De nadelen van de ruggenprik

door Nelleke Bos
Nina Olivari

De ruggenprik is een vorm van pijnbestrijding die voorgesteld kan worden als je al bijzonder vermoeid bent bijvoorbeeld. Ook kun je er zelf om vragen. De voordelen lijken duidelijk: minder pijn. De lijst met nadelen is echter een heel stuk langer – terwijl natuurlijke pijnbestrijding geen nadelen kent.

De nadelen van een ruggenprik verdienen wel wat extra aandacht, omdat die voor de baby, maar zeker ook voor de moeder omvangrijk kunnen zijn. We bespreken de meest voorkomende nadelen. Het kan zeker zo zijn dat een ruggenprik de enige of de beste keuze in een situatie is. Tijdens de bevalling gebeurt er zoveel tegelijk en kun je het niet altijd overzien. Het kan helpend zijn om al vooraf op de hoogte te zijn van wat een procedure voor consequenties heeft.

Statische houding

  • De injectie moet gezet worden tussen de weeën door, zodat je stil kunt zitten. Het is een precies werkje. Het kan zijn dat de ruggenprik het bekkengebied niet of maar deels verdooft, bijvoorbeeld maar 1 kant. Ook kan er een hoger gebied verdoofd raken, waardoor je last krijgt van benauwdheid.
  • Je wordt aangesloten op een infuus, hart- en bloeddrukmeters, en vaak ook een katheter, omdat je controle over je blaas vermindert. Je bewegingsvrijheid raakt hier behoorlijk door beperkt, terwijl je baby baat heeft bij veel gevarieerde en verticale houdingen van de moeder. De ruimte in het geboortekanaal zal dus kleiner zijn wanneer je een ruggenprik hebt gekregen. De kans op een kunstverlossing neemt hiermee toe.
  • Je hebt geen of weinig gevoel meer in je benen, waardoor je niet goed kunt wisselen van houding, niet kunt opstaan om te plassen of douchen zolang de ruggenprik werkzaam is.

Minder regie

  • Je voelt de weeën minder. Daardoor wordt jouw controle over je bevalling kleiner. De rol van professionals wordt groter, waardoor je risico loopt dat je je ‘overgenomen’ voelt. Eigen regie tijdens de bevalling is juist een belangrijke factor om geen traumatische ervaring te hebben.
  • Je hebt meer kans op koorts (15 tot 20%), en je zal antibiotica krijgen. De baby kan dan na de geboorte naar de kinderafdeling moeten gaan, ook antibiotica krijgen en drie dagen blijven.

Alles duurt langer

  • De ontsluitingsfase kan langer duren, doordat je minder sterke weeën krijgt. Dat geeft een hogere kans op toedienen van (synthetische) oxytocine, die nadelig kan zijn voor de baby. De baby kan namelijk afwijkingen vertonen in het hartritme, waardoor je een grotere kans hebt op een kunstverlossing. Ook kan deze oxytocine na de geboorte remmend werken bij het op gang komen van je natuurlijke oxytocine, wat weer en negatief effect kan hebben op het starten van de borstvoeding. Zo kom je in een kettingreactie terecht.
  • De persfase kan zwaarder zijn en langer duren als gevolg van de ruggenprik. Je weeën zijn namelijk minder sterk, dus het komt sterker aan op jouw eigen perskracht, zonder de natuurlijke ondersteuning van je weeën.

Na de bevalling

  • De Apgar-score van je baby is vaak lager dan bij baby’s die zonder ruggenprik geboren zijn.
  • Het kan zijn dat je last van stevige hoofdpijn krijgt die een aantal weken aanhoudt, doordat er hersenvocht vrij is gekomen.
  • Direct na de geboorte komen er minder makkelijk stofjes (beta-endorfine) vrij die je in de natuurlijke roes brengen (dat lekkere wolkje waardoor je alle pijn en inspanning vergeet, en alleen nog maar naar je baby kan lachen).

Bronnen & verder lezen

Epidural side effects and risks (Kresser 2011)

Pijnbestrijding bij de bevalling, voor- en nadelen (Lendi 2002)

Pijn-evidence-tabellen (KNOV 2013)

7 keer natuurlijke pijnbestrijding voor je bevalling

 

Met dank aan verloskundige Aline Kiersdoula Denise (met het gestreepte jurkje), het stoere zwangere model en fotograaf Nina Olivari.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen: voor vaders maakt het ook veel uit hoe de bevalling verloopt. De Geboortebeweging organiseert in december de actie “#genoeggezwegen”. Moeders, maar ook vaders laten hun stem horen. Door middel van het online plaatsen van foto’s en verhalen wordt een platform...

Een bevalling met Doula-effect

Een bevalling met Doula-effect

Een doula is een soort bevallingscoach, ze speelt een ondersteunende rol bij de geboorte, ze helpt om de weeën te verlichten en om de moeder zelfvertrouwen te geven. Om de werking van een doula bij een bevalling uit te leggen, besloten we het woord te geven aan een...

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Het is inmiddels 16 maanden geleden, en ik moest van mezelf toch eens gaan schrijven over die kraamweek. Ik had er eentje vol geluk en vol tranen. Een lekkere mengelmoes van emoties, precies zoals dat blijkbaar gaat. Daarbij, het was onze eerste keer! Alles is nieuw,...

Mom-shaming in de media

Mom-shaming in de media

Aangezien er steeds meer aandacht komt voor bevallingstrauma’s, zou je verwachten dat er belangstelling is voor positieve ervaringen. Immers daarvan kun je leren ‘hoe dan wel’… Anna Myrte Korteweg, schrijver van Vrije Geboorte en De Reis naar binnen, ziet het...

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Tien jaar geleden was het nog een nieuw fenomeen, nu is het niet meer weg te denken: het geboorteplan. Maar wat is nou precies de nut en noodzaak van zo’n plan? En wat is een ‘goed’ geboorteplan. Ik vroeg het verloskundige Joyce Schouten van @verloskees. Zij is altijd...

Wat zijn fijne bevalhoudingen?

Wat zijn fijne bevalhoudingen?

Bevallen is bewegen. Je baby is op reis naar buiten, en dat vraagt om een subtiele samenwerking met jouw lichaam. Omdat je baby tijdens de geboorte door verschillende gebieden komt, kan het enorm helpen wanneer jij tijdens dit proces ook verschillende houdingen...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0