Opvoeden in Nederland – Ofelia en Peter uit Zweden

door Miranda Huibers

“We leerden elkaar kennen in Parijs.” vertelt Ofelia. “We werkten samen bij Disneyland Parijs, een vakantiebaantje. Het klikte. Een jaar later verhuisde ik naar Zweden.”

Miranda Huibers interviewt in deze serie ouders die in het buitenland opgroeiden en in Nederland hun kinderen opvoeden. Lijken we allemaal op elkaar, of zijn de verschillen enorm? 

Deze maand: de Nederlands/Peruaanse Ofelia (37) en de Zweeds/Servische Peter (42). Zij groeide op in Nederland, hij in Zweden. Ze kregen kinderen in Zweden en kwamen in 2011 met de nu 6-jarige Sofia en de 3-jarige Floyd naar Nederland.

Verlof

Hun kinderen werden dus geboren in Zweden. Daar lopen we direct tegen een behoorlijk verschil aan: in Zweden krijgen namelijk beide ouders een aantal maanden verlof. Dit kan oplopen tot anderhalf jaar.

Peter vertelt: “Het is aan jezelf hoe lang je verlof duurt. Er is een bepaald aantal dagen, waarop je zo’n 80 procent van je salaris krijgt, maar je moet die dagen zelf verdelen. Je kunt er dus voor kiezen om vier of vijf dagen per week uitbetaald te krijgen, maar je kunt ook kiezen voor zeven dagen uitbetaling. In het laatste geval duurt je verlof wat korter, maar heb je in die kortere tijd wel meer salaris te besteden. Meestal neemt de vrouw één jaar verlof en daarna de man een paar maanden.”

“Tenzij je een tweeling hebt,” gaat Ofelia verder. “Dan mogen beide ouders tegelijkertijd thuis zijn.”


In Zweden hebben beide ouders verlof. Dit kan in totaal oplopen tot 1,5 jaar

Emigreren

In 2011 emigreerden ze naar Nederland. Ze waren allebei in loondienst, maar Ofelia werd overtallig op haar werk. Tijd om na te denken wat ze wilde had ze tijdens haar zwangerschapsverlof, dat zij in Zweden nog uitzat.

“In Zweden kregen we te maken met zogenaamde Maisboogies, wat daar en ook in Finland een groot product is,” zegt Ofelia.  “Het is daar wat een Ligakoekje hier is; elke moeder heeft het bij zich. Het is 100% mais, een biologisch product. Al voor de geboorte van ons eerste kind vonden we dat we als ouders het goede voorbeeld moesten geven wat gezond eten betreft. We zijn beter gaan eten en met verse ingrediënten begonnen. Wij zijn bewuster geworden. Maisboogies zijn de reden dat we naar Nederland verhuisden, om het hier op de markt te brengen.”

“Dat was een beetje wennen.” vertelt Peter. “Ik dacht: hoe groot kan het verschil zijn tussen Nederland en Zweden? Het zijn allebei Noord-Europese volken. Maar de mentaliteit is helemaal anders. Nederlanders zeggen dat ze direct zijn, maar kom je op die directe manier in Zweden, dan zeggen we niet dat je direct bent, maar dat je arrogant en onaardig bent. Het is nu prima om hier te wonen, maar het was heel moeilijk.”

Voeding

“In Zweden is het iets heel natuurlijks om bewust met je eten bezig te zijn,” zegt Ofelia.

“Maar in Zweden staan mensen dichter bij de natuur, volgens mij. Veel meer mensen dan hier hebben een vakantiehuis. Niet iedereen natuurlijk, maar mijn moeder bijvoorbeeld wel. Mijn broers, hun families en wij gingen daar allemaal naartoe. Je bent bij het water en bij het bos, je bent bij de natuur. Het bewustzijn is veel groter in Zweden. Daardoor is voeding een heel groot verschil, denk ik. Je hebt bijvoorbeeld wel pindakaas, maar niemand koopt het. In Zweden mogen kinderen tot 1  jaar helemaal geen suiker. Ze eten ook geen brood, ze krijgen borstvoeding.”

“Ja, meestal krijgen ze tot 6 maanden fulltime borstvoeding. De eetgewoontes zijn sowieso anders in Zweden. Je eet daar ‘s ochtends yoghurt met muesli of iets dergelijks. En ‘s middags warm en ‘s avonds warm. Iedereen doet dat en het gebeurt ook op het kinderdagverblijf en op school.”

Opvoeding

“Het grootste verschil zit hem in het fundament,” gaat Peter verder. “Dat zie je met verschillende wetgeving, met ouderschapsverlof. In Zweden zie je nooit een kind jonger dan 1 jaar bij een oppas of dagverblijf. Voor 1 jaar mag dat helemaal niet, dus je moet thuisblijven.”

