Van 25 januari tot 4 februari 2017 zijn er weer de Nationale Voorleesdagen. Zoals elk jaar wordt er een Prentenboeken Top Tien opgesteld. De juweeltjes lichten we er vast voor je uit. Er springen twee boeken uit.
‘Het boek zonder tekeningen’ waar we al eerder een recensie over schreven. En met recht verkozen tot prentenboek van 2017: ‘De kleine walvis’. Een prachtig verhaal over eenzaamheid en een bijzondere vriendschap.
Voorleesdagen met natuurlijk ouderschap
Speciaal voor jou maakten ook wij een lijstje met mooie boeken. Maar in plaats van te kiezen uit boeken uit de top tien of klassiekers, kozen we voor boeken die een link hebben met natuurlijk ouderschap. In alle boeken komt borstvoeding, dragen, samen slapen of onvoorwaardelijk ouderschap op een fijne manier aan bod. Wat ons betreft mogen er nog veel meer van zulke kinderboeken bij komen.
Het boekje ‘Bij mij thuis in het hol’ is speciaal geschreven voor de allerkleinsten en gaat over een beertje wat laat zien hoe hij woont. Bij de laatste bladzijde wordt duidelijk wat er zo fijn aan zijn hol is; heerlijk bij mama en papa slapen. Het beertje is een vingerpopje wat kinderen zelf kunnen laten bewegen. Het boek is onderdeel van een serie waarin verschillende dieren laten zien hoe ze wonen en uiteindelijk samen slapen.
Het boek ‘De matroos’ is een oudje van Dick Bruna gemaakt in de inmiddels wereldwijd herkenbare stijl. Een matroos bevaart de oceanen en komt terecht in een land van sneeuw en ijs. Daar ontmoet hij Eskimo’s en onder hen is een moeder die een kindje draagt.
‘Mama tovert melk’ is speciaal geschreven om te laten zien dat borstvoeding vanzelfsprekend en een natuurlijke keuze is. Het boek kan voorgelezen worden aan kinderen die zelf borstvoeding krijgen of aan kinderen die een broertje of zusje krijgen.
De Engelse boeken ‘Mama’s milk’ en ‘We like to nurse’ brengen verschillende zoogdieren in beeld die bij hun moeder drinken. Hoewel de boeken in het Engels zijn geschreven, zijn de teksten kort en gemakkelijk te vertalen. De plaatjes zijn voor kinderen overal ter wereld herkenbaar. Het laat zien hoe natuurlijk het drinken van moedermelk is.
Deze lijst is natuurlijk niet compleet zonder een boek van Attachment Parenting goeroe dr. William Sears. Het boek ‘Een babytje op komst’ vertelt op positieve wijze over zwangerschap, geboorte en het worden van een grote broer of zus en alles wat daarbij komt kijken.
‘Zachte knuffels‘: Hamstertje Lola blijft voor het eerst alleen thuis. Omdat ze zich wat eenzaam voelt gaat ze alle zachte en knuffelige dingen in huis verzamelen voor een knuffelberg. Dit zorgt uiteraard voor een enorme rommel. Lola krijgt echter geen straf, papa en mama zijn begripvol al wordt er wel opgeruimd. Wanneer Lola die nacht niet kan slapen kruipt ze in bed bij papa en mama; de fijnste knuffelberg van de wereld.
Toch een klassieker die niet mag ontbreken in deze lijst. In ‘Wij gaan op berenjacht’ gaan vijf kinderen met hun vader op berenjacht. Onderweg komen ze verschillende obstakels tegen die ze overwinnen. Wanneer ze dan eindelijk de beer vinden zijn, ze zo bang dat ze hard naar huis rennen en zich samen in het grote bed verstoppen. Dit boek is als prentenboek en als pop-up boek verkrijgbaar.
‘Kan ik er ook nog bij?‘ In een besneeuwd bos verliest een wandelaar zijn want. Deze vormt een knus plekje waar eerst een muisje en dan steeds meer dieren in kruipen. Samen is het veel gezelliger en lekker warm. Uiteindelijk komt het hondje van de wandelaar de want zoeken en rennen de dieren weg. Alleen al de illustraties zijn prachtig gemaakt.
In het prentenboek ‘Mag ik in jullie bed?‘ blijkt het bed steeds te klein te zijn wanneer alle kinderen bij papa en mama willen slapen. Papa maakt daarom het grootste bed van de wereld. Fijn boek over samen slapen.
‘A ride on mothers back‘ is een prachtig boek over het dragen van kinderen wereldwijd. Er zijn zowel moeders als vaders te zien die de kinderen dragen. Vanwege de illustraties maakt het niet uit dat het in het Engels is.
Het informatieve lees- en kijkboek ‘De grappige chimpansee’ laat zien hoe moederchimpansee voor hun kinderen zorgen. Bij elk aspect staat een kleine tekening ter vergelijking met mensenkinderen. Zo komt borstvoeding, dragen en samen slapen voorbij waarmee duidelijk wordt hoe natuurlijk dit allemaal is. Het boek is leuk om met kleine kinderen te bekijken en aan wat grotere kinderen kan het voorgelezen worden.