Opgevoed door ouders met een visie! Oh nee / Hoera!

door Nelleke Bos

Wat doet het met een kind als het opgroeit bij ouders met een visie? Een heel uitgesproken visie dan, die je complete jeugd kleurt? Maaike vertelt over haar achtergrond: ze groeide op met natuurvoeding-pioniers als ouders. Hoe heeft dit haar gevormd?

Haar verhaal en dat van anderen vind je in de zomerse Kiind.

Paplepel

‘Mijn moeder wilde als kind van tien al ontdekken wat vegetarisch, biologisch, macrobiotisch en veganistisch eten voor haarzelf en lichaam zou betekenen. Haar ouders gaven haar die ruimte en zo groeide haar kennis, ervaring en interesse.

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland

Later, samen met mijn vader, op wie de vonk was overgesprongen, en een paar andere pioniers richtte ze de Yakso-boerderij op. Yakso is Japans en betekent: ‘Heel je lichaam met eten.’ Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland.

Alle kennis over biologische en gezonde voeding werd mij met de paplepel ingegeven. 38 jaar geleden was natuurvoeding nog taboe. Nu word je bijna raar aangekeken als je niet iets met biologisch, bewustzijn en gezond eten doet. Ik ben als kind een periode ontzettend gepest geweest, alleen maar omdat mijn ouders de Yakso hadden en dat werk deden. Heftig, maar het heeft me ook gevormd tot wie ik ben en daar mag ik best trots op zijn.’ 

wasbare luier

Afzetten

‘Ik heb nooit de behoefte gehad, ook niet in mijn puberteit, om mij af te zetten tegen de levensstijl van mijn ouders. Sterker nog, ik heb het opgepakt in mijn eigen werk als zelfstandige met een praktijk en studio voor yoga, massage en voeding, coaching, adem- en ontspanningstherapie en hormoonbalanstraining. 

Ik hoefde me niet af te zetten

Ook met mijn partner deel ik deze passie. Beiden willen we een leefstijl creëren die puur, zelfredzaam, circulair en bewust natuurlijk is. Hierdoor ontstond ons paradijs, ‘Het Tuinderijtje‘. Daarnaast werk ik in de natuurvoedingsbranche en geef ik als new business manager inspiratiesessies en lezingen.

Ik ben mijn ouders dankbaar voor wat ze me meegaven en treed op mijn eigen manier in de voetsporen van mijn ouders.’

Verder lezen

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Over Utopia, sprookjes en dromen: leven in een gemeenschap

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

Echte aandacht: het belang van relaties en verbinding

Wil je meer weten over wat er terechtgekomen is van Maaikes opvoeding, en hoe ze nu leeft? Bekijk haar site bloeienleef.nl.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Er was eens een kinderloze metalchick…

Column: Er was eens een kinderloze metalchick…

“Weet je, ik was er gewoon aan toe dat mijn leven niet langer om mezelf draaide,” hoorde ik me met een paar biertjes teveel achter de kiezen orakelen tegen de jongen die er niets van begreep dat ik mijn financiële onafhankelijkheid had opgegeven om voor mijn kind te...

Relatiecursus? Ouders hebben meer tijd nodig!

Relatiecursus? Ouders hebben meer tijd nodig!

Een relatiecursus voor aanstaande ouders. Psycholoog Maarten van der Linden stelt voor dit door de overheid te laten regelen. Wij van Kiind zijn er altijd vóór om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kleintjes, want inderdaad, het kan behoorlijk zwaar zijn....

Zo laat je je kind fijn op reis gaan met je ex

Zo laat je je kind fijn op reis gaan met je ex

Scheiden doet pijn en dat voel je waarschijnlijk in de vakantie het sterkste: Help, wéken zonder mijn kind! Geloof me, ik ken het. Dit zijn mijn tips na vijf jaar co-ouderschap. Kinderen leven in het moment. Hoe graag je ook iedere dag wilt bellen, voor je kind wordt...

Cannelloni en kaarslicht

Cannelloni en kaarslicht

Kook eens een uitgebreid romantisch dineetje en eet dat als de kinderen op bed liggen. Zorg dat je de dag ervoor een grote pan pasta of stamppot maakt zodat de kinderen daar nog wat van kunnen eten, zo heb je alle tijd om je op het diner te storten! Uitgebreid koken...

Column: Een commune in de polder

Column: Een commune in de polder

Ineens realiseer ik me dat ik mijn zoon al zeker een uur niet meer heb gezien. En, nog gekker, dat ik me daar helemaal geen zorgen over maak. Hij is met zijn nichtje op avontuur in de tuin van opa en oma. We hebben het hek dichtgeschoven, dus ze kunnen de straat niet...

Voogdij regelen: Wat gebeurt er met de kinderen?

Voogdij regelen: Wat gebeurt er met de kinderen?

Eigenlijk is het geen onderwerp waar we graag bij stil willen staan als ouders. Het leven is echter niet te voorspellen. De dingen lopen niet altijd zoals we dat voor ogen hebben gehad. Stel je voor dat je als ouders iets overkomt. Wat gebeurt er dan met onze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0