De natuur is lief

door Gastauteur

Is de natuur lief? Volgens Darwin draait het in de natuur om competitie. De slimste, sterkste en de meest aangepaste wint. Elkaar helpen is verspilde energie. Maar is dat ook zo? Zijn dieren ook sociaal? En is dat ‘lief’?

Volgens kinderen en een beetje gevoelige mensen, kunnen dieren natuurlijk ook best heel lief en hulpvaardig zijn. Maar wetenschappers hebben daar zo hun twijfel over en moeten dat onderzoeken.

Uit deze bijzonder interessante documentaire blijkt dat je sociaal gedragen voordeel oplevert en dat dieren dat dus doen. Niet alleen grote dieren, maar zelfs bacteriën helpen elkaar. Dus ja! In de natuur zijn dieren en planten ook ‘lief voor elkaar’.

Valentijnsdag voor dieren

14 februari is de dag dat mensen lief voor elkaar zijn. Dierendag is allang voorbij. Maar waarom zou je kind niet iets liefs doen voor zijn huisdier, de vogels buiten of gewoon voor een knuffeldier?

Vogels voeren

De vogels in de winter hebben het moeilijk. Ze hebben veel voedsel nodig om warm te blijven. Maar dat voedsel is aan het eind van de winter schaars. Ga dus aan de slag in de keuken om vogelvoer te maken. Je kunt vetbollen of pindaslingers maken, of stukjes fruit en rozijnen rijgen.

Hang de vetbollen in de tuin op. Gebruik een oude tuintafel om voer op te leggen. Geef de vogels ook een beetje water. Als het hard vriest en er ligt geen sneeuw, kun je de vogels beter vergruisd ijs geven.


Zelfs bacteriën helpen elkaar

Uitsloven voor de vrouwtjes

In het vroege voorjaar is het in de dierenwereld al een drukte van belang. De paartijd komt er aan en er moet een vrouwtje worden gevonden. Veel mannetjesvogels meten zich een ‘bruidskleed’ aan. Het beste zie je dat bij de kokmeeuw. In de winter heeft die nog een witte kop. In februari/maart zie je z’n kop verkleuren in mooi chocoladebruin. Mannetjeseenden gaan achter de vrouwtjes aan en met elkaar vechten. Mannetjesduiven lopen inmiddels stoer met hun borst vooruit achter de vrouwtjes aan. Alles voor de liefde, maar echt lief ziet het er niet uit.

Gelukkig zie je ook vogels druk bezig met hun nestje bouwen. Het ene takje na het andere takje wordt aangedragen. Het nestje wordt bekleed met mos en zachte veertjes. Ze trekken de veertjes zelfs uit hun eigen buik. Alles hebben ze over voor hun kleintjes.

Ga met je kinderen naar buiten en probeer dit dierengedrag te ontdekken. Het is leuk om de dieren na te doen. Lok je kinderen uit zich eens flink uit te sloven!

Knuffeldieren horen er ook bij

Peuters en kleuters kunnen helemaal opgaan in het leven van hun knuffeldieren. Knuffeldieren zijn ook dieren, volgens je kleuter. Neem de knuffels mee naar het bos of park en doe wat de knuffels leuk vinden. In mijn praktijk als feestjesgever in de natuur doen knuffels wonderen. Kinderen tot een jaar of acht gaan meestal helemaal mee in het avontuur dat Teddy Beer of Jaap Aap beleeft.

Vertel wat de dieren normaal in de natuur doen. Misschien kunnen jullie ze een handje helpen:

  • Vogelknuffel? Maak er een nest voor (en leg er wat paaseieren in!).
  • Berenknuffel? Maak met takken en bladeren een grot met bed voor hem. De beer heeft z’n winterslaap nog lang niet afgerond natuurlijk. Leg hem lekker neer en bedek de beer met warme bladeren of mos.
  • Eenhoornknuffel? Verzamel eikels, of beukennootjes als je die nog kunt vinden.
  • Apenknuffel? Speel samen met hem voetje van de vloer – maar dan in een bos met veel omgevallen bomen.

Bart de Koning is feestjesgever bij Natuur is een feest.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo overleef je de autoreis naar je vakantiebestemming

Zo overleef je de autoreis naar je vakantiebestemming

Vakantie vieren is fantastisch, maar een lange reis met kinderen is minder ideaal. Toch kan de reis al een feest op zich zijn - of op zijn minst best uit te houden. Als kind vond ik de reis naar 'ver weg' (wat meestal helemaal niet zo ver was) heerlijk. Lekker in de...

Recensie Lekker Lokaal: recepten van de buurtboer

Recensie Lekker Lokaal: recepten van de buurtboer

Sommige boeken hebben in ongeschreven koeienletters 'Bijzonder Geschikt Voor Kiind Magazine' op de omslag staan. Omdat ze gaan over alles waar wij van houden: Lekker koken, pure ingrediënten van het seizoen, van biologische en sociaal betrokken boeren op fietsafstand....

Naar een tropisch eiland met het hele gezin, wie wil dat nu niet?

Naar een tropisch eiland met het hele gezin, wie wil dat nu niet?

Blauw water, wit zand, kokosnoten en oneindige vrijheid. Droom jij er ook van? Je baby meenemen naar ongekende hoogten, maar dan wel tien uur lang twijfelen of je nu wel of niet borstvoeding mag geven in een vliegtuig. (spoiler: ja, het mag overal) Tropische hitte, en...

Zie je tegen de vakantie op?

Zie je tegen de vakantie op?

Voel je al stress bij het denken aan op vakantie gaan? Ga dan verder met de gratis driedaagse vakantieboost van trainers Mirjam Hegger en Tischa Neve! Dag 1 vind je hier Dit is dag twee van de Vakantieboost waarin we je in drie dagen meenemen rondom het thema...

Wandelen door de winterse wereld

Wandelen door de winterse wereld

Door de besneeuwde Waterleidingduinen lopen zes kinderen, papa, mama, en ik als gids. Ik heb ze herten beloofd en vol verwachting klopt ons hart. Al snel zien we keutels. Ze zijn warm, want de sneeuw eromheen is een beetje gesmolten. Ze zijn dus vers! We volgen...

Weervrouw Marjon de Hond over tv maken, onweer en regen

Weervrouw Marjon de Hond over tv maken, onweer en regen

Bij wie kun je nou beter terecht met je vragen over het weer dan bij weervrouw Marjon de Hond? En wie stelt nou betere vragen aan een echte weervrouw dan onze eigenste slimme Kiindreporter Rivka Abraham (12 jr)? Nou precies! Zij hebben samen gebabbeld over orkanen,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0