Nieuw is niet nodig

door Christel Rengers

Kinderen kosten geld. Daar kunnen ze zelf niets aan doen. Dat is een feit. Ze groeien snel uit kleding of er komen vlekken en gaten in de kleren. Ze willen iets te spelen hebben, maar alles nieuw kopen is behoorlijk prijzig. Maar… moet het per se nieuw zijn? Of is niet-nieuw veel fijner?

Niet-nieuwe kleren zijn bijvoorbeeld ideaal voor scharrelkinderen die graag buiten spelen: een gat in een tweedehandse broek doet minder pijn dan in een dure nieuwe. Ook de onvermijdelijke lijm- of verfresten na een dagje knutselen op school zijn geen ramp als je maar vijftig cent voor dat leuke truitje hebt betaald. En voor speelgoed geldt, dat kinderen vaak niet zien dat het tweedehands is en ze er in ieder geval net zo fijn mee spelen.

Het is wel even zoeken naar leuke tweedehands kleren of speelgoed. De volgende tips helpen je alvast een stap in de goede richting!

Kledingruil

Krijg de kleertjes heeft een leuk initiatief in het leven geroepen: een ruilsite voor al je kinderkleding. Je zet je kleertjes op de website en kunt vervolgens voor een klein bedrag aan administratiekosten ruilen met andere ouders. Je kunt er ook voor kiezen om alleen te geven of juist alleen te kopen. Voor dat laatste schaf je vooraf tegoed aan. Het lidmaatschap is gratis en je kunt zelfs een goed doel kiezen waar steeds vijftig cent naar toe gaat. Ecomama heeft een vergelijkbaar initiatief met de Ecomama-doos. Je vergoedt alleen de verzendkosten wanneer je een doos naar keuze bestelt. Stel je een doos met kleertjes of andere babyspullen beschikbaar, dan ontvang je de verzendkosten.

Kinderkleding- en speelgoedbeurzen

Of het nu voor de plaatselijke speel-o-theek of voor een ander goed doel is, of voor de huishoudportemonnee van de verkopende ouder: er worden allerlei kinderkleding- en speelgoedbeurzen georganiseerd. Bij deze beurzen zoek je ter plekke de kleding of het speelgoed uit en rekent daarna af. Ook dure merkkleding is hier vaak voor een leuk prijsje te koop. Het enige nadeel is dat er meestal veel mensen op beurzen af komen. Zorg daarom dat je op tijd bent en bedenk van tevoren wat je zoekt. Je kunt het beste alles wat je leuk lijkt eerst lukraak in je tas mikken en het daarna uitzoeken. Let hierbij goed op of de kleding niet vuil of stuk is. In principe wordt deze bij goededoelenbeurzen niet aangenomen, maar omdat het vaak in grote zakken wordt aangeleverd glipt er wel eens wat tussendoor. Voor wat betreft het speelgoed is het op zo’n beurs fijn scoren voor de maand december maar ook voor de verjaardagen. Thuis wel goed wegstoppen dus!

Kringloopwinkel

Niet alleen voor jezelf maar ook voor kinderen kun je bij de kringloop leuke spullen scoren. Of er geschikt aanbod voor je is tegen een geschikte prijs hangt wel af van de winkel. Gelukkig zijn er tegenwoordig vaak meerdere in de omgeving te vinden. De eerste keer kan een bezoek wat overweldigend zijn maar je wordt vanzelf handig in het scannen van kledingrekken. Er zijn zelfs kringloopwinkels die je een kortingsbon geven wanneer je zelf iets inlevert.


Jeej voor niet-nieuw!

Ruilfeestjes

Steeds vaker zie je ruilfeestjes onder vriendinnen waar ze kleding met elkaar ruilen die ze zelf niet veel dragen of die een miskoop zijn gebleken. Je kunt ze natuurlijk ook organiseren voor kinderkleding. Trommel een paar bevriende ouders op en geef een swap party bij je thuis. Iedereen neemt te klein geworden kleding mee en legt die op tafel: het neuzen kan beginnen. Als iedereen dan ook nog wat lekkers meeneemt is het feest helemaal compleet. Lekkere hapjes, gezellig bijkletsen én een goede ruil doen. En allemaal voor niets.

Het WereldWijdeWeb

Er zijn allerlei sites, facebookgroepen en fora waar je kinderkleding en speelgoed voor een fijn prijsje en soms zelfs gratis kunt vinden. Je hebt algemene sites zoals natuurlijk marktplaats, maar ook hele specifieke groepen op Facebook die bijvoorbeeld gericht zijn op wollen kleding of antroposofisch speelgoed. Aandachtspunt is wel dat je goed nagaat van wie je koopt en of je het wil laten versturen of ophalen. Je loopt altijd het risico dat iemand niet zo betrouwbaar blijkt te zijn. Afhankelijk van de site of groep kun je iemands geschiedenis nagaan. Meestal verloopt een koop zonder problemen dus laat je er niet door afschrikken.

