Op reis met de fiets

door Gastauteur

Verreweg de meeste mensen kiezen voor de auto als vervoermiddel naar de vakantiebestemming, en de laatste jaren neemt ook het aantal vliegvakanties flink toe. Deze manieren van reizen zijn erg vervuilend. Dat kan natuurlijk beter!

De trein is een goed alternatief als je wat verder weg wilt: je komt uitgerust aan op de plek van bestemming en tegenwoordig zijn er veel vakantiebestemmingen goed bereikbaar. Als je de fiets meeneemt in de trein heb je ook op je bestemming een vervoermiddel om makkelijker boodschappen te doen en uitstapjes te maken.

De helft van alle vakanties (en dat zijn er zo’n 35 miljoen) vindt plaats in eigen land. Dat is fijn, want dat betekent ook dat in heel veel gevallen gemakkelijk gekozen kan worden voor het schoonste vakantievervoermiddel: de fiets.
Een fietsvakantie kun je natuurlijk op heel veel manieren invullen. Je kunt de fiets slechts als vervoermiddel op de eerste en laatste dag en voor een enkel boodschapje gebruiken, maar je kunt je vakantie ook grotendeels op de fiets doorbrengen. En alles daar tussenin natuurlijk!

 

Fietsvakantie met kinderen

Met kinderen op fietsvakantie gaan lijkt een hele onderneming, maar met een beetje organisatie valt dat echt mee. Het is vooral een hele leuke avontuurlijke manier van vakantie vieren! Op de fiets krijg je veel meer mee van je omgeving. De koeien in de wei flitsen niet aan je voorbij zoals in de auto, maar je kleintje kan ze uitgebreid bekijken. En als jullie zin hebben in een korte stop kunnen jullie de koeien zelfs even aaien. Fietsen tussen pas gemaaide weides of langs een veld lavendel is heerlijk. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook gewoon gezond en ontspannend.

 

Heb je helemaal geen zin in een echte fietsvakantie maar vind je een fietstochtje maken best leuk, dan is het huren van een huisje en vanaf huis daar naartoe fietsen een goed alternatief voor het reizen met de auto naar de vakantiebestemming. Het enige wat je mee hoeft te nemen is kleding en misschien iets om mee te spelen, dat past gemakkelijk in een stel fietstassen.
Een andere mogelijkheid is rondtrekken tussen verschillende accommodaties. Zo kun je bijvoorbeeld bij het betere boerenbed een rondje fietsen tussen de verschillende boerderijen en heb je daar een heerlijk luxe verblijf. Een bed & breakfast of een trekkershutje op een campings zijn ook goede opties waarbij je niet zoveel spullen mee hoeft te nemen.

 

Kiezen van een bestemming

De bestemming van je vakantie hangt natuurlijk af van de wensen en eisen die jullie hebben. Wil je een trektocht maken op de fiets, of naar een huisje op een vakantiepark, of een vakantie in de zon na een poosje rondtrekken op de fiets?
Het is goed om vantevoren duidelijke keuzes te maken en om niet te hoge verwachtingen te hebben. Zo zal de vakantie voor iedereen leuk blijven! Een fietsvakantie zoals je misschien zonder kinderen altijd deed zit er met kleintjes niet meer in. Je tempo en dagindeling worden grotendeels door hen bepaald en daarmee ook de afstand die je af kunt leggen.

 

Wordt dit je eerste vakantie op de fiets, hou het dan eenvoudig. Het makkelijkst is van huis wegfietsen voor een mooie tocht door eigen land. Kies voor het huren van een accommodatie in plaats van alle (kampeer)spullen aan te schaffen en op de fiets te pakken. Bevalt het goed, dan kun je dat altijd de volgende keer nog doen. Zeker als je graag vaker op fietsvakantie wilt met je kinderen is het belangrijk dat de ervaringen positief zijn, zodat ze de volgende keer niet met tegenzin meegaan.
Met je eigen tent en een boekje met leuke kampeeradresjes ben je natuurlijk wel een stuk flexibeler dan wanneer je per se die afstand moet halen omdat daar de gehuurde caravan staat. Vrijwel alle campings houden plekjes vrij voor fietskampeerders, je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen plekje zult kunnen vinden.

