Wereldstad Parijs met kinderen: één grote speeltuin!

door Jeroen de Jong

‘Onderaan wachten!’ roep ik nog. Thijn (8) en Noek (6) stuiven de lange wenteltrap van het metrostation Lamarck-Caulaincourt af, op zoek naar lijn 12 die ons vanuit Montmartre richting de Seine zal brengen. Als ervaren reizigers lezen ze de bordjes, volgen de goede kleur en het juiste nummer en wijzen ons iedere keer feilloos de weg naar het goede perron. Roos (3) is in slaap gevallen in de rugdrager. Wendy pakt mijn hand en samen lopen we rustig de wenteltrap af. Vijftien meter lager staan de jongens enthousiast te wachten. ‘Dit is het coolste metrostation van Parijs!’

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

Na twee weken indrukwekkende en stille bergpanorama’s in de Franse Alpen, dompelen we ons nu vier dagen lang onder in een druk en zomers Parijs. En we genieten er alle vijf volop van. Van de beklimming van de Eiffeltoren, de croissants langs de Seine, het shoppen in Galéries Lafayette tot het straattheater bij Centre Pompidou. En natuurlijk de metro. Want dat is misschien wel de leukste attractie.

 

Parijs is een heerlijke stad om met kinderen in rond te dwalen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. En voor het meeste hoef je niet in een lange rij te staan of dure toegangskaartjes te kopen. Maar enige voorbereiding is wel op zijn plaats. Zo kom je voor minder vervelende verrassingen te staan én verhoog je de voorpret.

 

Ernaartoe gaan en overnachten

Parijs is een fijne stop op je terugreis uit het zuiden van Frankrijk. Maar ook voor een lang weekend of een korte week is het goed te bereizen vanuit Nederland. Op zo’n vijf uur rijden vanaf Utrecht ligt de meest bezongen stad ter wereld, waarvoor vele miljoenen toeristen graag een dag lang in het vliegtuig zitten. Wat een geluk hebben wij! Je kunt natuurlijk ook met de trein gaan. Hoe langer van te voren je boekt, hoe goedkoper het is. 

 

Een hotel is niets voor ons. Wij hebben drie nachten gekampeerd bij Huttopia Versailles. Dat is een goed verzorgd kampeerterrein met een fijn zwembad op tien minuten loopafstand van station Porchefontaine waarvandaan je met de snelle RER-metro in 20 minuten bij de Eiffeltoren bent. Het terrein is een ideale uitvalsbasis en het is heerlijk dat de kinderen na een dagje Parijs nog even lekker buiten kunnen spelen. Een bakker en supermarkt bevinden zich tussen de camping en het metrostation. Nadeel van het terrein is dat het niet goedkoop is (50 euro per gezin per nacht) en dat de plekjes aan de kleine kant zijn. Reserveren in het hoogseizoen is noodzakelijk.


We dompelen ons onder in een druk en zomers Parijs

Met de metro langs alle hoogtepunten

Met vers stokbrood en voldoende water in de rugzak maken we ons klaar voor een eerste bezoek aan de stad. Bij de kaartautomaat op het station kun je een dagkaart voor de metro kopen. De prijs is afhankelijk van het aantal zones dat je nodig hebt. Voor kinderen zijn er speciale tarieven. De dagkaart heeft hetzelfde formaat als de losse kaartjes en werkt op dezelfde manier: je stopt ze in een gleuf, het kaartje komt een stukje verder uit een andere gleuf en dan gaat het poortje open. De jongens vinden dit steeds terugkerende spel super. Bij ieder poortje dat open gaat begint een nieuw avontuur! 

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

De verschillende lijnen van de metro brengen ons naar alle klassieke hoogtepunten. Van de Arc de Triomphe naar Notre Dame en van de pyramide van het Louvre naar Montmartre. Als het rustig is in de metro kunnen we even zitten en uitrusten. En regelmatig stapt er een muzikant in die met zijn viool of gitaar de hobbelige rit tot een unieke belevenis maakt. Neem ook vooral een keer lijn 14 van Saint Lazare naar Olympiades. Deze metro rijdt helemaal automatisch, zonder bestuurder. Als je voorin gaat staan kijk je recht de metrotunnel in, net een spookhuis!

 

