Het Kiindfestival barst haast uit zijn voegen. Bekenden zoals Eva Bronsveld, het Kleurfeest, de Groene Vrouw, De mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Maar er komen ook heel veel spannende lezingen, workshops en muziek die je misschien nog niet kent. Daarom een fijn lijstje van mensen die je heus niet wil mislopen.
Nog geen ticket? De voorverkoop gaat hard. Verzeker je nu van deze heerlijke dag uit.
Vrouwencoach Jo-Anne
Vrouwencoach, zwangerschapsbegeleider van de cursus Een eigen Wijze Geboorte, organisator van het symposium Een Autonome Geboorte – Jo-Anne van de Bor is een allrounder.
‘Ik ga op het Kiind festival de inspiratieslinger ophangen: Wie geluk heeft geeft het door! Iedereen mag een gezellig hippie vlaggetje beschrijven en ophangen aan de slinger en bij het vertrek mag je ook een vlaggetje meenemen. Wat schrijf je erop: Iets wat je wilt delen met een ander, want het enige wat meer word als je het deelt is geluk.
Dingen die je op je slinger kunt zetten:
- Ik stuur je mijn leukste boek
- Ik bak een taart voor je
- We komen een huiskamerconcert bij je doen
- Bel me voor een luisterend oor
- Ik stuur je een mooie tekening
Dans alvast op onze Spotifyplaylist en kom acuut in de stemming!
Marianne Draaijer-Luiten van ‘In de Wikkels’
In de wikkels is voortgekomen uit een passie voor natuurlijke gezondheid. Met wikkels en producten uit de natuur pak jij zelf eenvoudig gezondheidsklachten aan. Denk aan oorpijn, buikpijn, hoofdpijn, koorts, overprikkeling, gevoeligheid, lage weerstand, borstontsteking, verkoudheid, bronchitis, hoest, blaasontsteking, gordelroos, doorkomende tandjes, reumatische klachten, rugpijn, slecht slapen, stress, keelontsteking.
Een wikkel bestaat uit meerdere doeken van verschillende materialen (biologisch katoen, wol, zijde, linnen). Dit gebruik je in combinatie met bijenwasplaten waarin etherische olie is verwerkt of allerhande producten die je kunt vinden in de natuurwinkel. Denk aan citroenen, kwark, uien en meer. De natuur bevat een sterke geneeskracht die we goed kunnen inzetten om onze gezondheid te ondersteunen.
Bij de kraam kun je verschillende wikkels zien, voelen en alles vragen wat je hierover altijd al hebt willen weten. Daarbij kun je ook naar een lezing komen om meer te weten over de basis van wikkelen en hoe jij dit eenvoudig thuis toepast.
Krachtig en simpel
‘Oorspronkelijk ben ik orthomoleculair therapeut, omdat natuurlijk gezond zijn en blijven mijn passie is. Daarna ging ik de kinderspecialisatie doen binnen de orthomoleculaire therapie en daarin mocht ik deze Duitse therapie leren. De geneeskracht verbaasde mij. Het is zo krachtig en simpel, maar bijna niemand die weet hoe je dit thuis toepast. Ik zie veel angst in deze cultuur, angst voor ziek zijn. We gebruiken toch snel “even een paracetamol” terwijl we de gevolgen hiervan onderschatten en het vaak eenvoudig anders kan. Daarbij geloof ik dat ziek zijn een functie heeft en belangrijker nog: dat het er mag ZIJN. Hoe kan je dan op een natuurlijke manier dit toch ondersteunen? Dit ben ik gaan uitbreiden, door workshops en lezingen te geven en uiteindelijk kwam er ook een webshop doordat er veel vraag naar bleek te zijn. Graag geef ik mijn kennis door en ik zeg vaak, geef daarna je kennis weer door aan tenminste 1 persoon. Zo kunnen we een natuurlijke golfbeweging in gang zetten waarbij steeds meer mensen op een natuurlijke manier gaan denken en handelen tijdens allerlei gezondheidsklachten en dagelijkse ongemakken. Doe jij mee aan deze golfbeweging? Dat lijkt mij tof!’
