Opgevoed door een softie? Nee joh, warm nest!

door Christel Rengers

Hoe is het om opgevoed te zijn door een zachte ouder? Zo vroegen we ons af. Ingrid Bakker vertelt haar verhaal. De verhalen van Ingrid en andere zacht opgevoede mensen vind je ook in de nieuwste papieren editie van Kiind, ZACHT.  

Ons gezin bestond uit vijf kinderen en een heleboel huisdieren. Mijn vader zorgde voor het brood op de plank en mijn moeder was toen wij opgroeiden thuis. Wij kinderen waren alles voor mijn moeder.

Zorgzaam gezin

Mijn ouders waren zorgzaam zonder overbezorgd te zijn. We werden in onze waarde gelaten en bijna alles kon. Als kind vond ik het soms moeilijk om bij anderen te spelen omdat het daar zo anders ging. Op kamp had ik altijd heimwee, zo fijn had ik het thuis. Ook vriendinnetjes speelden altijd graag bij ons. Zelfs op vakantie waaiden vrienden en familie aan. Iedereen was welkom en er was altijd wel plek voor nog een zwerfkat, ook al hadden we er al drie rondlopen. Boos werden mijn ouders zelden. 

Lees ook Unconditional Parenting van Alfie Kohn

Zowel ik als mijn broers en zussen hebben nooit echt gepuberd. Het was niet nodig. Er waren wel grenzen en regels, maar die voelden logisch. Mijn moeder was vooral lief en begripvol naar ons. Heel soms als we echt geen zin in school hadden schreef mijn moeder een briefje. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Zo had je je moeder fijn voor jezelf en bakte ze wentelteefjes. 

We hoefden niet te puberen

Tegen de tijd dat ik zelf moeder werd was mijn moeder helaas al overleden. Ze kreeg borstkanker en was lange tijd ziek. Op haar sterfbed had ze moeite om de wereld te verlaten. Want ondanks dat wij kinderen inmiddels al volwassen waren wilde ze er nog steeds voor ons zijn. Ons niet loslaten. Zoveel hield ze van ons. We hebben haar toen gezegd dat het goed was zo. Dat ze mocht gaan. 

Het verdriet en gemis om haar voelde ik nog sterker toen ik zelf moeder werd. Ik dacht veel aan haar en realiseerde me nog meer hoe pittig het voor haar geweest moet zijn met een groot gezin en de kinderen dicht op elkaar. Toch heb ik mijn moeder nooit horen klagen. Zij genoot volop van ons. De vele herinneringen aan mijn moeder boden mij steun. 

Onvoorwaardelijke liefde doorgeven

Mijn zoon Mattie heb ik op dezelfde manier opgevoed. Dat ging vanzelf. Ik wilde volop genieten en er helemaal voor gaan. Toen hij naar de basisschool ging viel het me op dat een hoop ouders de opvoeding heel anders aanpakten. Soms vond ik dat best confronterend. Want vanuit mijn eigen jeugd kende ik bijvoorbeeld schreeuwen niet. Als kind zal ik dat vast weleens bij mensen thuis hebben gehoord, maar dan beleef je het anders. Nu als jonge moeder raakte het me soms diep. Ik heb naar mijn idee echt onvoorwaardelijke liefde ervaren en wil deze op mijn beurt weer doorgeven aan mijn zoon. 

Toen Mattie heel klein was wilde hij bijvoorbeeld niet alleen slapen. We probeerden het in het begin wel, maar dat werd een drama waarbij niemand een oog dicht deed. We kozen toen voor samen slapen ondanks dat we uit de omgeving te horen kregen dat we dat niet moesten doen. Ik denk dat ik dankzij mijn opvoeding gemakkelijker kon kiezen voor hem en wat hij nodig had. Voor mij was dat logisch. Ik kende niet anders. De band die ik met hem heb is heel bijzonder. Alles is bespreekbaar en ik voel een diepe onvoorwaardelijke liefde voor hem. Ik ben ook enorm trots op hem, net als mijn ouders vroeger op ons waren.

Leer meer over zacht opvoeden in de gratis mini-cursus ‘Mag het wat zachter?’

Softe ouder, soft kind? Interview met professor Soenens

Liefde is belangrijker dan voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Ooit wilde ik een groot gezin

Column: Ooit wilde ik een groot gezin

En dan ineens ben ik op mijn thuisdag de poepluier van een ander kind aan het verschonen. "Hoe ben ik hierin verzeild geraakt?" vraag ik me af, wetende dat ik nog minimaal twee poepluiers te gaan heb voordat mijn zus terug is van haar werk en haar twee kinderen op...

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

De Poolse kinderarts Janusz Korczak (1878-1942) leidde begin 20e eeuw een weeshuis in Warschau. Hij ontwikkelde een methode waarin wederzijds respect de basis was, nadat hij gemerkt had dat straffen en een autoritaire houding weinig effect hadden. Korczak...

Column: In een jaar tijd werd ik moeder van vier

Column: In een jaar tijd werd ik moeder van vier

In het voorjaar kreeg ik een klein meisje in mijn armen, de dag voor Kerst kwamen daar plotseling drie grote kinderen bij. In een jaar tijd werd ik moeder van vier.     Toen ik mijn grote liefde Peter ontmoette had hij al een heel gezin. Om het weekend...

Column: Vloeken

Column: Vloeken

Ja, het is zo, ik moet het grif toegeven. Mijn kinderen zeggen soms kut. Ja, jullie lezen het goed: ze zeggen wel eens kut en soms ook shit. Het is schandalig dat kinderen van vijf en zeven met dit soort woorden in hun mond lopen.Ik weet wel van wie ze het hebben,...

Omgaan met geld: Financiële opvoeding

Omgaan met geld: Financiële opvoeding

Leren omgaan met geld is belangrijk. Het Nibud spreekt daarom van een financiële opvoeding. Hieronder valt niet alleen het leren omgaan met zakgeld, maar ook 'hoe spaar je ergens voor', 'wat is een kasboek en hoe hou je dat bij'? Het begint allemaal bij het geven van...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0