Een ontspannen feest voor de jarige job

door Gastauteur

De verjaardag van je kind is een bijzondere dag waar het hele gezin vaak al ver van tevoren naar uitkijkt.
Fijne tradities, visite en allerlei kleine voorrechten zorgen dat de jarige in het middelpunt van de belangstelling staat en zich echt jarig voelt. Zoals we in Feest vieren ook schreven, wordt een feest een echt feest als er bepaalde elementen in zitten die ieder jaar terugkomen. Het hoeft allemaal niet groots te zijn, maar wel net even anders dan anders.

 

Geschiedenis van de verjaardag

Het vieren van verjaardagen gaat helemaal terug naar de tijd van de Grieken en de Romeinen. Toen waren de verjaardagen van koningen en andere belangrijke mensen grote feesten. Men geloofde dat op je verjaardag zowel goede als slechte geesten zeer dichtbij zijn. Om de kwade geesten op afstand te houden wordt de jarige door visite alle goeds toegewenst, wordt er taart gegeten en muziek gemaakt.
De taart met kaarsjes is ook een eeuwenoud gebruik. De Grieken offerden ronde cakes met kaarsjes aan hun godin Artemis, de godin van de jacht en de maan. De kaarsjes staan symbool voor het schijnsel van de maan. Wanneer je ze uitblaast en een wens doet, neemt de rook de wens mee naar de hemel, waar de wens hopelijk verhoord zal worden.

Andere oude tradities zijn het versieren van het huis en de stoel van de jarige met slingers en ballonnen, het geven vancadeautjes, vaak bij mama en papa in het grote bed, zingen voor de jarige en het dragen van een mooie kroon. Op school wordt er getrakteerd en vanaf de kleuterleeftijd mogen veel kinderen een feestje geven voor hun vriendjes. Het hebben van eigen tradities maakt de verjaardagen van je kind extra bijzonder.

verjaardagskistje

 

Een aantal ideeën om je te inspireren

  • Dek de tafel met het speciale verjaardagskleed en mooie servetjes, maak een feestboterham met meerdere belegsoorten, steek er een kaarsje in of zet een kaarsje bij het bord van de jarige.
  • Een schattendoosje, met daarin een speciale verjaardagssteen, schelp of ander hebbedingetje bij het bord van de jarige.
  • Bombardeer een houten kistje tot verjaardagkistje: hier in zitten allemaal spannende verjaardagsdingen: kaarsjes, een kroon, een speciale stoelslinger, etc. Natuurlijk kun je ook een kartonnen doos beplakken met een vrolijk papiertje
  • Jarig op een feestdag? Verwerk de feestdag in het verjaardagsritueel in plaats van andersom. Op nieuwjaarsdag steek je bijvoorbeeld de kaarsjes niet in een taart maar in een oliebol of appelflap.
  • Zet foto’s neer van je kind een jaar geleden, en het jaar daarvoor, het jaar daarvoor enzovoorts. Vertel je kind daar ook iets over. Dit is ook volgend jaar nog leuk, en het jaar erna en het jaar daarna.
  • Doe iets leuks op de ‘echte’ verjaardag, als het grote feest in het weekend gevierd wordt. Kijk voor tips in het artikel over uitjes.
  • Geef je kind ieder jaar een mooi boek en schrijf daar een wens voor hem in.
  • Ga naar het huis of de stad waar je kind geboren werd, vertel over die eerste tijd met je kindje; in de buik, de geboorte, de eerste periode.
  • Maak een verjaardagsgastenboek. Koop een boekje of schrift waarin elke gast iets in mag schrijven. Een wens bijvoorbeeld of een anekdote van toen hij/zij diezelfde leeftijd had. Leuk voor later!

 

gedekte tafel voor een verjaardag

Praktische tips

Juist bij kinderverjaardagen is het heel belangrijk om goed naar je kind te kijken; hoe zorg je dat deze verjaardag het ultieme feestje is voor je kind? De eerste verjaardag is vooral een feestje voor de ouders; de kleine beseft nog niet wat er aan de hand is. Daarom is het bij een eerste verjaardag zo leuk om extra aandacht te schenken aan de dingen die je kleintje wel bewust meekrijgt; een mooie kroon op zijn bolletje, een taart waar hij ook een stukje van mag eten, kaarsjes die uitgeblazen mogen worden en vooral het zingen van veel liedjes!
Voor veel kinderen is dat al heel indrukwekkend, laat staan een kamer vol visite, muziek, slaapjes overslaan en bergencadeaus.
Maak daarin keuzes en communiceer die ook helder met familie en genodigden zodat je kind niet overprikkeld of misschien zelfs overstuur raakt op zijn feest. Soms is het lastig om deze praktische keuzes omtrent het verjaardagsfeest te maken; wie komen er, wanneer en hoelang, wat krijgt de jarige en wat wordt er gesnoept? Daarom zetten we wat praktische tips op een rij.

