Nouska schreef over zelfzorg deze nogal resonerende woorden:

“Ik wist dat dragen in een draagzak goed was voor de hechting, dus ik droeg mijn baby. Ik wist dat borstvoeding goed was voor de band, dus zette mijn zinnen erop. Ik wist dat slaaptraining slecht was, dus ik troostte hem. Ik wist dat losse stukken eten aanbieden beter was, dus ik gaf het. Ik wist dat in zijn eigen bedje slapen het beste was, dus ik oefende het. Ik wist dat wasbare luiers beter waren voor de wereld, dus ik kocht het.

Ik wist van alles over mijn baby en ik vergat mezelf helemaal.

Ik wilde een té goede moeder zijn. Ik wilde eigenlijk perfect zijn en hoe meer ik dat probeerde, hoe minder ik me dat voelde.

De borstvoeding lukte bij de eerste niet. De bevalling (en kraamtijd) was achteraf toch wat traumatisch. De wasbare luiers lekte teveel. De hele stukken eten vond ik in het begin te spannend. De draagzak deed pijn aan mijn rug. Hem bij elke piep troosten en sussen zorgde ervoor dat hij huilbuien kreeg, omdat hij van mij blijkbaar niet huilen mocht.

En ik wilde alleen maar een goede moeder zijn, maar was dat niet. Althans, zo voelde het. Ik gaf te veel en was totaal uit balans de eerste jaren. De overgang, van vrouw naar moeder, matrescense, duurde lang en was intens en als gevoelig mens, perfectionist en pleaser wilde ik maar één ding: het goed doen.

Maar het was teveel. Er waren ook grenzen. Zoals mijn rug die zei dat de kinderwagen ook een prima idee was. Zoals de kunstvoeding die zei dat hij heel tevreden was. Zoals de wegwerpluiers waardoor hij dat ene lieve pakje waar ik zo blij van werd paste. Zoals de totale ontspanning na een portie huilen in mijn armen, die ik bij hem zag als hij dat wel gewoon mocht.”

In onze Kiindcursus Huttenbouwend opvoeden gaat het ook over zelfzorg, want je kúnt een leuke ouder zijn als je niet goed voor jezelf zorgt, maar uiteindelijk moet dat op wilskracht. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en je emmer vol houdt, heb je zélf al zin om met je kinderen te spelen, of grapjes te maken of raar met ze te dansen. Bij de cursus zit ook een fijne meditatie!

Alle Kiindcursussen krijg je gratis als je lid bent van de Kiindspeeltuin.

Meer van Nouska? Op haar website lees je meer, ook over haar nieuwe initiatief Meer van Genoeg.

Dit is een fragment van de ruim één uur durende sessie met Nouska
(de volledige opname vind je in de overvolle bieb van de Kiindspeeltuin).

Word (proef)lid van Kiinds online community Kiindspeeltuin en kijk de opname terug (of luister, dan lijkt het precies een podcast!)

Bekijk de Q&A in de Kiindspeeltuin

💡 Weten welke drie strategieën Nouska zelf telkens weer toepast om haar emmer vol te houden?

💡 Horen hoe haar zoektocht naar zelfinzicht verliep?

💡 Hoe ze de omslag maakte van denken en ‘in het hoofd’ naar voelen en ‘in het lijf’.

Word (proef)lid van Kiinds online community de Kiindspeeltuin.

Boeken voor ouders over zelfzorg en zelfonderzoek die wij bij Kiind fijn vinden: Zelfzorg is het begin van alles, Doorbreek de cirkel, Onvoorwaardelijk ouderschap, De kracht van kwetsbaarheid.

BewarenBewaren

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

‘Het leven is kut en soms valt het mee’

‘Het leven is kut en soms valt het mee’

‘Het leven is kut en soms valt het mee’. Deze quote is van Menna Laura Meijer, de maker van de documentaire ‘Nu verandert er langzaam iets’. Ze is kritisch op de wereld van zelfhulpcoaches, waar zoals inmiddels alom bekend is, veel geld wordt verdiend. Zo’n...

Thuis op vakantie: waan je in Zweden!

Thuis op vakantie: waan je in Zweden!

Hej hej! Weet je nog, lang geleden, dat we thuis vakantie vierden in Turkije en in Italië? Dit jaar gaan we naar Zweden! Pak je koffers vooral niet in, want we halen het hele land gewoon naar jou toe. Soep als ontbijtLaten we eens beginnen met een Zweeds...

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ooit was er vast een groot vrouwenverbond. Heel lang geleden, dat geloof ik. In de jager-verzamelaartijd die nog in ons bloed stroomt. Vrouwen van alle generaties die elkaar bekrachtigden, inspireerden en voorleefden. En heus, alles was toen vast makkelijker. Vrouwen...

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Het is niet meer zo gebruikelijk om je feestje thuis te vieren, soms wordt het zelfs een wedstrijdje 'wie heeft het meest spectaculaire feestje gegeven?'. Je kunt je afvragen voor wie dat leuk is. Ouders raken in de stress: wat gaan we nu weer doen en wat gaat dat...

Column: Yoga is stom!

Column: Yoga is stom!

Het is vakantie. Kerstvakantie nog wel. Alle tijd van de wereld, zou je denken. Toch hebben we vandaag geen tijd om naar de dierentuin te gaan en dat is onoverkomelijk belachelijk - volgens mijn vijfjarige. Vanmiddag geef ik een workshop ouder-kindyoga en daar heb ik...

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Spullen zijn rare dingen. We voelen allemaal aan dat geld en materiële zaken niet wezenlijk gelukkig maken en toch wil bijna iedereen er veel van hebben. Er zijn zelfs spullen waar we niet meer zonder kunnen. Smartphone of tablet wordt door zo’n 95% van de kinderen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0