Anneke, Marianne en Corina van Touching Child Care
Touching Child Care geeft door heel Nederland trainingen, workshops en informatieavonden over onderlinge kindermassage en aanraakspel. Tijdens deze activiteiten leren leerkrachten, pedagogisch werker en/of (gast)ouders hoe ze zachte, respectvolle aanraking kunnen gebruiken in de praktijk van alle dag. Hoe raak je aan? Wat voel je daarbij? Hoe kun je met aanraking rust, ontspanning en verbinding creëren? Hoe kun je de tastzin inschakelen in het leerproces van een kind?
Tijdens het Kiindfestival geven de dames een workshop voor ouders en kinderen. Hierin kun je ervaren hoe fijn het is om een massageverhaal te vertellen en de massage te ontvangen. Ook gaan ze met andere aanraak- en voelwerkvormen aan de slag. Ben je een knutselaar, zanger of verhalenverteller of doe je graag spelletjes of ben je een buitenmens? Je kunt de tastzin van de kinderen op alle gebieden inschakelen. In deze workshop leer je hoe.
De tastzin is een waardevol zintuig dat steeds minder wordt gebruikt, maar wel erg belangrijk is voor een goede algehele ontwikkeling, zowel cognitief als motorisch. Daarnaast is er vaak weinig tijd en aandacht voor rust, ontspanning en verbinding in de kinderopvang, op school en thuis. Touching Child Care wil graag een bijdrage leveren aan meer aandacht voor de positieve, ontspannende werking van zachte, respectvolle aanraking.
Muzikant, muziektherapeut, lied- en tekstschrijver Vincent Guittart
Meet Vincent Guittart: muzikant en maker van liedjes voor alle mensen. Toevallig zingt hij ze dan ook nog zelf.
‘Op het Kiindfestival zal ik ‘s middags optreden. Bovendien mag ik bij een kraampje staan waar ik met de mensen mag babbelen en een cd’tje te koop heb liggen. De kans is groot dat daar ook nog gezongen gaat worden. Ik zou graag willen dat iedereen op zijn eigen manier een bijdrage mag leveren aan een gedeelde mooie en prettige ervaring. Dat is voor mij het uitgangspunt van de dingen die ik doe.’
Muziek is onmisbaar in de groei die je als mens maakt
De hippie in mij? Ik vind spulletjes betrekkelijk oninteressant, geld denk ik ook weinig over na. Van beiden heb ik ook zeer weinig, dus dat valt toevallig mooi samen. En liefde natuurlijk. Daar mag ik dan wel veel van geven en ontvangen. Daar word ik gaandeweg ook steeds handiger in trouwens.
Liedjes luisteren kan hier.
Marianne Vanderveen-Kolkena van Borstvoedingscentrum Panta Rhei
Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige IBCLC en antropoloog gaat een presentatie geven over wat baby’s nodig hebben om gezond op te groeien (spoiler: jouw nabijheid en je onverdeelde aandacht) en over hoe we daarin als ouders fases doorlopen waarin we tijd mogen maken voor bezinning en persoonlijke groei.
‘Ik hoop dat ze zich er weer even extra bewust van worden hoe belangrijk die vroege fase is voor kinderen en dus ook voor ouders, en dat het een fantastisch idee is om daar tijd en energie in te steken en er met je volle aandacht bij te zijn. Geen investering denkbaar met een hoger, maatschappelijk relevanter rendement!’
Kindertijd reuze belangrijk
‘De geboorte van onze vier kinderen heeft mij door de jaren heen duidelijk gemaakt hoe belangrijk de kindertijd is. Mijn eigen kindertijd verliep niet echt rimpelloos en eindigde met de echtscheiding van mijn ouders. Voor de meeste kinderen is het heel ingrijpend om het vanzelfsprekende ‘bij-elkaar-horen’ van de ouders te verliezen, niet alleen op het moment zelf, maar ook bij allerlei gebeurtenissen later in het leven. Veel volwassenen tobben met trauma dat ze in de kindertijd opliepen en dat vervolgens weer doorwerkt in hun ouderrol. Je eigen pijn in de ogen kijken, daarvan herstellen en die dan niet doorgeven aan je kinderen, maar ze een veilig nest geven van waaruit ze de wereld in vliegen en waarnaar ze ook altijd weer kunnen terugkeren… dat is een prachtige start van zowel een kinderleven als het ouderschap. Als ik daar met mijn werk iets aan kan bijdragen, voor ouders of voor beleidsmakers, dan maakt me dat heel blij!’
