Opgevoed door een softie? Nee joh, warm nest!

door Christel Rengers

Hoe is het om opgevoed te zijn door een zachte ouder? Zo vroegen we ons af. Ingrid Bakker vertelt haar verhaal. De verhalen van Ingrid en andere zacht opgevoede mensen vind je ook in de nieuwste papieren editie van Kiind, ZACHT.  

Ons gezin bestond uit vijf kinderen en een heleboel huisdieren. Mijn vader zorgde voor het brood op de plank en mijn moeder was toen wij opgroeiden thuis. Wij kinderen waren alles voor mijn moeder.

Zorgzaam gezin

Mijn ouders waren zorgzaam zonder overbezorgd te zijn. We werden in onze waarde gelaten en bijna alles kon. Als kind vond ik het soms moeilijk om bij anderen te spelen omdat het daar zo anders ging. Op kamp had ik altijd heimwee, zo fijn had ik het thuis. Ook vriendinnetjes speelden altijd graag bij ons. Zelfs op vakantie waaiden vrienden en familie aan. Iedereen was welkom en er was altijd wel plek voor nog een zwerfkat, ook al hadden we er al drie rondlopen. Boos werden mijn ouders zelden. 

Lees ook Unconditional Parenting van Alfie Kohn

Zowel ik als mijn broers en zussen hebben nooit echt gepuberd. Het was niet nodig. Er waren wel grenzen en regels, maar die voelden logisch. Mijn moeder was vooral lief en begripvol naar ons. Heel soms als we echt geen zin in school hadden schreef mijn moeder een briefje. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Zo had je je moeder fijn voor jezelf en bakte ze wentelteefjes. 

We hoefden niet te puberen

Tegen de tijd dat ik zelf moeder werd was mijn moeder helaas al overleden. Ze kreeg borstkanker en was lange tijd ziek. Op haar sterfbed had ze moeite om de wereld te verlaten. Want ondanks dat wij kinderen inmiddels al volwassen waren wilde ze er nog steeds voor ons zijn. Ons niet loslaten. Zoveel hield ze van ons. We hebben haar toen gezegd dat het goed was zo. Dat ze mocht gaan. 

Het verdriet en gemis om haar voelde ik nog sterker toen ik zelf moeder werd. Ik dacht veel aan haar en realiseerde me nog meer hoe pittig het voor haar geweest moet zijn met een groot gezin en de kinderen dicht op elkaar. Toch heb ik mijn moeder nooit horen klagen. Zij genoot volop van ons. De vele herinneringen aan mijn moeder boden mij steun. 

Onvoorwaardelijke liefde doorgeven

Mijn zoon Mattie heb ik op dezelfde manier opgevoed. Dat ging vanzelf. Ik wilde volop genieten en er helemaal voor gaan. Toen hij naar de basisschool ging viel het me op dat een hoop ouders de opvoeding heel anders aanpakten. Soms vond ik dat best confronterend. Want vanuit mijn eigen jeugd kende ik bijvoorbeeld schreeuwen niet. Als kind zal ik dat vast weleens bij mensen thuis hebben gehoord, maar dan beleef je het anders. Nu als jonge moeder raakte het me soms diep. Ik heb naar mijn idee echt onvoorwaardelijke liefde ervaren en wil deze op mijn beurt weer doorgeven aan mijn zoon. 

Toen Mattie heel klein was wilde hij bijvoorbeeld niet alleen slapen. We probeerden het in het begin wel, maar dat werd een drama waarbij niemand een oog dicht deed. We kozen toen voor samen slapen ondanks dat we uit de omgeving te horen kregen dat we dat niet moesten doen. Ik denk dat ik dankzij mijn opvoeding gemakkelijker kon kiezen voor hem en wat hij nodig had. Voor mij was dat logisch. Ik kende niet anders. De band die ik met hem heb is heel bijzonder. Alles is bespreekbaar en ik voel een diepe onvoorwaardelijke liefde voor hem. Ik ben ook enorm trots op hem, net als mijn ouders vroeger op ons waren.

Leer meer over zacht opvoeden in de gratis mini-cursus ‘Mag het wat zachter?’

Softe ouder, soft kind? Interview met professor Soenens

Liefde is belangrijker dan voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Een weeshuis in Albanië

Column: Een weeshuis in Albanië

Ja jongens, ze is mooi. Onze zoon is ook prachtig, met z’n bleke huidje vol sproeten, een volle bos rossig-blond haar en van die intense, chocoladebruine ogen. Ik hoor geregeld een compliment over zijn charmante voorkomen, maar er wordt ook graag met hem gekletst,...

Voel je vrij met een groeimindset

Voel je vrij met een groeimindset

'Als je een vaste (fixed) mindset hebt, dan denk je dat je iets wel of niet kunt. Je vertelt jezelf dat je dingen niet kunt, dat de stof saai is en dat je er niet eens aan hoeft te beginnen. Herken je het? Het kan ook zijn dat je dit alleen op een bepaald gebied hebt....

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Je had misschien wel eens een baby vastgehouden. Van een vriend of van je zus. Waarschijnlijk wat stijf en ongemakkelijk, bang om het tere nekje te breken of het hoofdje ergens tegenaan te stoten. Maar dit voelt toch echt anders. Je hebt je eigen kind voor het eerst...

Boekrecensie: Celia Ledoux is Mama

Boekrecensie: Celia Ledoux is Mama

Er zijn weliswaar ontzettend veel boeken op de markt over zwangerschap en baby’s, maar ze hebben vaak een probleem. De ene stapel neemt moeders niet helemaal serieus, de andere stapel neemt het ouderschap juist weer zo serieus dat het wel een drilkamp lijkt. Veel...

Hoe breng je lichtheid in zwaar nieuws?

Hoe breng je lichtheid in zwaar nieuws?

Zwaar nieuws. Niet echt iets waar je je kinderen mee wil confronteren. Kinderen hebben van nature een lichtheid over zich, die je als ouder wilt koesteren. Hoe kun je met lichtheid omgaan met zware onderwerpen uit het nieuws? Eva Bronsveld zet wat overwegingen op een...

Oma twijfelde niet

Oma twijfelde niet

Mijn grootmoeder is mijn grote voorbeeld: niet alleen is ze al bijna vijftig jaar gelukkig getrouwd, ook weet ze er elke dag extreem stylish uit te zien, vaak mèt hoed èn handschoenen maar altijd zonder stoffig oma imago. Je zou haar geen dag over 65 geven met haar...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0