Tijdens het Sinterklaasfeest -of erna: waar láát je al dat snoepgoed?!- serveer je dit jaar natuurlijk een oerhollands driegangenpepernotendiner. Alle recepten zijn voor acht personen.
- Voorgerecht: pompoenwortelsoep met pepernotencroutons
- Hoofdgerecht: Rode kool met appel en speculaaskruiden, pepernotenballetjes, gekookte aardappels en taaitaaispruitjes.
- Dessert: pepernotenflensjes met appelmoes
Pompoenwortelsoep met pepernotencroutons
Ingrediënten
- 1 kilo pompoen
- 500 gram wortel
- 1 ui
- 500 ml tuinkruidenbouillon
- theelepel speculaaskruiden
- 30 kruidnoten
- olijfolie
Was de pompoen, je hoeft deze niet te schillen. Snijd de ui, pompoen en wortel in stukken en bak ze in een soeppan in olijfolie. Voeg hier na vijf a tien minuten de bouillon en speculaaskruiden aan toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur rustig doorkoken. Bak de kruidnoten kort in een koekenpan met olijfolie en doe ze in een schaaltje. Pureer de soep met een staafmixer en serveer deze met de croutons.
Rode kool met appel en speculaaskruiden
Ingrediënten
- 1 rode kool (ongeveer een kilo)
- 4 zure appels
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 2 kruidnagels
- 2 eetlepels azijn
- 20 gram boter
- peper naar smaak
Verwijder de stronk en versnipper de rode kool, schil en snijd de appels in kleine stukjes, pers de knoflook en versnipper de uien. Doe de boter in een ruime pan en voeg alle ingrediënten toe. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het een half uur stoven. Lekker met gekookte aardappels (zie verderop).
Gekookte aardappels
Kook aardappels.
Pepernotenballetjes
Maak de overheerlijke vegetarische notenballetjes van Kiind Magazine. Een verschil: in plaats van brood kneed je er een handvol kruidnoten doorheen! Voor acht personen maak je een dubbele hoeveelheid van het recept.
Taaitaaispruitjes
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 200 gram rijst (mijn voorkeur: Basmati)
- 2 kleine taaitaaipoppen (uit zo’n zak, weetjewel)
- zacht geitenkaasje
- 100 gram gemengde noten
Kook de spruitjes beetgaar, kook de rijst en bak de noten kort. Laat de spruitjes een beetje afkoelen. Verkruimel het kaasje en de taaitaai en meng dit met de spruitjes en noten. Serveer op de rijst.
Pepernotenflensjes met appelmoes
Ingrediënten
- 200 gram kruidnoten
- 200 gram volkorenmeel
- 2 eieren
- 600 deciliter melk
- 40 gram roomboter
- 8 oude appels
- 1 citroen
- 1 kruidnagel
- 2 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
Maal de kruidnoten in de keukenmachine en zeef dit. Voeg het meel, de eieren en melk toe en roer dit stevig door met een garde. Doe de helft van de kaneel of speculaaskruiden hier bij.
Snijd de appels klein en doe ze met water in een pan. Bij zure appels zoals Goudreinetten kun je wat suiker toevoegen. Bij zoete appels hoeft dit niet. Giet het water af, voeg 20 gram roomboter, de kruidnagel, kardemom en de helft van de kaneel, een beetje citroensap en -schil naar smaak toe, zet het vuur laag, en laat ze onder toeziend oog en doorroerende hand een kwartier stoven.
Bak flensjes in roomboter van je eigen pepernootpannenkoekmix en serveer ze met de appelmoes.
Dát is nog eens een heerlijk avondje!