De natuur is lief

door Gastauteur

Is de natuur lief? Volgens Darwin draait het in de natuur om competitie. De slimste, sterkste en de meest aangepaste wint. Elkaar helpen is verspilde energie. Maar is dat ook zo? Zijn dieren ook sociaal? En is dat ‘lief’?

Volgens kinderen en een beetje gevoelige mensen, kunnen dieren natuurlijk ook best heel lief en hulpvaardig zijn. Maar wetenschappers hebben daar zo hun twijfel over en moeten dat onderzoeken.

Uit deze bijzonder interessante documentaire blijkt dat je sociaal gedragen voordeel oplevert en dat dieren dat dus doen. Niet alleen grote dieren, maar zelfs bacteriën helpen elkaar. Dus ja! In de natuur zijn dieren en planten ook ‘lief voor elkaar’.

Valentijnsdag voor dieren

14 februari is de dag dat mensen lief voor elkaar zijn. Dierendag is allang voorbij. Maar waarom zou je kind niet iets liefs doen voor zijn huisdier, de vogels buiten of gewoon voor een knuffeldier?

Vogels voeren

De vogels in de winter hebben het moeilijk. Ze hebben veel voedsel nodig om warm te blijven. Maar dat voedsel is aan het eind van de winter schaars. Ga dus aan de slag in de keuken om vogelvoer te maken. Je kunt vetbollen of pindaslingers maken, of stukjes fruit en rozijnen rijgen.

Hang de vetbollen in de tuin op. Gebruik een oude tuintafel om voer op te leggen. Geef de vogels ook een beetje water. Als het hard vriest en er ligt geen sneeuw, kun je de vogels beter vergruisd ijs geven.


Zelfs bacteriën helpen elkaar

Uitsloven voor de vrouwtjes

In het vroege voorjaar is het in de dierenwereld al een drukte van belang. De paartijd komt er aan en er moet een vrouwtje worden gevonden. Veel mannetjesvogels meten zich een ‘bruidskleed’ aan. Het beste zie je dat bij de kokmeeuw. In de winter heeft die nog een witte kop. In februari/maart zie je z’n kop verkleuren in mooi chocoladebruin. Mannetjeseenden gaan achter de vrouwtjes aan en met elkaar vechten. Mannetjesduiven lopen inmiddels stoer met hun borst vooruit achter de vrouwtjes aan. Alles voor de liefde, maar echt lief ziet het er niet uit.

Gelukkig zie je ook vogels druk bezig met hun nestje bouwen. Het ene takje na het andere takje wordt aangedragen. Het nestje wordt bekleed met mos en zachte veertjes. Ze trekken de veertjes zelfs uit hun eigen buik. Alles hebben ze over voor hun kleintjes.

Ga met je kinderen naar buiten en probeer dit dierengedrag te ontdekken. Het is leuk om de dieren na te doen. Lok je kinderen uit zich eens flink uit te sloven!

Knuffeldieren horen er ook bij

Peuters en kleuters kunnen helemaal opgaan in het leven van hun knuffeldieren. Knuffeldieren zijn ook dieren, volgens je kleuter. Neem de knuffels mee naar het bos of park en doe wat de knuffels leuk vinden. In mijn praktijk als feestjesgever in de natuur doen knuffels wonderen. Kinderen tot een jaar of acht gaan meestal helemaal mee in het avontuur dat Teddy Beer of Jaap Aap beleeft.

Vertel wat de dieren normaal in de natuur doen. Misschien kunnen jullie ze een handje helpen:

  • Vogelknuffel? Maak er een nest voor (en leg er wat paaseieren in!).
  • Berenknuffel? Maak met takken en bladeren een grot met bed voor hem. De beer heeft z’n winterslaap nog lang niet afgerond natuurlijk. Leg hem lekker neer en bedek de beer met warme bladeren of mos.
  • Eenhoornknuffel? Verzamel eikels, of beukennootjes als je die nog kunt vinden.
  • Apenknuffel? Speel samen met hem voetje van de vloer – maar dan in een bos met veel omgevallen bomen.

Bart de Koning is feestjesgever bij Natuur is een feest.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

Het tijdschrift is af, klaar! We kunnen er nu niets meer aan doen. We hebben keihard geschreven, bloedfanatiek gefotografeerd en vormgegeven tot we een ons wogen en nu is het uit onze handen. De digitale versie van het tijdschrift is naar de drukker gestuurd en vást...

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Heb jij ook zo belachelijk genoten van de vakantie? Van eindeloos veel buiten zijn? Van misschien zelfs onafgebroken in de buitenlucht zijn, omdat je een paar weken in een tent sliep en dus niets anders meemaakte dan grassprietjes, bomen, water, wind, zon, de zee of...

Hoe houd je vier jongens en een moestuin?

Hoe houd je vier jongens en een moestuin?

Dian is vaker buiten dan binnen. Samen met haar vier kinderen is ze altijd wel bezig in de moestuin. De tuin is meer dan een liefhebberij; het gaat over het echte volle leven. Van kiem tot oogst, het ritme van het jaar. Reden genoeg om ons te laten inspireren door...

Thuiskomen na vakantie

Thuiskomen na vakantie

Ik ben niet zo goed in vakantie. Ik heb geen ontembare reislust en, als ik heel eerlijk ben, na een week wil ik meestal al lang weer naar huis. Het is niet dat ik geen nieuwe dingen wil zien, ik wil me graag vergapen aan de wonderen van de wereld. Maar niet te lang....

Vier de viezigheid: Modderdag komt eraan!

Vier de viezigheid: Modderdag komt eraan!

Nationale Modderdag komt eraan. En dat is hartstikke terecht, want modder verdient een paar hoeraatjes. Waarom? Driewerf hoezee voor vies!  Kinderen zijn vies. Laten we dat punt meteen maar maken. Zodra je moeder of vader wordt, krijg je te maken met dagelijkse...

Zo wil je kind wél mee wandelen

Zo wil je kind wél mee wandelen

Mindere dagen; we hebben ze allemaal. Ze zijn niet alleen heel erg lang, ze zijn ook behoorlijk intensief. Echte energieslurpers. Wat helpt is je hoofd helemaal leegmaken. Het maken van een wandeling is daar perfect voor.  Tijdens het wandelen hoef je niet diep...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0