Is de natuur lief? Volgens Darwin draait het in de natuur om competitie. De slimste, sterkste en de meest aangepaste wint. Elkaar helpen is verspilde energie. Maar is dat ook zo? Zijn dieren ook sociaal? En is dat ‘lief’?
Volgens kinderen en een beetje gevoelige mensen, kunnen dieren natuurlijk ook best heel lief en hulpvaardig zijn. Maar wetenschappers hebben daar zo hun twijfel over en moeten dat onderzoeken.
Uit deze bijzonder interessante documentaire blijkt dat je sociaal gedragen voordeel oplevert en dat dieren dat dus doen. Niet alleen grote dieren, maar zelfs bacteriën helpen elkaar. Dus ja! In de natuur zijn dieren en planten ook ‘lief voor elkaar’.
Valentijnsdag voor dieren
14 februari is de dag dat mensen lief voor elkaar zijn. Dierendag is allang voorbij. Maar waarom zou je kind niet iets liefs doen voor zijn huisdier, de vogels buiten of gewoon voor een knuffeldier?
Vogels voeren
De vogels in de winter hebben het moeilijk. Ze hebben veel voedsel nodig om warm te blijven. Maar dat voedsel is aan het eind van de winter schaars. Ga dus aan de slag in de keuken om vogelvoer te maken. Je kunt vetbollen of pindaslingers maken, of stukjes fruit en rozijnen rijgen.
Hang de vetbollen in de tuin op. Gebruik een oude tuintafel om voer op te leggen. Geef de vogels ook een beetje water. Als het hard vriest en er ligt geen sneeuw, kun je de vogels beter vergruisd ijs geven.
Zelfs bacteriën helpen elkaar
Uitsloven voor de vrouwtjes
In het vroege voorjaar is het in de dierenwereld al een drukte van belang. De paartijd komt er aan en er moet een vrouwtje worden gevonden. Veel mannetjesvogels meten zich een ‘bruidskleed’ aan. Het beste zie je dat bij de kokmeeuw. In de winter heeft die nog een witte kop. In februari/maart zie je z’n kop verkleuren in mooi chocoladebruin. Mannetjeseenden gaan achter de vrouwtjes aan en met elkaar vechten. Mannetjesduiven lopen inmiddels stoer met hun borst vooruit achter de vrouwtjes aan. Alles voor de liefde, maar echt lief ziet het er niet uit.
Gelukkig zie je ook vogels druk bezig met hun nestje bouwen. Het ene takje na het andere takje wordt aangedragen. Het nestje wordt bekleed met mos en zachte veertjes. Ze trekken de veertjes zelfs uit hun eigen buik. Alles hebben ze over voor hun kleintjes.
Ga met je kinderen naar buiten en probeer dit dierengedrag te ontdekken. Het is leuk om de dieren na te doen. Lok je kinderen uit zich eens flink uit te sloven!
Knuffeldieren horen er ook bij
Peuters en kleuters kunnen helemaal opgaan in het leven van hun knuffeldieren. Knuffeldieren zijn ook dieren, volgens je kleuter. Neem de knuffels mee naar het bos of park en doe wat de knuffels leuk vinden. In mijn praktijk als feestjesgever in de natuur doen knuffels wonderen. Kinderen tot een jaar of acht gaan meestal helemaal mee in het avontuur dat Teddy Beer of Jaap Aap beleeft.
Vertel wat de dieren normaal in de natuur doen. Misschien kunnen jullie ze een handje helpen:
- Vogelknuffel? Maak er een nest voor (en leg er wat paaseieren in!).
- Berenknuffel? Maak met takken en bladeren een grot met bed voor hem. De beer heeft z’n winterslaap nog lang niet afgerond natuurlijk. Leg hem lekker neer en bedek de beer met warme bladeren of mos.
- Eenhoornknuffel? Verzamel eikels, of beukennootjes als je die nog kunt vinden.
- Apenknuffel? Speel samen met hem voetje van de vloer – maar dan in een bos met veel omgevallen bomen.
Bart de Koning is feestjesgever bij Natuur is een feest.