Muziek maken met je gezin

door Nelleke Bos

Muziek dóét iets met je. Zingen activeert een heel ander hersengebied dan gewoon praten. Kinderen reageren vaak heel uitgesproken op muziek. Toch is muziek niet een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Wat is er zo bijzonder aan muziek en hoe gebruik je muziek in je gezin?

Muziek met kinderen 

Hoe kan muziek in je gezin werken? Dat vroeg ik Maarten Teekens, vader van twee dochters, en daarbuiten een heuse professionele muziekmaker. Maarten:

‘Ik maak natuurlijk graag muziek. Dat doe ik in mijn werk onder andere met het Kleurfeest. Dan liggen er enorme vellen papier waar we voor en met de kinderen een kunstwerk laten ontstaan. Er is kleurmateriaal, de kinderen doen mee en daarbij verzorg ik de muziek. Veel Beatles liedjes – akoestisch. Ik zing géén kinderliedjes en ook niet Nederlandstalig. Dat is een bewuste keuze: met een kinderliedje zou het te direct binnen komen, maar ik wil de kinderen via muziek laten ontspannen. Doordat het niet in hun taal is en ze het niet herkennen, hoeven ze niet mee te doen. De muziek komt dan op een andere manier binnen. Er is meer klank en melodie dan taal en dat zorgt voor een andere beleving.

Maarten als kind

Wij hadden thuis al wel een piano staan waar we gewoon onze gang mee konden gaan. Mijn moeder speelde accordeon. Muziekinstrumenten waren er misschien niet heel nadrukkelijk, maar wel vanzelfsprekend. Ook dat wij als kinderen muziek leerden spelen, was heel gewoon. Ik heb eerst een tijd in een klassiek orkest gespeeld. Daar leerde ik echt goed samen spelen met anderen, heel leerzaam.

Muziek in het gezin nu

We hebben thuis veel instrumenten rondslingeren. Wat percussie-instrumenten, een kleine gitaar, een ukelele, de piano. De kinderen mogen die gewoon beetpakken en gebruiken. Het is niet erg als er iets stuk gaat. Het zijn wel échte instrumenten, want ik vind het belangrijk dat ze een gevoel krijgen van wat bijvoorbeeld een gitaar kan doen. Speelgoedinstrumenten hebben weinig bereik. Daarnaast speel ik er zelf ook vaak op, dus ze krijgen muziek gewoon mee doordat ze ermee omringd zijn. De meiden doen vaak mee en soms ontstaat er gewoon een klein optreden. Daar houd ik van. Liedjes zingen is gewoon ‘wat papa doet’.

Muziek met kinderen

Wat er uit de kinderen zelf komt, vind ik het mooiste. We spelen thuis vaak samen. Dan zing ik bijvoorbeeld een vraag en zij zingen een antwoord terug. Ze staan zo open, dat het allemaal ontstaat, zonder plan. Die meiden van mij verzinnen van alles en geven er een heel eigen draai aan. Ik zie ook dat vriendjes van mijn kinderen nieuwsgierig zijn en aangetrokken worden door de instrumenten. Jonge kinderen zijn zo ontvankelijk. Prachtig is dat!

De toekomst 

De kinderen hoeven van mij later niet die kant op, maar gaaf is het wel als we samen muziek maken. Juist dat het zo ongedwongen is, maakt het mooi. Ik zou nooit ‘muziek maken’ aan mijn kinderen opleggen. Ik vertel ze nu ook totaal niet hoe hun grip zou moeten zijn of wat dan ook. Lekker vrij laten, dat vind ik het beste!’

Maarten vind je dit jaar ook op het Kiindfestival!

Verder nog een leuke tip van Maarten: Woei

Meer lezen

4 redenen waarom je heus niet naar het Kiindfestival wil

4 tips voor toffe slaapplekjes in de buurt van het Kiindfestival

Fotografie en styling: Sylvana Teekens van Kleine Schobbejak.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een...

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

Een vrolijk treintje op de muur

Een vrolijk treintje op de muur

Muren hebben een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen. Blijkbaar nodigt zo'n groot vlak uit om er lekker op te tekenen. De meeste ouders zijn hier echter niet heel erg van gecharmeerd. Bij deze knutsel is het echter helemaal geoorloofd om de muur te...

Niets kopen, een heel jaar lang

Niets kopen, een heel jaar lang

Ik was er klaar mee. Overal maar spullen om je heen. Dat gedoe waarbij je een kriebel voelt om iets te kopen, maar dat je verstandig wilt zijn. En het hele gezeur om de economie. Ik had ontdekt dat consumeren niet alleen een financieel lek is, maar ook een geheim...

Vier dingen met kleur

Vier dingen met kleur

Het was de bedoeling dat dit artikel proefjes met kleur zou gaan heten. Maar aangezien ik vroeger al zwaar slecht in scheikunde was - en ook met het maken van dit artikel bleek dat ik gewoon niet goed ben met proefjes - heb ik besloten om simpelweg 'dingen' met kleur...

Kaarsjes van bijenwas maken

Kaarsjes van bijenwas maken

Bij deze donkere dagen horen lichtjes! Met bijenwas kun je heerlijk geurende kaarsjes maken, bijvoorbeeld in een oud theekopje. Toen ik op zoek ging naar bijenwas, vond ik een imker bij mij in de buurt, daar kon ik prachtige, goudkleurige hompen van het geurende spul...

0