Maak een spannende ontdektuin om in te spelen

door Christel Rengers

Buitenspelen is natuurlijk hartstikke gezond; de grove motoriek wordt goed geoefend, door het slepen van takken en bouwen van hutten wordt technisch en ruimtelijk inzicht vergroot en alle dingen die te vinden zijn vergroten de creativiteit van je kind. Vorig jaar gaven we verschillende ideeën voor het maken van een ontdektuin; dit jaar met uitgebreide beschrijving en aangevuld met nieuwe ideeën. Maak zelf een spannende tuin!

Groen

Peuters vinden het heerlijk om aan planten en bloemen te ruiken, vooral kleurige bloemen hebben een grote aantrekkingskracht. Zorg er wel voor dat je geen giftige exemplaren in je tuin zet. Er zijn zelfs eetbare bloemen die je samen kunt plukken en in een salade kunt verwerken. Begonia, Koriander, Lavendel, Munt, Oostindische kers, Rozen, Vlijtig Liesje en Tijm kun je eten.

Ook in een kruidentuintje is veel te ruiken en kan je kind gerust ook een blaadje proeven. Zet de kruiden bijvoorbeeld in bakken van hoog naar laag, of in de vorm van een spiraal. Als je de ruimte hebt kun je het ook combineren met een egelhuis. Met stenen of tegels maak je verschillende gangen. Hier kun je bladeren en mos in leggen zodat de egel een lekker plekje kan maken. Leg er geen stro of hooi in want dat gaat tussen de stekels van de egels zitten. De bovenkant maak je dicht met tegels. Daar bovenop komt aarde waar je verschillende kruiden op kunt zaaien. Maar je kunt er ook een rotstuintje van maken.

Leuk om samen met kinderen vanaf de kleuterleeftijd te maken is een elfentuintje. Je kunt een klein stukje tuin afschermen of het gewoon in een plantenpot maken.
Maak van kleine stukjes hout een huisje, een pad ernaartoe van kleine steentjes, van takjes maak je hekjes voor om de tuin, van oude kurken en schijfjes hout maak je een tafeltje met krukjes en een klein potje water doet dienst als vijvertje. Uren knutselplezier, prachtig om te zien en ook nog eens leuk om mee te spelen!

Dieren

Hoe je kleine diertjes in de tuin kunt bestuderen lees je in De ontdektuin. Door een vogeldrinkschaal in je tuin te zetten lok je vogels naar de tuin.
Door wat haakjes aan een plankje hout te bevestigen en deze leuk te laten versieren door je kind heb je een eenvoudig vogelrestaurant, aan de haakjes hang je vetbollen.
Heb je geen ruimte voor een egelhuis dan kun je bijvoorbeeld ook een oud houten fruitkistje goed bedekken met oude bladeren. Zet het in een rustig hoekje van de tuin: wie weet overwintert er een egeltje in!

Water en Zand

Water en zand staan garant voor uren speelplezier: met een simpele zandbak, een regenton om water in op te vangen en wat bakjes en emmertjes kan je kind zich uren vermaken.
Een keukentje voor zandtaartjes kun je heel eenvoudig maken van materialen die je over hebt. Neem bijvoorbeeld een paar houten kistjes of een oud tafeltje. Eventueel schilder je er een kookpit op, maar met een stel pannetjes bedenkt je kind die er anders zelf wel bij. Hang erboven een plankje of oud kapstokje om pannen en lepels aan te hangen of op te zetten en klaar is de zandtaartenkeuken! Op pinterest vonden we veel zandtaartkeukentjes.

Van oude flessen en stukjes tuinslang kun je een geweldige watermuur maken. We vonden hier een uitgebreide beschrijving. Je kan ook op die manier een knikkerbaan tegen een muur maken.

Geluid

Vorig jaar beschreven we hoe je van afvalhout een xylofoon maakt, maar veel kinderen vinden het ook erg leuk om zelf actief muziek te maken. Verzamel oude potten, pannen, pollepels, ijzeren staafjes en maak een muziekhoekje in je tuin!
Bevestig pannen en deksels in verschillende maten aan de muur, neem ook een vergiet of een tulbandvorm en hang een stuk of wat pollepels aan een touwtje bij elkaar.
Een oud rooster uit een oven of magnetron kun je vastschroeven aan de schutting voor een leuk geluidseffect.

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

De ontdektuin: een natuurgebied aan huis

 

 

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Spelen met de vier elementen

Spelen met de vier elementen

Vuur, water, lucht en aarde: de vier elementen die in elke cultuur al eeuwenlang bekend zijn. Ze spelen een rol in natuurgeneeskunde, astrologie en in verschillende religies. Het zijn dan ook de meest machtige natuurkrachten die onze aarde te bieden heeft. Mensen...

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijenhotel, met een beetje boren in baksteen

Bijen hebben het zwaar. En uiteindelijk krijgen wij het zwaarder, want zonder bij, geen bestoven bloemen en dus geen vruchten. Om er voor te zorgen dat onze kleinkinderen ook nog écht eten kunnen eten, bouwen we vandaag een bijenhotel. Dat, samen met wat...

Column: Zoveel wensen: op vakantie met consent

Column: Zoveel wensen: op vakantie met consent

Er was een tijd dat we stoere wandeltochten maakten door de bergen. We sjouwden met onze kinderen en een gehuurde ezel door prachtige natuur, zetten onze tent op in het midden van niets en genoten van het uitzicht en de vrijheid. En als we wat minder zin hadden in...

Weekendtips van Liv: Nu even niets

Weekendtips van Liv: Nu even niets

Handig van Liv: zij geeft ieder weekend (bruikbare en onbruikbare) tips over wat er allemaal te beleven valt in Nederland! De vakantie is begonnen. En net voor de drukke kerstdagen beginnen, hebben je kinderen tijd voor helemaal niets.  Maar naast helemaal niets doen...

Ballonbal voor onderweg

Ballonbal voor onderweg

Een bal is fantastisch speelgoed voor kleine en grote kinderen. Vanaf dat baby's kunnen kruipen of tijgeren vinden ze het al geweldig om zelf een bal weg te rollen en dan er achteraan te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer balvaardigheid ze krijgen: rollen,...

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0