Houd er rekening mee dat het voor kinderen die nog niet lang zelf fietsen best vermoeiend is, met name om meerdere dagen achter elkaar te fietsen. Thuis is die dagtocht van 40km misschien geen enkel probleem, maar drie van die dagen in een week kan voor een zesjarige toch erg zwaar vallen.
Naarmate je kinderen groter worden is er steeds meer mogelijk, zeker als zij er ook plezier in hebben. Die bergen in Frankrijk die je met kleintjes en fietskar misschien niet zag zitten, worden dan voor iedereen een geweldige ervaring!

 fietsvakantie met kinderen

Benodigde spullen

Voor een trektocht op de fiets met je eigen tent heb je heel wat spullen nodig. Het fietsen is wel prettiger als je niet teveel bij je hebt. En je kunt met heel wat minder toe dan je misschien dacht!

Fietsen
Eigenlijk heb je erg weinig nodig voor een fietsvakantie. Het belangrijkste is uiteraard een prettige fiets. Zeker in eigen land is het niet nodig hier een superdeluxe tourfiets voor aan te schaffen, maar een goede fiets verhoogt wel het fietsplezier. Zorg voor vertrek dat je fiets een onderhoudsbeurt heeft gehad en dat er goede buitenbanden op zitten, dan is de kans op lekke banden onderweg het kleinst.

 

Daarnaast heb je goede fietstassen nodig. Ook hierbij geldt dat je voor een fietsvakantie prima je eigen fietstassen kunt gebruiken, sommige tassen zijn ook ruimer dan de speciale tourfietstassen. De (prijzige) speciale exemplaren die te koop zijn, zijn wel erg prettig in gebruik. Bovendien zijn er tassen te koop die je bevestigt aan je voorwiel, waardoor je het gewicht van de bagage goed over je fiets kunt verdelen. Het belangrijkst is toch dat je spullen droog blijven. Als je niet zeker bent van de waterdichtheid van je tassen, verpak je spullen dan in (boodschappen)tasjes voor je ze in de tas stopt. Zo blijft het droog en bovendien pakt het praktischer in dan wanneer je stapels losse kleding in een tas propt.
Wat klein gereedschap en een bandenplaksetje en pompje moeten ook echt mee.

Slapen
Speciale ultralichte en kleine slaapmatjes en -zakken zijn zeker met een groter gezin erg praktisch, het moet tenslotte wel allemaal op je fiets passen. Deze slaapzakken zijn vaak wel wat dunner, dus neem een lekker warme pyjama of wollen ondergoed mee.
Ook heel jonge kinderen die thuis nog in een ledikant slapen kunnen prima op een matje slapen. Leg onder het matje eventueel een wollen deken, dit geeft sowieso extra warmte en als je kindje dan naast het matje rolt is het niet zo koud.
Natuurlijk mag de favoriete knuffel, goed droog opgeborgen, niet vergeten worden.

Er zijn verschillende tenten te koop die goed mee te nemen zijn op de fiets. Er zijn natuurlijk tenten ontworpen speciaal voor dit doeleinde, maar ook met gewone kleine tentjes kom je een heel eind. Voor een groter gezin is het vaak zo dat twee kleine tentjes compacter en lichter zijn dan één grotere. Als je kinderen nog klein zijn kun je ervoor kiezen om elk in een apart tentje te gaan slapen bij de kinderen. Zijn de kinderen wat groter dan vinden ze het waarschijnlijk hartstikke leuk om samen hun eigen tentje te hebben!
Gewicht kun je gemakkelijk verminderen door stokken en haringen te vervangen door lichtere exemplaren.

Koken
Koken kan op fietsvakantie niet zo uitgebreid als je misschien graag zou willen. Alles wat je inpakt moet je zelf meefietsen, dus ‘zo min mogelijk’ gaat voor alles op. Met een brandertje, twee pannetjes en een pollepel kom je al een heel eind. Heb je een wat groter gezin dan is een tweede brander wel erg prettig.
Voor iedereen een mok (die ook als kom voor soep of toetje kan dienen), bord en bestek is voldoende, een extra mesje om groenten of brood mee te snijden mee, een sponsje, afwasmiddel en theedoek en je keuken is compleet.

