Moet een baby een mutsje op?

door Nelleke Bos

Een pasgeboren baby koelt snel af. Warmte is daarom in de eerste uren na de geboorte en ook in de kraamtijd essentieel. Is het belangrijk dat een baby een mutsje op krijgt? Of kan het ook anders?

Na de geboorte

De eerste uren na de geboorte heeft een baby het reuze druk met alle veranderingen. Zijn of haar lichaam zit voor het eerst niet meer in de warme omgeving van de baarmoeder. Omdat een baby via het relatief grote hoofd de meeste warmte verliest, kan het prettig zijn om een mutsje te geven. Zijn of haar eigen temperatuur kan je baby nog niet reguleren, dus je baby heeft warmte van buitenaf nodig. De meest natuurlijke en effectieve warmtebron bied je door je baby direct huid op huid bij jou te leggen. Via jouw lichaamswarmte blijft je baby perfect op temperatuur. Soms is het niet mogelijk om na de geboorte meteen bij elkaar te liggen. Dan doe je zeker goed aan een mutsje.

Wat voor mutsje kies je?

Als je een mutsje kiest, is het fijn om te gaan voor zachte en ademende stof, zoals wol of zijde. Wil je alleen vegan materiaal, dan kun je een katoenen mutsje nemen. Dat kan ‘s zomers ook erg prettig zijn. Wol en zijde hebben wel als voordeel dat ze meer vocht opnemen en meewerken met warmteregulatie. 

Dan heb je nog verschillende modellen. Er zijn ‘gewone’ dopmutsjes, maar handiger zijn de strikmutsjes, waarbij je de lange linten onder de armpjes door strikt. Het prettige van een strikmuts is dat die niet snel afglijdt. En het model is zo gemaakt dat baby’s voorhoofdje vrij blijft. Dit is superbelangrijk, omdat je baby via het voorhoofd snel warmte kan afvoeren als de eigen temperatuur teveel oploopt.

Wanneer geen muts?

Of je je baby wel of geen muts op doet, blijft altijd jouw eigen inschatting. Je kunt kijken naar de omstandigheden die bij jou passen, om je keuze te maken.

  • In het eerste uur na de geboorte kun je ervoor kiezen om nog geen mutsje op te doen. Je baby heeft namelijk een speciale unieke geur die je juist op het hoofdje goed kunt ruiken. [lees er meer over in Waarom is de geur van je baby zo lekker] Die geur is belangrijk de band die jij en je baby nu opbouwen, het bevordert de veilige hechting van je baby en draagt ook nog eens bij aan jouw oxytocine-aanmaak (die jou weer helpt bij gezond herstel van je bevalling).
  • Na de eerste dagen heeft je baby ’s nachts geen mutsje meer nodig. Als je samen slaapt met je baby, is er al voldoende warmte dankzij jouw lichaamswarmte. Om warmtestuwing (een soort oververhitting) te voorkomen, is het dan juist goed om het hoofdje niet te bedekken.
  • Heeft je baby veel haar? Dit biedt je baby extra eigen warmte.
  • Ligt je baby in een warme ruimte (vaak is dat bijvoorbeeld zo in ziekenhuizen)?
  • Ligt je baby veel huid op huid bij jullie? Lichaamswarmte (en een dekentje natuurlijk) kan dan al genoeg zijn.

Warmte doet veel

In de kraamtijd en ook de hele babytijd blijft warmte dag en nacht dus belangrijk. Die warmte hoeft zeker niet allemaal van het mutsje te komen. Lichaamswarmte die je door huid-op-huidcontact geeft, is vaak de eerste keuze, omdat je via je huid nog zoveel meer dan warmte geeft.

Wil je nog veel meer weten over hoe je baby in elkaar zit? Neem het fijne boek Wat baby’s nodig hebben of de gelijknamige cursus erbij.

Fotografie Mirjam Hagendijk

Verder lezen

5 keer veilig samen slapen volgens McKenna

Je baby voeden mag lekker bloot

Waar let je op bij een babybedje?

Waarom is de geur van je baby zo lekker?

 

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Borstvoeding na keizersnede

Borstvoeding na keizersnede

Het is een van die bekende borstvoedingsmythes: na een keizersnede zou moedermelk niet op gang komen. Dit is niet waar. Borstvoeding komt op gang door hormonen en dat proces start zodra de placenta geboren is. Prolactine zorgt voor de aanmaak van de melk en oxytocine...

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Het is inmiddels 16 maanden geleden, en ik moest van mezelf toch eens gaan schrijven over die kraamweek. Ik had er eentje vol geluk en vol tranen. Een lekkere mengelmoes van emoties, precies zoals dat blijkbaar gaat. Daarbij, het was onze eerste keer! Alles is nieuw,...

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Hoe langer je zwanger bent, hoe meer je je zult realiseren dat die kraamtijd straks geen overbodige luxe gaat zijn. Dan voel je aan elk deel van je lijf dat je na de geboorte tijd en rust nodig hebt voor herstel. Maar laten we niet vergeten dat de kraamtijd ook...

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Je baby in het vierde trimester wil bij je zijn

Je baby in het vierde trimester wil bij je zijn

Wat een heerlijk leven heeft je baby bij jou in je buik. Altijd de juiste temperatuur, nooit overprikkeld, geen honger of dorst. Alles wat hij nodig heeft is er altijd. Hij hoeft niet te wachten op eten of naar lucht te happen. Er is geen verleden of toekomst, er is...

Herken een postnatale depressie op tijd

Herken een postnatale depressie op tijd

Als je getroffen wordt door een postnatale depressie, ziet je kraamtijd er totaal anders uit dan je had gehoopt. Hoewel het de meest voorkomende aandoening is die na de bevalling kan ontstaan, rust er een groot taboe op. Hoe herken je de klachten en wat kun je het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0