  • Spreek een duidelijke begin- en eindtijd af. Weet je dat je te maken hebt met plakkers, of met een kind dat snel overprikkeld raakt, begin dan pas in de middag af. Plan het zo dat een klein kindje zijn slaapje wel kan doen. Juist op zo’n dag heeft hij die extra nodig.
  • Als je veel visite verwacht kan het fijn zijn om de verjaardag twee keer te vieren; een keer in het weekend en een keer op de verjaardag zelf. Zo verspreid je de drukte wat.
  • Bij veel visite; wacht tot iedereen er is en laat je kind dan in een keer alle cadeaus open maken. Zo zorg je er voor dat je kind de rest van de tijd zijn gang kan gaan en niet steeds in zijn spel gestoord wordt omdat er wat moet gebeuren.
  • Bij kinderen die het moeilijk vinden om een keus te maken is het juist handiger de cadeaus verspreid te geven zodat je kind ook met ieder cadeau even kan spelen en niet hoeft te kiezen.
  • Vier het feest lekker buiten, bij minder warm weer met warme chocolademelk en vuurkorven om je aan te warmen.
  • Veel kinderen op bezoek: geef ze iets te doen. Laat ze een muffin versieren, maak een tent waar ze in kunnen spelen en richt een tafel in met papier en krijtjes.
  • Veel kinderen worden overladen met cadeautjes op hun verjaardag; vraag het bezoek een bijdrage te doen aan een groot cadeau. Denk daarbij aan een treinbaan met een extra brug en wissels, een boerderij met mooie houten dieren, een keukentje met pannen, een schort en servies of een poppenhuis met meubels.
  • Maak voor je kind een eigen, gezonde taart en zet de ongezonde variant voor volwassenen apart. Ook met hapjes kun je heerlijke gezonde varianten bedenken waar je kleintje van zal smullen in plaats van dat je hem ineens allerlei dingen binnen geeft die je hem anders ook niet wil geven.
  • Vier de verjaardag in een thema: pas de versiering, de taart, de cadeaus en de kleding aan aan het thema. Dit thema kan als basis het cadeau hebben -bij het krijgen van een piratenschip vier je een piratenfeest- of de hobby van het kind.
  • Vanaf een bepaalde leeftijd vind je kind de familiefeestjes misschien minder leuk, laat hem of haar dan een vriendje uitnodigen.
  • Ook is het leuk om oudere kinderen iets te laten doen op het feest. Doe iets met hun hobby: trek alles uit de kast en regel een workshops bonbons maken of speerslijpen. Iets waar volwassenen ook leuk aan mee kunnen doen.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Pastasalade vol verrassingen

Pastasalade vol verrassingen

Deze frisse nazomerse salade zit zo boordevol lekkere ingrediënten dat ieder kind daar wel zijn favoriete smaken in terug zal vinden. Pecannoten lijken op walnoten, maar bevatten geen blauwzuur waardoor de smaak veel toegankelijker is, kies een zachtsmakende...

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Recepten: Kerstdiner maken voor je hele familie

Wil je in alle rust je kerstdiner koken voor een grote groep? Dat is vooral een kwestie van plannen en proeven. Bereid je dus goed voor! Als je de gerechten nog niet eerder hebt gemaakt, ga dan een keer proefkoken voordat je het voor een grote groep gaat maken....

Simpel en feestelijk: tutorial jurkje dippen

Simpel en feestelijk: tutorial jurkje dippen

Deze tutorial ‘jurkje dippen’ fleurt je winter op. Een echte feestelijke DIY voor de kerst. Met natuurlijke verf in je kleding sla je twee vliegen in een klap: je creëert een unieke stijl, en je voorkomt onnodig giftige verfstoffen die weer in de natuur belanden. Oh,...

Meer kleur in de boekenkast graag

Meer kleur in de boekenkast graag

Het is niet meer te houden: we snakken naar diversiteit! Ook in de kinderliteratuur willen we flink meer aan diversiteit in gender, liefde en kleur in de boekenkast. Toch is het nog goed zoeken naar kinderverhalen waarin er werkelijk diversiteit is. Kiind is al jaren...

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Ze noemen het ook wel een potluck: een maaltijd waarbij iedereen iets deelt. Handig om rekening mee te houden: je kunt niet overal je gerecht opwarmen. Neem je iets mee dat je koud kunt eten, denk er dan ook aan dat het er bij aankomst nog fris uit moet zien. Verlepte...

Een afgrijselijke tas uit een blouse en een lapje

Een afgrijselijke tas uit een blouse en een lapje

Vandaag vond ik in de kledingkast van mijn man een foeilelijke blouse. Natuurlijk zou ik de blouse weg kunnen gooien, maar de kledingbak was me te ver fietsen dus moest er een andere oplossing voor het vod worden gevonden. Ik...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0