Opgevoed door ouders met een visie! Oh nee / Hoera!

door Nelleke Bos

Wat doet het met een kind als het opgroeit bij ouders met een visie? Een heel uitgesproken visie dan, die je complete jeugd kleurt? Maaike vertelt over haar achtergrond: ze groeide op met natuurvoeding-pioniers als ouders. Hoe heeft dit haar gevormd?

Haar verhaal en dat van anderen vind je in de zomerse Kiind.

Paplepel

‘Mijn moeder wilde als kind van tien al ontdekken wat vegetarisch, biologisch, macrobiotisch en veganistisch eten voor haarzelf en lichaam zou betekenen. Haar ouders gaven haar die ruimte en zo groeide haar kennis, ervaring en interesse.

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland

Later, samen met mijn vader, op wie de vonk was overgesprongen, en een paar andere pioniers richtte ze de Yakso-boerderij op. Yakso is Japans en betekent: ‘Heel je lichaam met eten.’ Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland.

Alle kennis over biologische en gezonde voeding werd mij met de paplepel ingegeven. 38 jaar geleden was natuurvoeding nog taboe. Nu word je bijna raar aangekeken als je niet iets met biologisch, bewustzijn en gezond eten doet. Ik ben als kind een periode ontzettend gepest geweest, alleen maar omdat mijn ouders de Yakso hadden en dat werk deden. Heftig, maar het heeft me ook gevormd tot wie ik ben en daar mag ik best trots op zijn.’ 

wasbare luier

Afzetten

‘Ik heb nooit de behoefte gehad, ook niet in mijn puberteit, om mij af te zetten tegen de levensstijl van mijn ouders. Sterker nog, ik heb het opgepakt in mijn eigen werk als zelfstandige met een praktijk en studio voor yoga, massage en voeding, coaching, adem- en ontspanningstherapie en hormoonbalanstraining. 

Ik hoefde me niet af te zetten

Ook met mijn partner deel ik deze passie. Beiden willen we een leefstijl creëren die puur, zelfredzaam, circulair en bewust natuurlijk is. Hierdoor ontstond ons paradijs, ‘Het Tuinderijtje‘. Daarnaast werk ik in de natuurvoedingsbranche en geef ik als new business manager inspiratiesessies en lezingen.

Ik ben mijn ouders dankbaar voor wat ze me meegaven en treed op mijn eigen manier in de voetsporen van mijn ouders.’

Verder lezen

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Over Utopia, sprookjes en dromen: leven in een gemeenschap

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

Echte aandacht: het belang van relaties en verbinding

Wil je meer weten over wat er terechtgekomen is van Maaikes opvoeding, en hoe ze nu leeft? Bekijk haar site bloeienleef.nl.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

In de huid van je stiefkind

In de huid van je stiefkind

Hoe is het nu eigenlijk om een stiefkind te zijn? Dat kun je misschien alleen écht weten als je het zelf bent geweest, maar empathisch vermogen kun je zeker ontwikkelen. Toevallig sprak ik deze week twee verschillende vrouwen die bewust geen kinderen wilden, omdat ze...

Column: Alle dagen feest

Column: Alle dagen feest

Het is weer zo laat. Ik zit weer huilend op de bank met een koud geworden kop thee naast me. Ik verwijt mijn lief weer dat hij er nooit voor me is, dat hij het lekker makkelijk heeft met zijn baan buiten de deur terwijl mijn bestaan een eindeloos sloven is, altijd ten...

Romantiek in het alledaagse

Romantiek in het alledaagse

Romantiek en ouderschap zijn niet de eeeehhh meest logische combinatie. Ik moet het eerste stel nog ontmoeten die de overgang van alleen elkaars lief zijn naar de ‘ouders van’-rol niet heftig vond voor de relatie. Zeker als je voor het eerst een kind krijgt, kan die...

Column: Acceptatie van de dood. Hoe dan?

Column: Acceptatie van de dood. Hoe dan?

'Hij is overleden,' zeiden de agenten die aan hadden gebeld en inmiddels in de huiskamer stonden. Natuurlijk weet je dat het foute boel is als je man te laat thuis is van een feestje, de bel gaat en je een politieauto voor de deur ziet. Maar dat is een feit om...

Kun je van je stiefkind houden?

Kun je van je stiefkind houden?

Houd jij van je stiefkind? Een stiefgezin is anders dan een kerngezin. De verhoudingen liggen anders en dat blijft ook zo. Ook al ben je al jaren verder, het blijft een stiefhuisje-boompje-beestje. Hierdoor kan het best zo zijn dat het maar niet lukt om een band op te...

Relatiecrisis? Je partner als spiegel

Relatiecrisis? Je partner als spiegel

Hoe blijft je relatie overeind staan als je samen een moeilijke tijd doormaakt? Juist in een jong gezin staat je relatie vaak onder druk, en is het een hele klus om tijd en aandacht te vinden om elkaar te blijven zien. We spreken Timo, die op het punt stond te...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0