Zorg ook dat je wat noodrantsoen bij je hebt, zelfs in ons eigen land komt het weleens voor dat je uren niet langs een winkel komt. Een pak meel en een paar zakjes gist bieden veel mogelijkheden: wraps maken, broodjes bakken boven een vuurtje of pannenkoeken bakken. Gedroogd voedsel dat gemakkelijk te bereiden is zoals linzen, rijst en noedels is prettig om bij je te hebben. Met een zakje nootjes en wat gedroogde vruchten erdoor heb je een aardige maaltijd. Wat bouillonblokjes, een paar uien en eventueel een potje met verschillende kruiden geven een goede smaak aan het eenvoudige maaltje.

Kleding
Neem vooral niet teveel mee, onderweg kun je kleding wassen als dat nodig is. Wapperend onder de spin achterop de fietstassen drogen dunne materialen zo weer op. Een afritsbare broek is erg praktisch, net als de broeken tot net over de knie. Benen zijn niet snel te koud, als het minder weer is trek je je kind er laarsjes en sokken bij aan, met mooi weer een stel sandalen. Voor een meisje is het helemaal makkelijk: een paar jurkjes, een leuk vestje erbij en twee maillots voor koude dagen voor eronder. Als stelregel voor het inpakken van kleding kun je aanhouden: één om aan te hebben en één die vies is. Een extra shirt of twee voor kinderen is makkelijk en neemt niet veel ruimte in beslag.

 

Kinderen die weinig schelen in leeftijd/maat kun je de reservekleding laten delen; een korte broek of een lekker warme trui past immers zowel een kind dat maat 104 draagt als een kind met maat 116. Voor regenachtige dagen is een regenpak en stel laarzen echt nodig, zo kunnen ze ook lekker buiten spelen op de camping zonder het al te koud te krijgen. In de zomervakantie hoeven dan verder geen dichte schoenen mee; zolang het droog is lopen de kinderen op hun sandalen, eventueel met sokken erin. En met mooi weer spelen de kinderen natuurlijk lekker bloot, dan kunnen ze hun kleding ook niet vies maken!
Een dunne (sneldrogende) handdoek per persoon en een reserve om te delen is voldoende.

Ben je van plan om veel kilometers te maken, koop dan voor iedereen een fijne fietsbroek met zeem. Zeker voor kinderen kan zadelpijn het fietsplezier echt verpesten en met een goede fietsbroek heb je daar geen of in elk geval veel minder last van. Een lange en korte is niet nodig – is het fris weer, trek dan over de korte fietsbroek een gewone broek aan.

Speelgoed
Veel speelgoed meenemen is niet nodig. Met wat takjes, steentjes en zand vermaken de kinderen zich prima. Een boek voor kinderen die zelf kunnen lezen en favoriete knuffel gaan natuurlijk wel mee! Het verhaal voor het slapen gaan dat bedenk je natuurlijk zelf, dat scheelt weer een beetje. Bedenk ook of je iets hebt waar ze zich een poosje in de tent mee kunnen vermaken, bij heel vroeg wakker worden of op hele natte dagen. Een kleurboek en potloden, wat kleine autootjes en diertjes of een kwartetspel bijvoorbeeld. Een opblaasbal en badmintonrackets kun je vaak ook nog wel ergens bijproppen. Kleintjes spelen graag in de zandbak, maar emmertjes nemen een hoop ruimte in beslag. Je kunt je kind dan prima wat keukenspulletjes laten gebruiken.

 

Tips voor het inpakken

  • zorg dat alles in je tas past. Als je al begint met extra plastic zakjes onder de spin of in de fietskar heb je na een kleine week een probleem omdat je het dan niet meer op je fiets krijgt.
  • reserveer een plekje voor wat te eten en te drinken voor onderweg en boodschappen
  • verdeel de bagagaruimte in categorieen; een tas voor de keuken, een tas kinderkleding, matjes achterin de fietskar enz.
  • pak alles in in plastic zakjes als je twijfelt aan waterdichtheid. Daarnaast is het ook gewoon makkelijk als je iets zoekt. Neem doorschijnende zakjes of in elk geval niet dezelfde, dan grijp je niet zo snel mis
  • rol kleding en handdoeken strak op, dan is het kleiner dan wanneer je het opvouwt
  • neem versleten spullen mee: bewaar al je oude sokken en onderbroeken met gaten, shirts met vlekken van de kinderen. Na het dragen verzamel je het in een apart zakje. Gooi dat bij een supermarkt in een groene Kici-container, zij recyclen ook niet-draagbare kleding
  • denk multifunctioneel neem een fleecedekentje mee in plaats van een extra vest. Dat slaapt ook lekker en extra warm, is een zacht kussentje in de fietskar en een fijn picknickkleed onderweg
  • neem geen hele fles afwasmiddel of shampoo mee, verzamel het hele jaar door kleine flesjes of bijvoorbeeld de kleine potjes waar pesto en dergelijke in verkocht worden.

