Ook zonder een babywinkel leeg te kopen (zúlke handige spullen allemaal!) kun je het jezelf gemakkelijker maken, dat grootbrengen van een kind. Soms zijn oplossingen zo eenvoudig dat je ze over het hoofd zag.
Draagdoek is handig
Baby’s willen aandacht als jij wilt koken. Dat heeft het universum zo bepaald. En ook als je niet kookt trouwens. De draagdoek biedt uitkomst. Ik droeg mijn baby de eerste maanden bijna non-stop. Zo kon ik de was ophangen (baby op de buik), een boektijdschrift maken (baby slapend op de buik), koken (baby op de rug), wandelen (baby slapend op de rug), zwemmen (baby in de ergonomische draagzak bij mijn partner).
Naar de wc gaan kan ook gewoon. Of een potje Pesten spelen met mijn oudste, een boterham smeren, de vuilnis buiten zetten. Zo handig. En niet bepaald een nieuwe uitvinding. Ik las laatst dat ons brein enorm gegroeid is dankzij de prehistorische draagdoek. Interessant hè?
Loopfiets voor de peuter
In aanvulling op het vorige: ik heb nooit goed met een wagen kunnen wandelen. Dat ligt vooral aan het feit dat ik motorisch uitgedaagd ben: ik bots er overal mee tegenop. Ook dat vind ik een voordeel van een draagdoek. Wil je je peuter actiever betrekken bij een wandeling en is een straffe tocht van 2 uur nog wat te gortig? Geef hem of haar dan een loopfiets en je kunt stevig doorlopen. Bijkomend voordeel is dat kinderen snel leren balanceren op twee wielen. Bespaart je op de vervolgfiets een stel zijwieltjes!
Voorlezen geeft rust
Op woensdagmiddag zijn wij extra moe. Ik zou mijn oudste achter de tv kunnen zetten, maar dat vind ik ongezellig. We ploffen op de bank met thee, fruit en een stapel boeken. Ik lees, zij luistert. Dat houden we best lang vol, we worden er blij van en het levert altijd interessante gespreksstof op.
Eten omdat je het wil
Niemand, of: niet veel mensen, komen tussen mij en mijn eten. Aan tafel heb ik honger. Dus eet iedereen van zijn eigen bordje. Ook de baby. Hij krijgt vuistgrote stukken te eten, naar het idee van Gill Rapley. En hij kan het opeten, of laten liggen, dat is aan hem. Zijn grote zus at de eerste drie jaar weinig zinvols tijdens het avondeten. Ik heb er nooit een probleem van gemaakt. Aan tafel zitten vond ze wel erg gezellig. Nu eet ze álles. Als je je kind door de dag heen voedingsstofrijk voer voorschotelt komt er toch een heleboel meer binnen dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een Monkey Platter. En doe af en toe aan groenteverstoppertje.
Lichtbepakt reizen met simpel speelgoed
Ik treinreis met mijn baby het halve land door. Dat is soms flink vermoeiend, maar ook gezellig. Omdat ik niet meer dan een rugzak mee wil nemen, gaat er naast een paar luiers en doekjes maar één speeltje mee. De ballonbal maak je gemakkelijk zelf en kan altijd mee. Hij neemt bijna geen ruimte in en levert veel lol op. Ter afwisseling spelen we met de krant uit de trein. Een pagina oprollen en je hebt een drumstok. Rollen tot prop en het is een bal. En wist je dat je kranten ook heel goed tot snippers kunt verscheuren? Dat heeft mijn baby in de trein ontdekt!
Borstvoeding (‘s nachts/‘s ochtends/altijd)
Het is een onderdeel van het lichtgewicht reizen met mijn baby: twee borsten. Maar het is ook de meest relaxte manier van wakker worden. Je kind drinkt een slok en je doezelt nog wat na. En dan misschien nog wel een slokje. En als je geluk hebt: nog een. Het is dé oplossing bij alle vormen van ongenoegen van je kind. Grote troost bij verdriet. En het werkt ook nog tegen honger.
Je huis kindvriendelijk maken
Mijn baby kreeg gisteren de koelkast open. Dat is een soort einde der tijden. Het is gedaan met de rust. Een koelkast open kunnen maken betekent dat álles nu open kan: kasten, lades, doosjes, bakjes. En de inhoud eruit, kapot en stuk kan. Stekkerdozen zijn ook interessant. En planten! Nu zou ik de hele dag mijn baby kunnen gaan afleiden, maar ik ben van de Beter-Lui-dan-Moe-leer en maak gewoon het huis leeg. De plant staat al buiten. Stekkerdozen zijn verstopt, álle onderste planken zijn leeg (en functieloos). Nu heeft hij ruimte om keihard kruipend door het huis te zoeven. Ter compensatie staat er wel doos oud papier en een mand met lappen stof om eindeloos mee te spelen.