Koningsdag

Exit Koninginnedag, enter Koningsdag! Voor veel koopjesjagers is dit dé dag van het jaar voor kleding en speelgoed. Het leuke is dat je kunt onderhandelen over de prijs. Let op: kijk de kleding wel goed na. Speelgoed is het meest vertegenwoordigd op deze dag. Het merendeel is plastic speelgoed (daar wordt nu eenmaal meer van gemaakt) maar je vindt ook heel veel houten speelgoed – dat er vaak nog goed uitziet omdat het zo degelijk en duurzaam is. Met name grote spullen haal je voor een prikkie van een kleedje. Denk aan keukentjes, racebanen, poppenhuizen, treinen en blokkendozen. Maak van te voren een lijstje zodat je niets vergeet en kunt afstrepen. En heel belangrijk: kom vroeg! De mooiste spullen zijn als eerste weg, dus wees er snel bij. En bezoek ook eens een ander dorp of een andere plek: aanbod en prijs verschillen nogal eens van elkaar. Wanneer je vooruit denkt kun je ook hier leuke cadeaus scoren voor feest- en verjaardagen.

Speel-o-theek

Weet je eigenlijk niet zo goed wat jouw kind leuk vindt, loop dan een speel-o-theek binnen. Ze hebben bergen aan speelgoed: netjes gesorteerd, per artikel, in een handige doos. Zo kun je het eerst uitproberen. Is het een succes dan zoek je het zelf. Met name wanneer het gaat om duur speelgoed of rages is het handig om zeker te weten of het echt in de smaak valt. Ook om het speelgoedaanbod in huis te kunnen wisselen (dat houdt je kinderen aan het spelen) is het fijn om lid te zijn. Je kunt afwisselen zonder dat het jou, of opa en oma een fortuin kost. Het is ook stukken beter ecologisch te verantwoorden. Naast speelgoed hebben speel-o-theken allerlei spelletjes. Van gewoon ouderwets gezellig tot educatief.

Bibliotheek

Een open deur? Ik wil hem toch graag noemen. Naast de speel-o-theek is er ook nog steeds de bibliotheek waar ze mooie leesboeken, studieboeken, dvd’s, luisterboeken, stripboeken, cd’s, en bij sommige ook educatieve pakketten hebben. De echte hebbedingen snor je vervolgens zelf wel ergens op.

Krijgertjes

En dan zijn er nog de lieve vriendinnen en familieleden die af en toe een zak te kleine kleertjes door willen geven. Niet iets waar je heel veel invloed op hebt natuurlijk, al helpt het wel om ongegeneerd bekend te maken dat je er voor open staat. Veel mensen leveren kinderkleding anders in bij een inzamelpunt. Dat kun jij altijd nog doen als jouw kinderen eruit zijn gegroeid, toch?

Zelf maken en recykleren

Naast iets kopen kun je natuurlijk ook zelf speelgoed maken en dat leuk verpakken. Denk hierbij aan klei, bellenblaas, kleding, poppenkleertjes, poppen, mud-pie kitchen, houten puzzels, moonsand, een sensorybox, keukenspulletjes van stof en nog veel en veel meer. Of kleding maken. Op Kiind vind je patronen voor een jumpsuit, een klauterbroek, zwierrokslaapzak en een tuinbroek!

Ga recycleren! Van een oude rok maak je een kleine variant voor je dochter, een spijkerbroek verknip en naai je tot schooltas, een wollen trui wordt een paar wanten, een shirt wordt muts, een overhemd een zomerbroekje. En van allerlei lapjes samen maak je knuffeltjes of ander speelgoed.

Meer lezen

Denk je bij bovenstaande alleen aan grotere kinderen? Ook babyspullen vind je op beurzen en internet. Maar uiteindelijk heb je voor baby’s helemaal niet zoveel nodig natuurlijk.

9 dingen die je nodig hebt voor je baby (en verder ook niets)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Vlekken

Column: Vlekken

Biologisch, lokaal, puur en zelfgemaakt. Ik zeg niet dat ik nooit patat haal, en de Thai hier in het dorp maakt betere curry dan ik, maar over het algemeen eten we redelijk gezond. Ik vind koken leuk, weet je. Ik vind het supercool om mijn eigen bouillon te trekken en...

Zacht reageren op je kind

Zacht reageren op je kind

Als je je uitgeput voelt door slaapgebrek of stress. Of als je kind slaat, hoe kun je dan zacht reageren? Trainer Marianne Oude Nijhuis leert ons hoe het met zachtheid kan. Hoe oefen je met zacht reageren op je kind, ook als hij/zij super boos tegen jou doet? Vraag of...

De financiële crisis als leermoment

De financiële crisis als leermoment

Het was eind jaren tachtig. Ik was acht jaar oud en het gezin waarin ik opgroeide zocht naar een nieuwe balans na de komst van een nieuw zusje, het derde kind in ons gezin. Mijn vader had werk, maar wat hij ermee verdiende was geen vetpot. De auto werd voor veel...

Gek doen met je kind

Gek doen met je kind

Stel, stel hè, je bent drie jaar en je haalt met je ouders vaak gekkigheid uit. Staat dat je ontwikkeling in de weg? Ik denk van niet, mits je je kind serieus blijft nemen. Sterker nog, ik ben zo’n ouder die een beetje maf is en haar grote peuter...

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

‘Niet huilen, het is niet erg’: Over huilen en zelfvertrouwen

Als je kind huilt, dan is de eerste ingeving vaak om hem of haar er vanaf te helpen. Huilen is voor velen een lastige emotie. Opvallend is dat onze eerste neiging is om het huilen te laten stoppen. ZSM. Want; als de tranen weg zijn, is het verdriet over. Toch?...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0