Snelcursus Hier en Nu voor ouders: #2 Piekeren

door Gastauteur

Vorige maand heb je kunnen lezen hoe afleiding en een gevoel van doorlopende urgentie ervoor kunnen zorgen dat je niet echt aanwezig bent in het Hier en Nu. Op deze manier gaat een groot deel van het echte leven ongemerkt aan je voorbij. 

Deel 1: Aandacht

Dit is deel 2: Piekeren

Deel 3: Negativiteit

Zorgen en piekeren

Ook onze eigen gedachten kunnen ons behoorlijk afleiden van het moment waarin we leven. Soms vrij onschuldig, zoals wanneer je zit te spelen met je kind en tegelijkertijd zit na te denken over wat je vanavond zal koken. Soms ben je echter in gedachten bezig met een probleem. Dit kan een echt probleem zijn. Of iets relatief futiels, maar je weet het niet te relativeren. 


De onrust komt direct weer terug bij een nieuwe e-mail

We denken bijvoorbeeld veel na over onze contacten met andere mensen en over dingen die zijn voorgevallen. Je vraagt je af of je juist hebt gehandeld en wat de consequenties zijn voor het volgende contact. Andere mensen en hun oordelen houden ons bezig. Maar juist die oordelen hebben geen werkelijk effect op ons leven, behalve als je dat zelf toelaat. Dus waarom zou je die (mogelijke) oordelen je gedachten laten beheersen?

Natuurlijk is het constructief om na te denken over een oplossing voor een echt probleem. Volledig in beslag genomen worden door gepieker is dat echter niet. Bovendien voorkomt dit dat je in het Hier en Nu aanwezig bent en de mensen in je leven de aandacht schenkt die ze nodig hebben. 

Dit geldt ook voor onschuldige gedachten, zoals de bonte was die je nog in de machine hebt zitten. Zeker als die gedachten onwillekeurig teveel aandacht wegkapen. Je bent niet echt aan het leven als je in beslag wordt genomen door je gedachten. Je zit bij wijze van spreken verstopt in je eigen hoofd. Is dat niet doodzonde?

Wat kun je hier praktisch mee? 

Als je kind (of wie dan ook) praat, luister dan echt. Wees niet direct bezig met het vormen van je eigen reactie (en dus het beoordelen van wat ze zeggen). Luisteren is belangrijker. Altijd.

Weet dat eindeloos piekeren de situatie niet beter maakt. Je hebt geen grip op de toekomst en ook als je je constant bewust bent van je zorgen worden je problemen niet erger of minder erg. 

Maak een ‘piekerdoosje’, denkbeeldig of echt. Je doet er voor elke piekergedachte een briefje in (denkbeeldig of echt) en neemt per dag een half uur piekertijd. Op dat moment neem je een of meer onderwerpen uit het piekerdoosje om over na te denken. Zo besteed je aandacht aan je gepieker zonder dat het je overneemt.


Vergeet niet geduld te hebben met jezelf

Praat met iemand over een probleem: in je eentje denk je snel in cirkeltjes. Iemand anders kan nieuw licht op de situatie laten schijnen.

Wanneer je je vaak bezig houdt met het oordeel van anderen, bedenk dan dat je hier weinig invloed op hebt. Oordelen heeft altijd meer met de ‘oordeler’ te maken dan met de ‘beoordeelde.’ Je geeft het (mogelijke) oordeel veel te veel macht door het jouw aandacht weg te laten kapen uit het hier en nu.

Wanneer je vaak piekert of veel in gedachten verzonken bent, is yoga of meditatie wellicht iets dat je verder kan helpen. Zowel yoga als meditatie helpen je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Meditatie kan zelfs probleemoplossend werken doordat je door je hoofd leeg te maken weer ruimte maakt voor een andere zienswijze. 

Vergeet niet geduld te hebben met jezelf. Bewustzijn is de sleutel. Door je eigen neiging tot piekeren keer op keer te observeren, je onmacht te accepteren en je aandacht terug te brengen naar het Hier en Nu zul je meer rust vinden. Als gevolg van het minder zorgen maken, kun je makkelijker ontspannen en echt genieten van het leven dat zich voor je neus afspeelt. Door echt te luisteren naar je kinderen zonder oordelen (vanuit zorgen en angst) zul je een diepere vertrouwensband met hen opbouwen. Er is zoveel meer geluk te vinden in het huidige moment dan in het piekeren over het ongeluk dat je in de toekomst probeert te voorkomen. 

Volgende maand deel 3 van de snelcursus Hier en Nu voor ouders met het thema ‘Negatieve emoties’.

Snelcursus Hier en Nu voor ouders: #2 Piekeren

Snelcursus Hier en Nu voor ouders: #3 Negativiteit

Nadine Barroso is columnist en moeder van twee zoontjes. Ze hoopt andere ouders te inspireren met haar openhartige schrijven over haar persoonlijke groei als mens en moeder. 

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Niet meer uitslapen, wel gezellig ontbijten

Column: Niet meer uitslapen, wel gezellig ontbijten

Eén van de beste gezinsbeslissingen van vorig jaar was om de kinderen in het weekend niet meer ’s ochtends televisie te laten kijken. De iPod Touch en Nintendo DS zijn dan ook taboe. Kortom, er mag in het weekend niet meer worden gebeeldschermd ’s ochtends. We waren...

Column: Koffietijd

Column: Koffietijd

Mijn zoon en ik zitten in een impasse en ik vrees dat we er zonder behang en stoomapparaten niet uit gaan komen. Mijn zoon is namelijk op het moment heel erg twee. Strikt genomen was hij natuurlijk al een tijdje twee en af en toe strooide hij kwistig met het...

Ubuntu: samen ben je heel

Ubuntu: samen ben je heel

Ubuntu is een (Zuid-)Afrikaanse filosofie en betekent zoveel als 'Ik ben omdat wij zijn'. Dat staat haaks op onze westerse mentaliteit die meer gemeen heeft met de op individualisme gebaseerde filosofie 'Ik denk dus ik ben'. Ga maar na. Hoe vaak los je iets zelf op,...

Recensie: heerlijke nieuwe bundel van Lentezoet

Recensie: heerlijke nieuwe bundel van Lentezoet

Jaaa, echt goed nieuws: een nieuwe bundel van Lentezoet. We kennen Tirza van haar 'Versjes van een moeder', haar karakteristieke gedichten, en haar gevoelige columns. Zelden wordt er zo vurig en liefdevol over het moederschap geschreven. Wat ze ook doet, het is altijd...

Column: Veters strikken

Column: Veters strikken

Al een aantal decennia kan ik mijn veters strikken. In het begin was het wel moeilijk. Het was veel oefenen waardoor ik soms geen tijd meer had om een mooie puzzel te maken. Ik heb een vrij gevoelige huid, het schuren van de veters over mijn...

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme en natuurlijk ouderschap: het klinkt als een onlogische combinatie. Een kind met autisme vraagt om duidelijkheid, heel veel extra informatie geven die voor andere kinderen vanzelfsprekend is. Autisme begeleiden bestaat volgens de bestaande methodes, zoals Geef...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0