Wereldstad Parijs met kinderen: één grote speeltuin!

door Jeroen de Jong

‘Onderaan wachten!’ roep ik nog. Thijn (8) en Noek (6) stuiven de lange wenteltrap van het metrostation Lamarck-Caulaincourt af, op zoek naar lijn 12 die ons vanuit Montmartre richting de Seine zal brengen. Als ervaren reizigers lezen ze de bordjes, volgen de goede kleur en het juiste nummer en wijzen ons iedere keer feilloos de weg naar het goede perron. Roos (3) is in slaap gevallen in de rugdrager. Wendy pakt mijn hand en samen lopen we rustig de wenteltrap af. Vijftien meter lager staan de jongens enthousiast te wachten. ‘Dit is het coolste metrostation van Parijs!’

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

Na twee weken indrukwekkende en stille bergpanorama’s in de Franse Alpen, dompelen we ons nu vier dagen lang onder in een druk en zomers Parijs. En we genieten er alle vijf volop van. Van de beklimming van de Eiffeltoren, de croissants langs de Seine, het shoppen in Galéries Lafayette tot het straattheater bij Centre Pompidou. En natuurlijk de metro. Want dat is misschien wel de leukste attractie.

 

Parijs is een heerlijke stad om met kinderen in rond te dwalen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. En voor het meeste hoef je niet in een lange rij te staan of dure toegangskaartjes te kopen. Maar enige voorbereiding is wel op zijn plaats. Zo kom je voor minder vervelende verrassingen te staan én verhoog je de voorpret.

 

Ernaartoe gaan en overnachten

Parijs is een fijne stop op je terugreis uit het zuiden van Frankrijk. Maar ook voor een lang weekend of een korte week is het goed te bereizen vanuit Nederland. Op zo’n vijf uur rijden vanaf Utrecht ligt de meest bezongen stad ter wereld, waarvoor vele miljoenen toeristen graag een dag lang in het vliegtuig zitten. Wat een geluk hebben wij! Je kunt natuurlijk ook met de trein gaan. Hoe langer van te voren je boekt, hoe goedkoper het is. 

 

Een hotel is niets voor ons. Wij hebben drie nachten gekampeerd bij Huttopia Versailles. Dat is een goed verzorgd kampeerterrein met een fijn zwembad op tien minuten loopafstand van station Porchefontaine waarvandaan je met de snelle RER-metro in 20 minuten bij de Eiffeltoren bent. Het terrein is een ideale uitvalsbasis en het is heerlijk dat de kinderen na een dagje Parijs nog even lekker buiten kunnen spelen. Een bakker en supermarkt bevinden zich tussen de camping en het metrostation. Nadeel van het terrein is dat het niet goedkoop is (50 euro per gezin per nacht) en dat de plekjes aan de kleine kant zijn. Reserveren in het hoogseizoen is noodzakelijk.


We dompelen ons onder in een druk en zomers Parijs

Met de metro langs alle hoogtepunten

Met vers stokbrood en voldoende water in de rugzak maken we ons klaar voor een eerste bezoek aan de stad. Bij de kaartautomaat op het station kun je een dagkaart voor de metro kopen. De prijs is afhankelijk van het aantal zones dat je nodig hebt. Voor kinderen zijn er speciale tarieven. De dagkaart heeft hetzelfde formaat als de losse kaartjes en werkt op dezelfde manier: je stopt ze in een gleuf, het kaartje komt een stukje verder uit een andere gleuf en dan gaat het poortje open. De jongens vinden dit steeds terugkerende spel super. Bij ieder poortje dat open gaat begint een nieuw avontuur! 

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

De verschillende lijnen van de metro brengen ons naar alle klassieke hoogtepunten. Van de Arc de Triomphe naar Notre Dame en van de pyramide van het Louvre naar Montmartre. Als het rustig is in de metro kunnen we even zitten en uitrusten. En regelmatig stapt er een muzikant in die met zijn viool of gitaar de hobbelige rit tot een unieke belevenis maakt. Neem ook vooral een keer lijn 14 van Saint Lazare naar Olympiades. Deze metro rijdt helemaal automatisch, zonder bestuurder. Als je voorin gaat staan kijk je recht de metrotunnel in, net een spookhuis!

 

Onze top drie van Parijs

  • De Eiffeltoren natuurlijk! Als je ’s ochtends gaat is het minder druk. Wij zijn de eerste twee verdiepingen met de trap beklommen. Dat ging prima met de jongens. Moeiteloos en genietend liepen ze de 1665 treden op. Roos zat het grootste deel van de tijd in de rugdrager. Eenmaal boven besloten we ook helemaal naar de top te gaan, dat kan alleen met de lift. Wat een uitzicht over de stad! En kom dan ook nog een keer om tien uur ’s avonds terug. Dan gaat op een spectaculaire manier de verlichting van de Eiffeltoren aan: eindeloos veel flikkerende lichtjes. De beste plek om dit te bekijken: het plein Trocadéro.
  • Montmartre / Sacré-Coeur. Er is een kabeltram – de Funiculaire – die je vanaf de voet van de trappen helemaal tot aan de Sacré-Coeur brengt. Met je metrodagkaart mag je daar gratis in. Na die ‘attractie’ is het heerlijk slenteren langs de grote witte kerk en de smalle straatjes vanMontmartre. Vervolgens kun je langs vele trappen weer afdalen richting de metrostations.
  • Centre Pompidou. En dan vooral het plein voor het museum. Dit is dé plek van Parijs als het gaat om goed straattheater. Hier kun je je een hele tijd vermaken, want ieder half uur komt er iemand anders. Wij hebben er lang gezeten en zagen honderden mensen klappen voor Thijn, die mee mocht doen in één van de acts. Vlakbij het Centre Pompidou is de Stravinskyfontein met prachtige, grappige, gekleurde en bewegende beelden. Fijne plek voor een picknick.

