarom is de geur van je baby zo lekker] Die geur is belangrijk de band die jij en je baby nu opbouwen, het bevordert de veilige hechting van je baby en draagt ook nog eens bij aan jouw oxytocine-aanmaak (die jou weer helpt bij gezond herstel van je bevalling).
  • Na de eerste dagen heeft je baby ’s nachts geen mutsje meer nodig. Als je samen slaapt met je baby, is er al voldoende warmte dankzij jouw lichaamswarmte. Om warmtestuwing (een soort oververhitting) te voorkomen, is het dan juist goed om het hoofdje niet te bedekken.
  • Heeft je baby veel haar? Dit biedt je baby extra eigen warmte.
  • Ligt je baby in een warme ruimte (vaak is dat bijvoorbeeld zo in ziekenhuizen)?
  • Ligt je baby veel huid op huid bij jullie? Lichaamswarmte (en een dekentje natuurlijk) kan dan al genoeg zijn.

Warmte doet veel

In de kraamtijd en ook de hele babytijd blijft warmte dag en nacht dus belangrijk. Die warmte hoeft zeker niet allemaal van het mutsje te komen. Lichaamswarmte die je door huid-op-huidcontact geeft, is vaak de eerste keuze, omdat je via je huid nog zoveel meer dan warmte geeft.

Wil je nog veel meer weten over hoe je baby in elkaar zit? Neem het fijne boek Wat baby’s nodig hebben of de gelijknamige cursus erbij.

Fotografie Mirjam Hagendijk

Verder lezen

5 keer veilig samen slapen volgens McKenna

Je baby voeden mag lekker bloot

Waar let je op bij een babybedje?

Waarom is de geur van je baby zo lekker?

 

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kraamlijst: de minimale uitzetlijst voor je baby

Kraamlijst: de minimale uitzetlijst voor je baby

De ervaring leert dat veel aangeschafte zaken op de reguliere baby-uitzetlijsten helemaal niet gebruikt worden. Meestal is het afdoende om alleen het hoognodige te kopen. Wanneer de kleine er is, en je bent van mening dat je toch meer producten nodig hebt, dan kan dat...

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Het is inmiddels 16 maanden geleden, en ik moest van mezelf toch eens gaan schrijven over die kraamweek. Ik had er eentje vol geluk en vol tranen. Een lekkere mengelmoes van emoties, precies zoals dat blijkbaar gaat. Daarbij, het was onze eerste keer! Alles is nieuw,...

Je vrouw net bevallen? 15 kraamtijd tips voor partners (m/v/X)

Je vrouw net bevallen? 15 kraamtijd tips voor partners (m/v/X)

Als je vrouw is bevallen, staat er een overweldigende tijd voor de deur. Tjokvol liefde en wonder, zeker. En minstens zo vol met vraagtekens. Wat kun je doen in de kraamtijd, terwijl je vrouw en je kersverse baby herstellen van de bevalling? 1 Wees aanwezig Met stip...

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Hoe langer je zwanger bent, hoe meer je je zult realiseren dat die kraamtijd straks geen overbodige luxe gaat zijn. Dan voel je aan elk deel van je lijf dat je na de geboorte tijd en rust nodig hebt voor herstel. Maar laten we niet vergeten dat de kraamtijd ook...

Natuurlijke bevalling met een lotusgeboorte

Natuurlijke bevalling met een lotusgeboorte

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, wist ik één ding zeker. Ik wilde op een zo natuurlijk en bewust mogelijke manier geboorte geven aan ons kindje. Ik merkte al vrij snel hoe de commerciële wereld mij overspoelde met allerlei producten omtrent zwangerschap en...

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Het krijgen van een premature baby wordt vaak onderschat. Een baby met een à terme-bevalling brengt al een achtbaan vol emoties met zich mee. Nieuwe verantwoordelijkheden, je partner opnieuw leren kennen in de rol van vader of moeder, een nieuwe liefde voor dat...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0