Opgevoed door ouders met een visie! Oh nee / Hoera!

door Nelleke Bos

Wat doet het met een kind als het opgroeit bij ouders met een visie? Een heel uitgesproken visie dan, die je complete jeugd kleurt? Maaike vertelt over haar achtergrond: ze groeide op met natuurvoeding-pioniers als ouders. Hoe heeft dit haar gevormd?

Haar verhaal en dat van anderen vind je in de zomerse Kiind.

Paplepel

‘Mijn moeder wilde als kind van tien al ontdekken wat vegetarisch, biologisch, macrobiotisch en veganistisch eten voor haarzelf en lichaam zou betekenen. Haar ouders gaven haar die ruimte en zo groeide haar kennis, ervaring en interesse.

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland

Later, samen met mijn vader, op wie de vonk was overgesprongen, en een paar andere pioniers richtte ze de Yakso-boerderij op. Yakso is Japans en betekent: ‘Heel je lichaam met eten.’ Het was de begintijd van natuurvoeding in Nederland.

Alle kennis over biologische en gezonde voeding werd mij met de paplepel ingegeven. 38 jaar geleden was natuurvoeding nog taboe. Nu word je bijna raar aangekeken als je niet iets met biologisch, bewustzijn en gezond eten doet. Ik ben als kind een periode ontzettend gepest geweest, alleen maar omdat mijn ouders de Yakso hadden en dat werk deden. Heftig, maar het heeft me ook gevormd tot wie ik ben en daar mag ik best trots op zijn.’ 

wasbare luier

Afzetten

‘Ik heb nooit de behoefte gehad, ook niet in mijn puberteit, om mij af te zetten tegen de levensstijl van mijn ouders. Sterker nog, ik heb het opgepakt in mijn eigen werk als zelfstandige met een praktijk en studio voor yoga, massage en voeding, coaching, adem- en ontspanningstherapie en hormoonbalanstraining. 

Ik hoefde me niet af te zetten

Ook met mijn partner deel ik deze passie. Beiden willen we een leefstijl creëren die puur, zelfredzaam, circulair en bewust natuurlijk is. Hierdoor ontstond ons paradijs, ‘Het Tuinderijtje‘. Daarnaast werk ik in de natuurvoedingsbranche en geef ik als new business manager inspiratiesessies en lezingen.

Ik ben mijn ouders dankbaar voor wat ze me meegaven en treed op mijn eigen manier in de voetsporen van mijn ouders.’

Verder lezen

Boekentips: Goed vies. Het nieuwe gezond, Alle grote wereldproblemen. En hun oplossingen, No food to waste

Over Utopia, sprookjes en dromen: leven in een gemeenschap

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

Echte aandacht: het belang van relaties en verbinding

Wil je meer weten over wat er terechtgekomen is van Maaikes opvoeding, en hoe ze nu leeft? Bekijk haar site bloeienleef.nl.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Juridisch ouderschap: Alles goed geregeld

Juridisch ouderschap: Alles goed geregeld

Vera is zwanger van haar partner, Max. Ze kijken beiden erg uit naar de geboorte van hun kind. Ze hebben al namen voor het kind bedacht. Max noemt Vera nu mama. Vera noemt Max op haar beurt papa. Ze zijn veel bezig met de komst van de kleine. De kleertjes liggen klaar...

Column: Alle dagen feest

Column: Alle dagen feest

Het is weer zo laat. Ik zit weer huilend op de bank met een koud geworden kop thee naast me. Ik verwijt mijn lief weer dat hij er nooit voor me is, dat hij het lekker makkelijk heeft met zijn baan buiten de deur terwijl mijn bestaan een eindeloos sloven is, altijd ten...

Column: Vier is een gezin

Column: Vier is een gezin

Je zou ons een modelgezin kunnen noemen. Papa, mama, jongenskind, meisjeskind. Een traditioneel modelgezin zelfs, want papa is kostwinner en mama is thuis met de kindertjes. Ik houd van lezen, van handwerken, van koken. Het is net de sixties bij ons thuis, maar dan...

Zorgvuldig uit elkaar gaan met het ouderschapsplan

Zorgvuldig uit elkaar gaan met het ouderschapsplan

Wanneer je gaat scheiden komt er een hoop organisatie bij. De ene keer zijn de kinderen bij jou, de andere keer bij je ex. En hoe moet dat met de vakanties? Door middel van een ouderschapsplan kun je er voor zorgen dat alles toch zo goed mogelijk geregeld wordt. Dat...

Liefdevol uit elkaar gaan

Liefdevol uit elkaar gaan

Een scheiding is pijnlijk en verdrietig, maar het hoeft niet het einde te zijn van een relatie. Want ook als je geen gezin meer vormt, kun je een stam blijven. Je bent niet voor niets gescheiden, dus het is niet voor iedereen haalbaar. En ja, het is hard werken voor...

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Als stel breng je ieder je tradities mee uit je gezin van herkomst. Eenmaal zwanger sta je op het punt om een nieuwe gezinscultuur te creëren. Hopelijk smelt het leuk samen, maar het kan ook flink botsen. Goed nieuws: de botsingen ontstaan niet doordat je slechte...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0