Marianne hebben we ook geïnterviewd voor het Hippienummer.
Sissi en Marjolein met de ruilkraam
Vlakbij de entree komt de ruilkraam te staan. Ruim dus van tevoren zeker even je huis lekker op en neem je overtollige spullen en kleding mee! Bij binnenkomst mag je je hippie-groene-biologische-antroposofische-ecologische-verantwoorde-gekleurde-gebloemde spullen/kleding inbrengen. Als het festival een uur aan de gang is, gaat de ruilkraam open en kan je weer mooie dingen mee terugnemen. Van een mooie dromenvanger tot babykleding tot kiindmagazines tot leuke jurkjes tot een zelfgemaakt hippiecadeau.
Nog een leuk weetje: alles wat na de activiteit overblijft, zal worden vergeven aan twee goede doelen.
Ruilen maakt rijk
Ruilen heeft meerdere functies. Je ruimt je kasten op en krijgt daardoor een opgeruimder huis, je maakt anderen blij met jouw spullen en kleding en daarnaast vind je misschien ook wel weer iets leuks om zelf mee te nemen. En dat allemaal voor noppes. Een nieuw spreekwoord? ‘Ruilen geeft een rijk gevoel’.
Sissi en Marjolein: ‘Eigenlijk zijn wij gewoon ons zelf, en daarmee voelen wij ons al heel erg thuis in de hippietijd. Vrolijke kleding, kampvuurtjes (en valse liedjes zingen!) en handwerken. Wij doen het allemaal. Alleen het leuke hippiebusje ontbreekt nog… Wil iemand ruilen?’
Susanne Kiemel van Zacht&Sterk
Met Zacht&Sterk bewegen we door verschillende yogahoudingen, gaan los op de muziek, er is ruimte voor acro-yoga en afsluitend een heerlijke massage. Veel beweging en veel ruimte voor expressie.
‘De workshops die ik geef aan ouders en kinderen zijn een resultaat van gewoon ergens beginnen, mijn hart volgen en tegen muren oplopen. Ik voel een grote missie als het gaat om de verbinding met onszelf en onze kinderen. Nu ik al mijn passies in deze workshops heb gebundeld denk ik weleens stiekem, jeetje dat ik DIT werken mag noemen, wat een cadeau!
Het is heerlijk om kinderen zo te zien genieten van hun ouders en andersom natuurlijk. Mama’s die gekke bekken trekken, vliegen op je vaders voeten, een kind dat helemaal smelt door het kietelen van regendruppel-vingers, ik zie daar een enorme schoonheid!’
Lievelingsgevoelens ontdekken
Marianne Oude Nijhuis van praktijk MON: Lievelingsgevoelens brengen je in verbinding met je kind. Lievelingsgevoelens zijn gevoelens die je wel elke dag wilt voelen, zoals je liefdevol, avontuurlijk of vrij voelen. Je ontdekt in de miniworkshop hoe je je het liefste wilt voelen en wat je kunt gaan doen om je zo te voelen, elke dag.
‘Weet je dat plezier voelen één van de lastigste gevoelens is? We zijn zo bang het direct weer kwijt te raken, het moment of iemand te verliezen. Zonde toch? Stel je voor dat het de bedoeling is dat je je goed voelt? En plezier hebt? Ik geloof dat. Kom je ook strandjutten naar lievelingsgevoelens? Dan onderzoeken we het samen en verbind jij je met je kind. Door kinderen in liefde, vanuit compassie en empathie groot te brengen wordt de wereld een beetje mooier. Daar wil ik graag aan bijdragen.’
