Hoe vier jij pakjesavond? Hoe maak je er een bijzondere avond van, los van alle cadeautjes waarnaar ze zo verlangden?
Voorspelbaarheid kan de voorpret vergroten
We vroegen het jullie via Facebook, en deze tips bundelden wij:
Mysterie en verrassing
Kinderen zijn magische wezens. Zeker voor hun zevende jaar zijn ze ontvankelijk voor alle vormen van magie en fantasie. En daar kun je mee spelen. Een paar kleine hints maken in die kinderhoofdjes een enorm spannend verhaal.
Laat kort voor pakjesavond iets verdwijnen. Zo verdween onze wasmand ooit in de Sinterklaastijd. Heel vreemd, want het ding was best groot. Mijn zusje en ik pasten er helemaal in. Dus die mand raakte je niet kwijt in een hoekje. We verbaasden ons erover, mijn ouders hielpen vast een handje mee met het voeden van het mysterie.
De middag voor pakjesavond was de deur van het toilet op slot. Op ons kloppen en roepen kwam geen antwoord. Zat er nou iemand op onze wc? Hoe kon dat? Het was heel vreemd. Vroeg in de avond ‘ontdekte’ mijn moeder plotseling dat de deur van de wc eindelijk open was. Pepernoten overal. En kijk nou! Bovenop het toilet stond onze wasmand. Gevuld met cadeautjes. Huh?
De klassieker van de buurman die aanbelt, kennen we. Nog een stapje verder kan ook: buurman ‘Piet’ belt aan – bij voorkeur met een pietenmutsje op, voor de zekerheid – en strooit wat pepernoten bij de voordeur. Terwijl de kinderen bij de voordeur staan, loopt buurman om, naar de achterkant, en schuift de cadeautjes daar met veel rumoer naar binnen. Spannend!
Traditie
Verrassingen zijn tof. Maar elk jaar hetzelfde ritueel, daar houden kinderen ook van. Zoals elk jaar samen pepernoten bakken, hetzelfde avondeten, dezelfde liedjes zingen, en dezelfde mensen die het feest met je vieren. Voorspelbaarheid kan de voorpret vergroten.
Zoals de lezers vertellen:
‘Op pakjesavond eten we altijd stamppot met de hele familie. De hele familie, dat is: mijn gezin met twee kinderen, mijn schoonzus/zwager en hun twee kinderen en mijn schoonouders). En na het eten komen de cadeautjes (en wat extra pepernoten, maar gelukkig vult de stamppot goed). Ik maak elk jaar ook surprises (1 grote of meerdere kleinere) met een gedichtje.
Dit jaar wil ik de traditie beginnen om op de dag van pakjesavond lekker samen te knutselen en pepernoten te bakken.’
‘Wij houden een speurtocht door het huis. Briefjes en een spoor van pepernoten leiden naar de kinderkamer, de zolder en weer terug naar de huiskamer. In de tijd dat de kinderen met de ene ouder op jacht zijn, heeft de andere ouder mooi de tijd om een gevulde jutezak de kamer in te slepen.’
‘Wij hebben lootjes getrokken. Mijn kinderen zijn kleuter, peuter en baby. De kinderen vinden het geweldig om voor sinterklaas te spelen. Het samen cadeautjes kopen is de helft van het feest voor ons! Ik schrijf zelf nog wat korte gedichtjes. Als ze groter zijn, kunnen ze dat ook zelf gaan doen.’
‘Pakjesavond vieren we samen met mijn zus, haar kids, en mijn moeder. Elk cadeau heeft een gedicht, waardoor er tussendoor een rustmoment is. De jongens pakken een cadeau uit, spelen daar uitgebreid mee en als ze klaar zijn gaan we op zoek naar het volgende cadeau om te geven.’