Maak zelf een paddenpoel

door Liv den Duyn

Padden, je weet wel, de glibberige amfibieën die onder de bulten zitten en waar je hond van gaat schuimbekken. Padden, de een gruwelt er van en de ander is er wel van gecharmeerd. Wie gruwelt mag doorbladeren naar het volgende artikel. Wie gecharmeerd is van de pad en graag een steentje wil bijdragen aan het voortbestaan van de bobbelige amfibie leest lekker door en neemt daarna direct een schep onder zijn arm!

Het is februari, en vanaf deze maand tot ongeveer april trekken de padden richting het water om daar hun eitjes te gaan leggen. Sommige padden doen hier dagen over omdat ze vanuit jouw tuin enkele kilometers moeten afleggen om bij de dichtstbijzijnde sloot te komen. Maar wat nou als je deze dieren een handje helpt? Je kan namelijk ook gewoon zelf een kleine paddenpoel in je tuin maken! Goed voor de pad en misschien wel heel gezellig voor jou en je kinderen. Want ik weet niet hoe het met die van jou zit maar mijn kinderen vinden padden reuzeleuk!

Om een paddenpoel te maken moet je eerst, met die schep waarover ik het net al had, een eindje graven, want een paddenpoel moet op zijn diepste punt minimaal 60 centimeter diep zijn. Hoe groot je hem dan maakt is aan jou. Let op! Een poel is niet te adviseren wanneer je kinderen nog heel klein zijn, want kleine kinderen en open water gaan niet samen.

 

Het is belangrijk dat in ieder geval één zijkant van de poel vlak afloopt zodat de padden er makkelijk uit kunnen klimmen. Denk nu niet dat je als je klaar bent de tuinslang kan halen om de boel te vullen want dat water loopt dan natuurlijk weg! Een stuk vijverfolie is erg handig om het water in de poel te houden. Wanneer je dit er in hebt gelegd kun je op de zijkanten dikke keien leggen zodat het folie blijft liggen. De gaten tussen de keien opvullen met wat grond en eventueel vetplantjes, en dan kun je eindelijk de tuinslang uitrollen. 


Sommige padden doen dagenlang over de trek voor ze bij de dichtstbijzijnde sloot zijn

Rondom de paddenpoel mag niet te veel hoge begroeiing zijn. Dus het liefst geen struiken of bomen. Dit is omdat de eitjes het beste veranderen in paddenvisjes als het water lekker warm is. En dan is veel schaduw uit den boze. Het mooiste is het als de poel lekker in het gras ligt. Padden zijn trouwens gek op gras omdat ze een dunne huid hebben die (ondanks de slijmlaag) snel uitdroogt. Aangezien padden ademen via hun huid en een vochtige huid makkelijker ademt dan een droge, vinden padden nat gras heerlijk! (BAM, meteen een lesje biologie gehad.) In het water zelf is het wel belangrijk dat er plantjes groeien. Dit omdat de padden hier kunnen schuilen en omdat de eitjes erin afgezet kunnen worden. Plant wat riet, gele lis of watermunt.

Om de eitjes en paddenvisjes een ideale en veilige leefomgeving te geven is het erg belangrijk dat er geen vissen in de poel vertoeven. Bluppie de goudvis (waarvan je reuze baalt omdat je iedere week zijn kom moet schoonmaken) blijft zitten waar hij zit. Want Bluppie eet voor je het weet alle lieve en schattige paddenvisjes op! 

Om er een echte paddenhemel van te maken is het niet alleen belangrijk dat Bluppie in zijn kom blijft maar is het ook fijn als de dieren vlakbij de poel een schuilplaats hebben. Een halve omgekeerde bloempot met hieronder bladeren en houtsnippers is een prima plek voor padden, maar ook een heg vinden ze een ideale plek om zich te verstoppen. Padden worden namelijk graag met rust gelaten.

Ik laat jou nu ook met rust, zodat je op zoek kunt gaan naar die schep die je nodig hebt om te starten met dit project. Zet… uhh… schep ‘em op!

 

Amfibieën en reptielen in beeld, met herkenningskaart.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

Het zwoegen en zweten was het ruimschoots waard toen we het feestje op 19 september eindelijk met julllie allemaal konden vieren! Nelleke Bos was ook op bezoek en schreef over het Kiindfestival. Leuker konden wij het niet zeggen! Wil je volgend jaar ook komen? Zorg...

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Wat is eigenlijk jóuw ideale vakantie?

Ervaar jij op vakantie gaan als stressvol? Yes, vandaag beginnen we met de driedaagse Vakantieboost! De boost wordt gegeven door pedagoog Tischa Neve van Groot en Klein en mindfulnesstrainer Mirjam Hegger van Mindful Parents en je kunt de komende drie dagen elke dag...

Zie je tegen de vakantie op?

Zie je tegen de vakantie op?

Voel je al stress bij het denken aan op vakantie gaan? Ga dan verder met de gratis driedaagse vakantieboost van trainers Mirjam Hegger en Tischa Neve! Dag 1 vind je hier Dit is dag twee van de Vakantieboost waarin we je in drie dagen meenemen rondom het thema...

Het boerenleven in de stad

Het boerenleven in de stad

Een eigen boomgaard, twee geiten, tien kippen en kinderen die in hun overall in het beekje naast de boerderij spelen: het is de droom van menig ouder. Toch wonen er veel meer mensen in steden dan op het platteland. Wellicht omdat de stad ook vele voordelen heeft. Je...

Samen op het Kiindfestival!

Samen op het Kiindfestival!

Opvoeden is veel leuker als je het samen doet. Het Kiindfestival is het uitgelezen moment om ook met andere ouders in contact te komen. Als je wilt.  In contact komenWij nemen 'meetingpoint' letterlijk. Natuurlijk is dit de plek om verloren kinderen te...

Zaaipapier maken

Zaaipapier maken

Zaaipapier? Dat is zelfgeschept papier met bloemzaden erin. Miriam van Biocosmetica maakte voor ons een handleiding hoe je zelf zaaipapier kan maken. De aanleiding voor dit project was het maken van een duurzaam bedankje om te kunnen sturen met de bestellingen vanuit...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0