Een nachtoppas: onzin of best wel logisch?

door Christel Rengers

Jij wilde een baby, en dus zorg je er ook maar zelf voor? Het lijkt de huidige denkwijze te zijn. Je staat er hierdoor vaak alleen voor. Als ouder kan het leven nogal uitputtend zijn. Zeker met een baby ben je vaak al moe voordat de dag begint.

Waar we vroeger in familieverband leefden, vormt nu het kerngezin onze kleine stam. In de cirkel daaromheen vind je wat opa’s en oma’s en vrienden. Die óf niet dichtbij wonen óf zelf heel druk zijn. Vroeger nam een andere vrouw je taken of baby over wanneer jij je handen te vol had. Deze ballen proberen ouders van nu zelf allemaal in de lucht te houden. Komt er dan een kink in de kabel, bijvoorbeeld in de vorm van een huilbaby, dan storten alle ballen ter aarde.

De nachtoppas als oplossing

Een huilbaby stuur je niet zo snel uit logeren. En wie in je omgeving heeft tegenwoordig nog tijd om hele nachten op te lopen met jouw baby? Nachtelijke oppasservice The Night Nanny zag een gat in de markt en speelde hier handig op in. Oververmoeide ouders kunnen dankzij de nachtoppas doorslapen, om er met vernieuwde energie weer tegenaan te kunnen. Maar hoe fijn dit voor ouders ook kan zijn, voor de baby en de hechting is het niet zo optimaal. De nachtoppas is immers maar zeer kort onderdeel van jouw gezin en kent je baby niet zo goed. Bovendien zitten die borsten nu eenmaal aan jouw lijf vast en zijn nachtvoedingen voor kleine baby’s en de borstvoeding erg belangrijk.

Nee, neem dan het familieverband van vroeger. Betrokken mensen die een band met jou en je baby hadden en een groot belang dat jouw baby de volwassenheid bereikte. Het zorgen voor baby’s was immers een investering in het voortbestaan van de stam. Tegenwoordig zijn we niet meer zo afhankelijk van elkaar en leven we allemaal op ons eigen kleine eilandje.

Eenzaamheid in de kraamtijd

De eenzaamheid van onze kleine eilandjes is waarschijnlijk het scherpst voelbaar wanneer je net een baby hebt gekregen. Je bent in deze tijd enigszins aan huis gebonden, hebt net een ingrijpende verandering meegemaakt, zit misschien wel vol vragen en onzekerheden en kan wel een helpende hand gebruiken. Helaas voor jou is iedereen druk, druk, druk. Hoe fijn zou het zijn wanneer anderen een oogje op je kinderen hielden, een maaltijd voor jouw gezin klaarmaakten of die jaren aan kennis en ervaring met je willen delen? Was dit vroeger de normaalste zaak van de wereld, tegenwoordig is het bijna een utopie.

Een huilbaby stuur je niet zo snel uit logeren

Hoe kun je er in het hier en nu voor zorgen dat je wat verlichting en ondersteuning krijgt? Begin met investeren in de mensen in je directe omgeving. Ze hebben misschien niet helemaal dezelfde visie als jij maar voor een kop thee, een praatje of wat praktische ondersteuning is dat niet per se noodzakelijk. Een wat oudere buurvrouw zit misschien wel net zo om een praatje verlegen als jij en vindt het misschien helemaal geen probleem om even een uurtje op je baby te passen. Het lukt misschien niet altijd om op deze manier een oppas te vinden, maar een mede-ouder waar je even bij kan klagen kan ook al fijn zijn. Als je meer ondersteuning hebt overdag, houd je zelf met je partner meer energie over om met je baby in de nacht samen te zijn. Trek je dit wat breder, dan zijn er andere initiatieven en mogelijkheden die zich aandienen.

Vijf tips om je netwerk te vergroten

– Doe mee met een cursus babymassage, muziek op schoot of peuter zwemmen.

– Meld je aan bij een ouderparticipatie crèche of organiseer een oppasuitwisseling met een andere ouder

– Ga eens naar een regionale ontmoetingsgroep voor ouders. Deze worden bijvoorbeeld via het Centrum voor jeugd en gezin of de bibliotheek georganiseerd.

– Geef je op voor een meeting georganiseerd door een forum of Facebookgroep waar je lid van bent

– In veel grote plaatsen worden maandelijks mamacafé’s of borstvoedingsochtenden georganiseerd. Een mooie plek om nieuwe contact op te doen en om tips en ervaringen uit te wisselen.

Hier vind je trouwens onze biologische slaapspulletjes.

Lees ook over je eigen netwerk als opvang gebruiken

En: leven in stamverband (en hoe je dat in deze moderne tijd kunt doen)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Een nieuw jaar

Column: Een nieuw jaar

Ik houd van nieuwjaar. Ik ben geen oudjaarsmens. Als tiener verstopte ik me liever die laatste uren van het jaar om terug te kijken op alle gemiste kansen. Tijdens het vuurwerk barstte dan gelijk het gevoel van een ‘schone lei’ en nieuwe kansen in me los...

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Hi Eva Mijn kind kan niet alleen spelen. Zolang ik me met hem bezighoud, is het het gezelligste kind van de wereld. Samen knutselen, samen bouwen, samen kleuren, samen wandelen, fietsen of wat dan ook, het maakt eigenlijk niet uit wat we doen als we het maar samen...

Column: Mama zijn op afstand

Column: Mama zijn op afstand

Het is tegenwoordig niet zo bijzonder meer. Mensen gaan uit elkaar om diverse redenen. Ondanks dat het veelvuldig voorkomt, blijft het voor de betrokkenen altijd wel een bijzondere gebeurtenis. De keuzes die in het proces van scheiding en voortgezet ouderschap gemaakt...

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Je hebt voor het eerst je baby in handen. Hij is zó klein, zó kwetsbaar. Je neemt jezelf voor om als een leeuw over hem te waken. Maar dan word je onzeker: kun je je baby verwennen? Komt hij wel aan z'n rust toe? Deze 3 tips helpen je baby rust te krijgen, zodat je...

Column: De last-minute kinderverjaardag

Column: De last-minute kinderverjaardag

Het is de 25e editie, dus we worden er steeds beter in. Het gevaar is natuurlijk wel dat je door al je routine en succeservaringen gaat denken dat het niet zo veel werk is. En dat alles best op het laatste moment gedaan kan worden. Want ondertussen moet er ook nog een...

Een kleuter is geen leerling

Een kleuter is geen leerling

Het lijkt wel een epidemie: de druk op ons leven lijkt jaar na jaar toe te nemen. Druk op het werk, druk in ons gezin, druk in ons hoofd. En dan zijn er ook nog allerlei verleidingen uit de digitale hoek. Toch is dit niet iets van de laatste tijd. Ook jaren geleden...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0