Opgevoed door een softie? Nee joh, warm nest!

door Christel Rengers

Hoe is het om opgevoed te zijn door een zachte ouder? Zo vroegen we ons af. Ingrid Bakker vertelt haar verhaal. De verhalen van Ingrid en andere zacht opgevoede mensen vind je ook in de nieuwste papieren editie van Kiind, ZACHT.  

Ons gezin bestond uit vijf kinderen en een heleboel huisdieren. Mijn vader zorgde voor het brood op de plank en mijn moeder was toen wij opgroeiden thuis. Wij kinderen waren alles voor mijn moeder.

Zorgzaam gezin

Mijn ouders waren zorgzaam zonder overbezorgd te zijn. We werden in onze waarde gelaten en bijna alles kon. Als kind vond ik het soms moeilijk om bij anderen te spelen omdat het daar zo anders ging. Op kamp had ik altijd heimwee, zo fijn had ik het thuis. Ook vriendinnetjes speelden altijd graag bij ons. Zelfs op vakantie waaiden vrienden en familie aan. Iedereen was welkom en er was altijd wel plek voor nog een zwerfkat, ook al hadden we er al drie rondlopen. Boos werden mijn ouders zelden. 

Lees ook Unconditional Parenting van Alfie Kohn

Zowel ik als mijn broers en zussen hebben nooit echt gepuberd. Het was niet nodig. Er waren wel grenzen en regels, maar die voelden logisch. Mijn moeder was vooral lief en begripvol naar ons. Heel soms als we echt geen zin in school hadden schreef mijn moeder een briefje. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Zo had je je moeder fijn voor jezelf en bakte ze wentelteefjes. 

We hoefden niet te puberen

Tegen de tijd dat ik zelf moeder werd was mijn moeder helaas al overleden. Ze kreeg borstkanker en was lange tijd ziek. Op haar sterfbed had ze moeite om de wereld te verlaten. Want ondanks dat wij kinderen inmiddels al volwassen waren wilde ze er nog steeds voor ons zijn. Ons niet loslaten. Zoveel hield ze van ons. We hebben haar toen gezegd dat het goed was zo. Dat ze mocht gaan. 

Het verdriet en gemis om haar voelde ik nog sterker toen ik zelf moeder werd. Ik dacht veel aan haar en realiseerde me nog meer hoe pittig het voor haar geweest moet zijn met een groot gezin en de kinderen dicht op elkaar. Toch heb ik mijn moeder nooit horen klagen. Zij genoot volop van ons. De vele herinneringen aan mijn moeder boden mij steun. 

Onvoorwaardelijke liefde doorgeven

Mijn zoon Mattie heb ik op dezelfde manier opgevoed. Dat ging vanzelf. Ik wilde volop genieten en er helemaal voor gaan. Toen hij naar de basisschool ging viel het me op dat een hoop ouders de opvoeding heel anders aanpakten. Soms vond ik dat best confronterend. Want vanuit mijn eigen jeugd kende ik bijvoorbeeld schreeuwen niet. Als kind zal ik dat vast weleens bij mensen thuis hebben gehoord, maar dan beleef je het anders. Nu als jonge moeder raakte het me soms diep. Ik heb naar mijn idee echt onvoorwaardelijke liefde ervaren en wil deze op mijn beurt weer doorgeven aan mijn zoon. 

Toen Mattie heel klein was wilde hij bijvoorbeeld niet alleen slapen. We probeerden het in het begin wel, maar dat werd een drama waarbij niemand een oog dicht deed. We kozen toen voor samen slapen ondanks dat we uit de omgeving te horen kregen dat we dat niet moesten doen. Ik denk dat ik dankzij mijn opvoeding gemakkelijker kon kiezen voor hem en wat hij nodig had. Voor mij was dat logisch. Ik kende niet anders. De band die ik met hem heb is heel bijzonder. Alles is bespreekbaar en ik voel een diepe onvoorwaardelijke liefde voor hem. Ik ben ook enorm trots op hem, net als mijn ouders vroeger op ons waren.

Leer meer over zacht opvoeden in de gratis mini-cursus ‘Mag het wat zachter?’

Softe ouder, soft kind? Interview met professor Soenens

Liefde is belangrijker dan voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onze kinderen belonen we vaak zonder nadenken. We zijn het zo gewend dat het amper opvalt. Ze zijn ook zo leuk en knap, onze kinderen. Toch is opvoeden zonder belonen heel zinnig. Worden het pardoes mensen die erop vertrouwen dat onvoorwaardelijk jezelf zijn...

De grote opvoedmythe

Als je kinderen krijgt, kun je maar beter oordoppen kopen. Niet vanwege je schreeuwende (b)engeltjes, maar vanwege al het goedbedoelde advies. Want, is het echt zo dat kinderen over je heen gaan lopen als je niet genoeg tegengas biedt? In hoeverre moet je er bovenop...

Kun je van je stiefkind houden?

Kun je van je stiefkind houden?

Houd jij van je stiefkind? Een stiefgezin is anders dan een kerngezin. De verhoudingen liggen anders en dat blijft ook zo. Ook al ben je al jaren verder, het blijft een stiefhuisje-boompje-beestje. Hierdoor kan het best zo zijn dat het maar niet lukt om een band op te...

De hardheid van mijn stem

De hardheid van mijn stem

Toen ik laatst boos was op mijn zoontje, zei hij tegen me: “Mama, je hebt een harde stem”. Ik merkte dat dat inderdaad waar was en dat ik niet verbonden was met mijn hart, want anders zou mijn stem veel liefdevoller zijn. Mijn zoontje is gevoelig voor de hardheid van...

Gek doen met je kind

Gek doen met je kind

Stel, stel hè, je bent drie jaar en je haalt met je ouders vaak gekkigheid uit. Staat dat je ontwikkeling in de weg? Ik denk van niet, mits je je kind serieus blijft nemen. Sterker nog, ik ben zo’n ouder die een beetje maf is en haar grote peuter...

Column: Vier is een gezin

Column: Vier is een gezin

Je zou ons een modelgezin kunnen noemen. Papa, mama, jongenskind, meisjeskind. Een traditioneel modelgezin zelfs, want papa is kostwinner en mama is thuis met de kindertjes. Ik houd van lezen, van handwerken, van koken. Het is net de sixties bij ons thuis, maar dan...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0