“Er zijn wel open crèches. Dat wordt door de gemeente georganiseerd. In Nederland zie je dit ook wel, maar dan zijn het mama’s die dat organiseren en heet het ‘Mamacafé’. Daar kun je met je kind naartoe en ontmoet je andere moeders met hun kinderen. In Zweden is het een soort mix tussen de peuterspeelzaal en Mamacafé.”


De mentaliteit is helemaal anders

“Tussen Nederlandse en Zweedse kinderen zie ik niet zo’n verschil,” vertelt Peter. “Wel tussen de ouders. Het is hier zo belangrijk om stil te zijn. In Zweden zeggen we: het zijn kinderen. Heb je er moeite mee? Dan ga je zelf weg. Ze spelen hier buiten, maar mogen niet schreeuwen. Dat vind ik belachelijk.”

“Als moeder heb ik soms wel het gevoel dat ik ook tegen mijn kinderen moet zeggen dat ze stil moeten zijn, als anderen dat tegen hun kind hebben gezegd. Maar als ze buiten zijn moeten ze gewoon kunnen spelen. Nou is het niet zo dat onze kinderen alleen maar aan het schreeuwen zijn de hele tijd. Maar kinderen moeten wel kinderen kunnen zijn.”

Een ander groot verschil is het buitenspelen. Zodra het regent moeten kinderen naar binnen.  In Zweden heb je een spreekwoord: ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren’. Het weer moet geen drempel zijn. In Zweden vragen ze bij het kinderdagverblijf gewoon aan de ouders  of ze erom willen denken skibroeken mee te geven.”

 

Peter verbaast zich erover dat Nederlandse kinderen zonder helm fietsen en te koud gekleed gaan.

“Als ik naar het bos ga met de mountainbike, krijg ik commentaar als ik geen helm draag. Dan zeg ik: ‘Doe een helm op je kind’. Maar ook: als het koud is buiten, dan heb ik een muts op m’n hoofd, een dikke jas aan en draag ik goede schoenen. Mensen zeggen dan tegen mij: je komt toch uit Zweden? Je moet tegen de kou kunnen. Ja, duh, dat doet ik met kleren.

Het bewustzijn is gewoon groter in Zweden. Regen is geen probleem, je hebt daar kleren tegen. Zweden zeggen dat er in Zweden allemaal regels zijn, maar in Nederland is het erger.

Kijk, in Zweden betaal je meer belasting, maar daardoor is bijvoorbeeld kinderopvang veel goedkoper en hoef je geen zorgverzekering te betalen. Het is vooral de mentaliteit die anders is.”

Enneh, die Maisboogies koop je hier.

https://kiind.nl/article718/

Opvoeden in Nederland: Senita uit Bosnië

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak van bedtijd geen strijd: 9 x tips van onze lezers

Maak van bedtijd geen strijd: 9 x tips van onze lezers

In het artikel ‘Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat’ deelden we de tips die we van jullie kregen. Omdat we begrijpen dat je als ouder soms helemaal geen tijd hebt om een heel artikel uit te lezen, volgen hier de 9 beste tips. 9 tips voor een fijne...

‘En wat zeg je dan?’

‘En wat zeg je dan?’

Opvoeden volgens je eigen waarden klinkt zo logisch en helder, maar in de praktijk moet je nog best stevig staan om jouw ideeën door te voeren. Ken je dat? Je komt met je kind bij de kassa. Een ballon / snoepje / koekje* komt richting je dreumes / peuter / kleuter*....

Astara over opvoeden: Grenzen stellen

Astara over opvoeden: Grenzen stellen

'Het stellen van grenzen is noodzakelijk in de opvoeding. Zonder grenzen ontwikkelt het kind zich tot een onevenwichtige persoonlijkheid, die niet geleerd heeft rekening te houden met anderen. Zonder grenzen kan een kind zichzelf ook in gevaar brengen.  Ook al zal het...

Jong geleerd is oud gedaan?

Jong geleerd is oud gedaan?

Een goede vriendin - tevens trotse moeder - vertelde me dat een hele vakantieweek van haar zoon in het teken had gestaan van een training bij zijn voetbalclub. Haar zoon van acht jaar oud is een jaar geleden ‘gescout’. Omdat het hier een grote, bekende...

Waarom beoordelen we elkaar? En (hoe) kan het anders?

Waarom beoordelen we elkaar? En (hoe) kan het anders?

Geen baan zo collectief en individueel tegelijk als het ouderschap. Je doet iets universeels: een kind grootbrengen. Toch kan het alleen maar op jouw unieke manier. Heb je eindelijk uitgevonden wat voor jou goed werkt, dan houd je daar ook stevig aan vast. Je bouwt...

5x Je kind betrekken bij het stemmen

5x Je kind betrekken bij het stemmen

Ongeveer eens per jaar wél binnen de lijntjes kleuren.In een hokje ook nog! Stemmen op je politieke voorkeur is een voorrecht en sinds ik kinderen heb, besef ik dat ik stem voor hún toekomst. Hoe ouder ze worden, hoe intensiever ze meedoen in het hele proces van het...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0