Onze top drie van Parijs

  • De Eiffeltoren natuurlijk! Als je ’s ochtends gaat is het minder druk. Wij zijn de eerste twee verdiepingen met de trap beklommen. Dat ging prima met de jongens. Moeiteloos en genietend liepen ze de 1665 treden op. Roos zat het grootste deel van de tijd in de rugdrager. Eenmaal boven besloten we ook helemaal naar de top te gaan, dat kan alleen met de lift. Wat een uitzicht over de stad! En kom dan ook nog een keer om tien uur ’s avonds terug. Dan gaat op een spectaculaire manier de verlichting van de Eiffeltoren aan: eindeloos veel flikkerende lichtjes. De beste plek om dit te bekijken: het plein Trocadéro.
  • Montmartre / Sacré-Coeur. Er is een kabeltram – de Funiculaire – die je vanaf de voet van de trappen helemaal tot aan de Sacré-Coeur brengt. Met je metrodagkaart mag je daar gratis in. Na die ‘attractie’ is het heerlijk slenteren langs de grote witte kerk en de smalle straatjes vanMontmartre. Vervolgens kun je langs vele trappen weer afdalen richting de metrostations.
  • Centre Pompidou. En dan vooral het plein voor het museum. Dit is dé plek van Parijs als het gaat om goed straattheater. Hier kun je je een hele tijd vermaken, want ieder half uur komt er iemand anders. Wij hebben er lang gezeten en zagen honderden mensen klappen voor Thijn, die mee mocht doen in één van de acts. Vlakbij het Centre Pompidou is de Stravinskyfontein met prachtige, grappige, gekleurde en bewegende beelden. Fijne plek voor een picknick.

 

Eén grote speeltuin

Parijs heeft een eindeloze hoeveelheid hoogtepunten. Te veel voor een paar dagen. En we hebben dan nog niet eens een van de grote musea of de Jardin des Plantes bezocht. Wij merkten dat de kinderen twee of drie hoogtepunten per dag wel genoeg vonden. En wij eigenlijk ook. Rondsjouwen in Parijs is vermoeiend. Je loopt veel en je verwerkt veel indrukken. Het is dan ook heerlijk om te ontdekken dat Parijs heel veel pleintjes en parkjes heeft waar bankjes enspeeltoestellen staan. Zonder kinderen zou me dat nooit opgevallen zijn, maar op heel veel plekken staat een klimrek, schommel, glijbaan, speelhuisje. De mooiste plek was de Place des Vosges in de wijk Marais. Op dit prachtige, vierkante plein met park staat in de noordoosthoekonder een bomenrij een serie prachtige klim- en speeltoestellen voor verschillende leeftijden. Terwijl Wendy en ik op een bankje genoten van een heerlijke café-a-l’emporter, konden de kinderen zich uitleven en weer opladen. 

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

Paris, au revoir!

Thuis hebben we het nog vaak over ons bezoek aan Parijs. Noek is inmiddels een grote metrofan, Thijn vond het straattheater het leukste en Roos raakte maar niet uitgepraat over het topje van de Eiffeltoren. De zomer erna hebben we op weg naar een bruiloft in de Auvergne een bliksembezoek aan de stad gebracht. Even snel de auto in een parkeergarage aan de rand van de stad parkeren, de metro in en een crêpe eten onder de Eiffeltoren. En deze zomer gaan we weer. Een paar dagen struinen, op zoek naar de wat minder bekende plekken, zoals het Canal St. Martin en het Parc des Buttes-Chaumont. Of we varen met de Batobus over de Seine. Er staat nog genoeg op ons lijstje. Wat een geluk dat de mooiste stad van de wereld zo dichtbij is.

 

Inlezen en voorpret

Boek: Parijs voor kids

Boek: Lonely planet Parijs voor kinderen

Welk metrokaartje heb je nodig?

Kamperen in je tent, een pipowagen of huisje op Huttopia

Officiële site van de Eiffeltoren, met kinderpagina’s

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De zachte G van…

De zachte G van…

Vakantie is echt genieten. Helemaal als mijn man me desgevraagd een half uurtje langer laat liggen, zodat ik nog even wat slaap in kan halen die ik gedurende de nacht, vanwege een wakker zoontje heb moeten missen. En als ik dan vervolgens mijn hardlooprondje kan gaan...

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

Nazomerpicknick met courgettesoep en crèpe-buideltjes

September en oktober hebben vaak nog heel lekkere dagen waarop het heerlijk is om er met de kinderen op uit te trekken. Na een fijne wandeling rammelen de maagjes en gaat een lekker verwarmend soepje er goed in. Ingrediënten:2 grote courgettes of 4 kleine...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

Even helemaal niets: over de behoefte aan lanterfanten

Even helemaal niets: over de behoefte aan lanterfanten

Mijn zoon klimt graag. In onze buurt staan welgeteld veertien klimbomen, elk net een beetje anders. Een relaxboom, waar hij in klimt om te mijmeren. Een 'Engelse boom'. En er is een boom bij de speeltuin, waarin hij als een aap van tak tot tak springt. Ondertussen...

Maak een spannende ontdektuin om in te spelen

Maak een spannende ontdektuin om in te spelen

Buitenspelen is natuurlijk hartstikke gezond; de grove motoriek wordt goed geoefend, door het slepen van takken en bouwen van hutten wordt technisch en ruimtelijk inzicht vergroot en alle dingen die te vinden zijn vergroten de creativiteit van je kind. Vorig jaar...

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Het is lente en daarmee voor de meesten van ons een feest om naar buiten te gaan. Maar heeft jouw kind in voorjaar en zomer last van rode, jeukende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen? En sta jij voortdurend met zakdoekjes en natte washandjes in de aanslag? Grote...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0