Cathelijne Nap van de Pedagogische Onderneming
Cathelijne van de Pedagogische Onderneming richt op het Kiindfestival een GeboorteverhalenLab in om te luisteren naar iedereen die zijn/haar geboorteverhaal wil delen en onderzoeken. Want het verhaal van hoe de zwangerschap en de bevalling verliepen bevat super interessante thema’s die je tegen kunt komen in de ontwikkeling van je kind.
‘Sinds ik zelf moeder ben luister ik graag naar de verhalen van andere moeders: hoe beleefden zij de zwangerschap, de bevalling en het moederschap? Al snel kwam ik op het pad van het thematiseren van deze verhalen en ben ik in het onderzoek gedoken. Omdat ik het belangrijk vind dat deze kennis wijdverspreid wordt geef ik deze geboorteverhalensessies cadeau op deze vrolijke dag. Mijn wens is dat iedereen met ten minste één nieuw inzicht ten opzichte van de opvoeding van hun kind naar huis gaat.
De hippie in mij komt naar boven als ik de dag pluk met ons gezin; een ochtendwandeling maak en dan in de Soesterduinen de wereld wakker zie worden met een dampende mok koffie en gesmeerde boterhammen. Dan geniet ik van het samenzijn, van onze verbondenheid en de schoonheid van het leven.’
Ontspannen in de babytijd
Kathrin Sprenger (tekst), Karin Kagenaar-Hartman (stem), Paul Vens (klankschalen) en Sandra Banse (tekeningen). Samen verzorgen ze Ontspannen in de babytijd en maakten ze tien ingesproken meditaties voor jonge ouders. Ondersteund met prachtige klankschalen, inclusief een boekje met de teksten en sfeervolle bijpassende tekeningen.
Twee workshops
Op het Kiindfestival verzorgen ze twee workshops. Eén voor zwangere vrouwen. Ze leggen uit hoe belangrijk een ontspannen zwangerschap en babytijd is, wat hechting doet en hoe je de band met je baby kunt versterken. En een voor jonge ouders. Ook hier gaat het over hoe belangrijk de ontspanning en hechting is voor de baby.
‘En natuurlijk is er veel tijd voor live-meditaties. Bij elke workshop verloten we een boek en is er een mogelijkheid om het (e)book, of enkele meditaties te bestellen. Love, peace, happiness! Dat is wat we willen uitdragen. De meditaties helpen erbij. Om de liefde te vieren en te delen maakten we de meditaties, die voor veel ouders een fijn steuntje in de rug zijn.
Website: www.ontspannenindebabytijd.nl
(Fotografie: Govert Kagenaar)
Anna Verhoeven van jij|be|tekent
Met haar tekenpraktijk voor kinderen: jij | be | tekent biedt Anna Verhoeven voor iedereen die maar wil een doorlopende activiteit aan in een Hippie-IN (één van de vier vetkoele hooibalencirkels waar je je hippiehart kunt ophalen, red), waar je papieren bloemen voor in je haar kunt maken.
‘Mijn leven kenmerkt zich door kleur, kleur en nog eens kleur. In mijn kleding, mijn huis en mijn werk. Daarnaast zijn we gek op het buitenleven met blote voeten en soepjes boven een vuurtje koken. En als je kinderen hebt, die ook volwaardige leden van het gezin zijn met alles wat ze doen en willen, dan blijf je zo flexibel dat je eigenlijk niet eens doorhebt hoe Hippie je leeft: go with the flow. Na allerlei omzwervingen die het niet bleken te zijn, kwam ik terug bij wat ik als kind het liefste deed.’
Het Rusalki quartet
Zigeunerliederen en een mix van wereldliederen en polyfonie. De vier dames van Rusalki zijn gaan zingen vanuit het theater.
‘We zijn allevier actrices en werkten samen in een theatergroep. Voor een voorstelling zijn we gaan zingen en Tania ging arrangeren, we zijn dit blijven doen, al 20 jaar lang. We hebben op vele plekken opgetreden, ook in het buitenland, en wereldmuziek verveelt ons nog steeds niet.
Hoe manifesteert de hippie zich in ons? Als we met z’n vieren ergens zijn dan bouwen we met muziek een feestje en verbinden we!’