 op fietsvakantie met kinderen

Tips voor onderweg

  • vertrek op tijd, zeker jonge kinderen zijn toch al vroeg wakker. Na het ontbijt pak je alles op de fiets en ga je op pad!
  • pauzeer regelmatig en rijd vooral door als je kindjes lekker liggen te slapen
  • probeer een leuk plekje te vinden om te pauzeren, een speeltuintje is natuurlijk ideaal, maar een veldje waar even gerend of met de bal gespeeld kan worden is ook al veel fijner als enkel een picknicktafel langs de weg 
  • jaag de kinderen niet op, zeker baby’s en peuters worden chagrijnig als je niet de tijd neemt tijdens de pauzes om even lekker te spelen, eten en knuffelen. Ook voor kinderen die al zelf fietsen is het heel belangrijk om goed te kunnen pauzeren!
  • bij verveling onderweg zijn wat speeltjes die met een touwtje aan de fietskar zijn bevestigd (niets zo leuk als eruit gooien en mama raapt weer op spelletjes..) erg handig. Een doosje rozijntjes of iets anders lekkers en een flesje water is ook erg fijn voor je kindje. Peuters vinden het helemaal stoer als ze dat zelf uit hun eigen rugzakje kunnen pakken!
  • kleuters en oudere kinderen vinden een eigen kaart (eventueel op de eigen fiets bevestigd) erg leuk, ook leuk om ‘s avonds zo vast de route voor de volgende dag samen door te nemen en in de pauze te kijken hoever je al gekomen bent vandaag. Ook een eigen kilometerteller is erg leuk voor grotere kinderen.
  • fiets niet te lang. Een paar etappes is voor de meeste kinderen echt lang genoeg. Tussendoor een paar keer lekker pauzeren en lunchen en bijtijds aankomen op de camping. Zo kan je in alle rust je tent opzetten, of gewoon genieten van spelende kindjes en welverdiende rust.
  • tenslotte, maar zeker erg belangrijk voor een geslaagde vakantie: wees flexibel. Hebben jullie het allemaal tijdens de lunch al helemaal gehad? Zoek een leuke camping op en geniet van een paar extra uurtjes op de camping. Is de camping waar je eigenlijk maar 1 nacht zou blijven toch wel de allerleukste tot nu toe of zijn de kinderen gewoon toe aan wat rust? Blijf dan lekker een paar extra nachten.

 

Lees weten?

wereldfietser.nl

fietsenmetkinderen.info
Avontuurlijk kamperen


Rustige campings:

boerenbed.nl

natuurkampeerterreinen.nl

staatsbosbeheer.nl

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Uitjes in de winter

Uitjes in de winter

In de winter hebben veel mensen de neiging binnen te zitten, waardoor de kinderen dat vanzelf ook doen. Terwijl het voor kinderen juist ook in de winter heerlijk is om buiten bezig te zijn. Dik ingepakt, met rode wangen en neuzen van de kou actief bezig zijn en daarna...

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

Maak je eigen ritueel met Sint Maarten

Maak je eigen ritueel met Sint Maarten

Zie je op tegen Sint Maarten als snoepvreetfeest? Leg de focus op het ritueel en het wordt meteen een stuk knusser. Zeker voor peuters en kleuters kan Sint Maarten het mooiste jaarlijkse kleine feestje zijn. Op mijn dochters school liepen de kinderen 's avonds om een...

Column: Vrijwilligerswerk in Laos

Column: Vrijwilligerswerk in Laos

Een jaar vrijwilligerswerk in Laos. Met drie jonge kinderen! Afscheid nemen op school, van de oppas, van de mamafiets met degelijke zitjes, de supermarkt op de hoek, en ja, afscheid nemen van mijn stabiele inkomen. Wat beweegt mij alle zekerheden van ons Hollandse...

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

De herfst is het verzamelseizoen bij uitstek voor peuters en kleuters. Als de herfsttafel klaar is, spinnenwebben en eikelpoppetjes gemaakt, de pannetjes van het keukentje vol zitten met kastanjesoep en eikeltjesprut, maak dan eens een herfstslinger. Verzamel als...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0