Kneden als ogenblikkelijke blijmaker
Deeg kneden voor brood of voor speelklei maakt kalm. Ook buiten is wroeten in de aarde fijn. Moddersoep maken is voor iedere leeftijd en komt zonder beperkingen: er mist nooit een ingrediënt!
Achterin zitten bij je kleintje
Bij deze tip is de belangrijkste voorwaarde dat er nog een volwassene bij is, anders is er geen bestuurder. Maar mocht je die luxe hebben, dan kun je in de auto achterin zitten bij je huilende baby. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar ik had er zelf een tweede kind voor nodig om het te bedenken.
Héél vaak naar buiten
Kinderen zijn niet gemaakt voor binnen. Slopen (of spelen) kan veel beter buiten! ‘s Ochtends naar buiten gaan en uitrazen zorgt ervoor dat je kinderen energiek aan de dag beginnen. En jij ook.
Pyjamadag
Vooruit, dit spreekt de buitenspeeltip een beetje tegen. Soms is een week school of een dag opvang in combinatie met bezoek van oma, Sinterklaas of verjaardagsvisite best wel heel veel. Een dag lekker in bed liggen met z’n allen, of op de bank spelen is dan een genot! Ontbijt op bed (van of voor je kinderen), zet een wel echt leuk filmpje aan en bouw een tent onder de deken. En ach, in je pyjama buitenspelen kan natuurlijk ook als het moet.
Samen slapen
Geef je kleintje – na die veilige negen maanden in de buik – een rustige start door hem of haar bij je te houden. De hele dag én nacht. Kleine kinderen horen bij hun ouders te zijn en kunnen nog niet alleen zijn. Veel babyverdriet is te voorkomen door hem of haar tevreden te houden met veel nabijheid en veel kleine slokjes melk.
Haren niet wassen
De haren wassen van kleine kinderen is vaak een groot drama. Tip: doe het gewoon… niet! Shampoo droogt het haar uit, waardoor je hoofdhuid extra vet gaat aanmaken, waardoor je haar vet wordt, waardoor je je haar moet wassen, et cetera. Spoelen met water is voldoende.
Uitslapen
Nee, natuurlijk heb je dit niet echt in de hand met kleine kinderen. Maar soms kun je je nacht toch een beetje rekken. Zet ‘s avonds bij je bed een trommel klaar met een heerlijk ontbijt (en vooral rozijnen, daar kun je zo lekker lang mee doen) en iets spannend om te spelen: een racebaan van schilderstape bijvoorbeeld. Of leg de hierboven genoemde ballonbal klaar!
Meer tips vind je natuurlijk op Kiind.
Knuffel als je je boos voelt
Als mijn dochter boos is of om een andere reden heel hard huilt of schreeuwt, dan heeft ze mij nodig. Als ik boos of verdrietig ben wil ik ook het liefste platgeknuffeld worden. Ik wil voelen dat anderen me steunen, merken dat ik ook best eens boos of onredelijk mag zijn zonder nare gevolgen en ik wil de mensen waar ik van houd dichtbij me hebben. Mijn dochter ook. Op momenten dat de gemoederen hoog oplopen bied ik haar mijn armen aan. Ik voel haar lijf ontspannen en ze kan mijn schouder nathuilen. Als ze (of wij allebei) rustig zijn, kunnen we praten over wat er gebeurde. Zo kun je iets uitpraten in contact met elkaar. Zoals trainer Eva Bronsveld ook zegt: Een beetje meer verbinding graag!
Opvoeden in een groep
Op vakantie merk je hoe relaxt het kan zijn: jullie lezen een boek of doen een spelletje terwijl de kinderen (disclaimer: van vier jaar of ouder) met andere kinderen spelen. Andere ouders voorzien je kinderen ook eens van een appel en jullie verzorgen ‘s avonds het kampvuur. Kan dit ook doordejaars? We zijn de eerste generatie ooit die alleen opvoedt en dat is best zwaar. Kijk eens naar je netwerk: kun je regelmatiger afspreken met vrienden met kinderen? Kan opa of oma ook eens doordeweeks komen kletsen? Waarom eet je niet eens samen met je buren? Zou je dit wel graag elke dag willen? Kijk eens naar een centraal wonen project. Opvoeden in een groep is veel minder zwaar!
Lees meer over ontspannen opvoeden in hét (eenmalige) boektijdschrift van Kiind: Opvoeders en huttenbouwers!