 

Eén grote speeltuin

Parijs heeft een eindeloze hoeveelheid hoogtepunten. Te veel voor een paar dagen. En we hebben dan nog niet eens een van de grote musea of de Jardin des Plantes bezocht. Wij merkten dat de kinderen twee of drie hoogtepunten per dag wel genoeg vonden. En wij eigenlijk ook. Rondsjouwen in Parijs is vermoeiend. Je loopt veel en je verwerkt veel indrukken. Het is dan ook heerlijk om te ontdekken dat Parijs heel veel pleintjes en parkjes heeft waar bankjes enspeeltoestellen staan. Zonder kinderen zou me dat nooit opgevallen zijn, maar op heel veel plekken staat een klimrek, schommel, glijbaan, speelhuisje. De mooiste plek was de Place des Vosges in de wijk Marais. Op dit prachtige, vierkante plein met park staat in de noordoosthoekonder een bomenrij een serie prachtige klim- en speeltoestellen voor verschillende leeftijden. Terwijl Wendy en ik op een bankje genoten van een heerlijke café-a-l’emporter, konden de kinderen zich uitleven en weer opladen. 

met kinderen op vakantie naar parijs - praktijkvader

Paris, au revoir!

Thuis hebben we het nog vaak over ons bezoek aan Parijs. Noek is inmiddels een grote metrofan, Thijn vond het straattheater het leukste en Roos raakte maar niet uitgepraat over het topje van de Eiffeltoren. De zomer erna hebben we op weg naar een bruiloft in de Auvergne een bliksembezoek aan de stad gebracht. Even snel de auto in een parkeergarage aan de rand van de stad parkeren, de metro in en een crêpe eten onder de Eiffeltoren. En deze zomer gaan we weer. Een paar dagen struinen, op zoek naar de wat minder bekende plekken, zoals het Canal St. Martin en het Parc des Buttes-Chaumont. Of we varen met de Batobus over de Seine. Er staat nog genoeg op ons lijstje. Wat een geluk dat de mooiste stad van de wereld zo dichtbij is.

 

Inlezen en voorpret

Boek: Parijs voor kids

Boek: Lonely planet Parijs voor kinderen

Welk metrokaartje heb je nodig?

Kamperen in je tent, een pipowagen of huisje op Huttopia

Officiële site van de Eiffeltoren, met kinderpagina’s

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

4 redenen waarom je heus niet naar het Kiindfestival wil

4 redenen waarom je heus niet naar het Kiindfestival wil

Wij zeggen natuurlijk dat er een Heel Tof festival aan komt half september. Maar is het wel zo’n goed idee om ernaartoe te gaan? We zetten de nadelen voor je op een rij. 1 Het keuze-aanbod is ondoenlijk Je kunt op meerdere plekken met muziek en dans bezig zijn. Je...

Spelen met de vier elementen

Spelen met de vier elementen

Vuur, water, lucht en aarde: de vier elementen die in elke cultuur al eeuwenlang bekend zijn. Ze spelen een rol in natuurgeneeskunde, astrologie en in verschillende religies. Het zijn dan ook de meest machtige natuurkrachten die onze aarde te bieden heeft. Mensen...

Doen: je kind dragen op vakantie

Doen: je kind dragen op vakantie

Je kind dragenis een van de handigste uitvindingen ooit. Het kan altijd en overal van pas komen. Maar op vakantie is het helemaal fijn en onmisbaar. Er zijn wel een paar dingen anders dan thuis. Draagconsulent Marloes de Graaf legt uit waar je op kunt letten bij het...

Avontuurlijk survivallen en kamperen met het gezin

Avontuurlijk survivallen en kamperen met het gezin

Voor kinderen is het eigenlijk het leukste om te kamperen op vakantie. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om hutjemutje op een sterrencamping te gaan staan, compleet met entertainmentprogramma en zwembad. Toch is dat niet noodzakelijk voor een geslaagde vakantie met...

Wat begrijpen kinderen van duurzaam leven?

Wat begrijpen kinderen van duurzaam leven?

Vroeger zag ik in Sesamstraat een tekenfilmpje van een jongetje dat uitgebreid zijn tanden staat te poetsen en intussen achteloos het water uit de kraan laat lopen. Dat water komt uit een meertje naast zijn huis, met één heel grote vis erin. Het waterpeil zakt snel en...

Column: Parijs is altijd een goed idee

Column: Parijs is altijd een goed idee

We stappen vanaf de roltrap van het metrostation recht de brandende zon in. Binnen vijf minuten is het kleine waterflesje wat we bij ons hadden leeg en zegt Roos dat ze 'echt niet meer kan lopen'. Zelfs de aanblik van de Eiffeltoren leidt haar aandacht maar even af....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0