Nouska schreef over zelfzorg deze nogal resonerende woorden:

“Ik wist dat dragen in een draagzak goed was voor de hechting, dus ik droeg mijn baby. Ik wist dat borstvoeding goed was voor de band, dus zette mijn zinnen erop. Ik wist dat slaaptraining slecht was, dus ik troostte hem. Ik wist dat losse stukken eten aanbieden beter was, dus ik gaf het. Ik wist dat in zijn eigen bedje slapen het beste was, dus ik oefende het. Ik wist dat wasbare luiers beter waren voor de wereld, dus ik kocht het.

Ik wist van alles over mijn baby en ik vergat mezelf helemaal.

Ik wilde een té goede moeder zijn. Ik wilde eigenlijk perfect zijn en hoe meer ik dat probeerde, hoe minder ik me dat voelde.

De borstvoeding lukte bij de eerste niet. De bevalling (en kraamtijd) was achteraf toch wat traumatisch. De wasbare luiers lekte teveel. De hele stukken eten vond ik in het begin te spannend. De draagzak deed pijn aan mijn rug. Hem bij elke piep troosten en sussen zorgde ervoor dat hij huilbuien kreeg, omdat hij van mij blijkbaar niet huilen mocht.

En ik wilde alleen maar een goede moeder zijn, maar was dat niet. Althans, zo voelde het. Ik gaf te veel en was totaal uit balans de eerste jaren. De overgang, van vrouw naar moeder, matrescense, duurde lang en was intens en als gevoelig mens, perfectionist en pleaser wilde ik maar één ding: het goed doen.

Maar het was teveel. Er waren ook grenzen. Zoals mijn rug die zei dat de kinderwagen ook een prima idee was. Zoals de kunstvoeding die zei dat hij heel tevreden was. Zoals de wegwerpluiers waardoor hij dat ene lieve pakje waar ik zo blij van werd paste. Zoals de totale ontspanning na een portie huilen in mijn armen, die ik bij hem zag als hij dat wel gewoon mocht.”

In onze Kiindcursus Huttenbouwend opvoeden gaat het ook over zelfzorg, want je kúnt een leuke ouder zijn als je niet goed voor jezelf zorgt, maar uiteindelijk moet dat op wilskracht. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en je emmer vol houdt, heb je zélf al zin om met je kinderen te spelen, of grapjes te maken of raar met ze te dansen. Bij de cursus zit ook een fijne meditatie!

Alle Kiindcursussen krijg je gratis als je lid bent van de Kiindspeeltuin.

Meer van Nouska? Op haar website lees je meer, ook over haar nieuwe initiatief Meer van Genoeg.

Dit is een fragment van de ruim één uur durende sessie met Nouska
(de volledige opname vind je in de overvolle bieb van de Kiindspeeltuin).

Word (proef)lid van Kiinds online community Kiindspeeltuin en kijk de opname terug (of luister, dan lijkt het precies een podcast!)

Bekijk de Q&A in de Kiindspeeltuin

💡 Weten welke drie strategieën Nouska zelf telkens weer toepast om haar emmer vol te houden?

💡 Horen hoe haar zoektocht naar zelfinzicht verliep?

💡 Hoe ze de omslag maakte van denken en ‘in het hoofd’ naar voelen en ‘in het lijf’.

Word (proef)lid van Kiinds online community de Kiindspeeltuin.

Boeken voor ouders over zelfzorg en zelfonderzoek die wij bij Kiind fijn vinden: Zelfzorg is het begin van alles, Doorbreek de cirkel, Onvoorwaardelijk ouderschap, De kracht van kwetsbaarheid.

BewarenBewaren

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Spannende proefjes om mee te experimenten

Had jij vroeger ook zo'n oom of tante die theezakjes kon laten vliegen of je haren rechtop kon laten staan met een ballon? Een paar attributen werden uit de keuken gevist en met een mysterieuze lach werd je meegenomen naar buiten. Daar werd dan een geheimzinnige truc...

Rammelaar maken van vilt en hout

Rammelaar maken van vilt en hout

In het artikel over babyspel wordt uitgelicht dat baby's zintuiglijk zich snel ontwikkelen. Deze rammelaar speelt hierop in: het contrast van de materialen hout en wol prikkelt de tastzintuig, de belletjes vanbinnen zijn een aangename verrassing voor het gehoor....

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Ze noemen het ook wel een potluck: een maaltijd waarbij iedereen iets deelt. Handig om rekening mee te houden: je kunt niet overal je gerecht opwarmen. Neem je iets mee dat je koud kunt eten, denk er dan ook aan dat het er bij aankomst nog fris uit moet zien. Verlepte...

Je eigen koers varen als ouder is soms eenzaam

Je eigen koers varen als ouder is soms eenzaam

Zodra je een kind krijgt, word je lid van ongeveer de grootste club ter wereld: die van het ouderschap. En daar is meteen iets geks aan de hand. Want ook al doet vrijwel elke ouder alles om hun kinderen het beste te bieden, de invulling van ‘het beste’ is ongelofelijk...

Gordonmethode: Zo gebruik je een ik-boodschap (2 van 3)

Gordonmethode: Zo gebruik je een ik-boodschap (2 van 3)

De Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon kwam in zijn werk veel ouders tegen die worstelden met het ouderschap. Gordon ontwikkelde een manier om ouders in hun worsteling te helpen. Vandaag de dag staat deze bekend als de 'Gordonmethode'. In een drieluik vertellen twee...

Column: Wonen in een dorp, echt spannend!

Column: Wonen in een dorp, echt spannend!

We woonden in de stad. Aan een drukke weg waar de sirenes gillend voorbij razen, bussen doorheen denderen en de motorclub op zondagmiddag overheen sjeest. De dreunende muziekinstallaties van stoere jongens en midlifecrises in cabrio deden de ramen trillen van het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0