Plek voor vaders

door Gastauteur

Luiers verschonen, de kinderwagen voortduwen of met de baby in een draagzak lopen, de moderne man draait er zijn hand natuurlijk allang niet meer voor om. Maar gek genoeg merken we nog niet zoveel van de nieuwe rolverdeling tussen mannen en vrouwen in onze publieke ruimtes.

Volgens sociaal-geografen is de manier waarop we onze publieke ruimtes inrichten niet slechts functioneel: het reflecteert bepaalde machtsrelaties in de samenleving en houdt die vervolgens ook weer in stand. Zoals man-vrouwverhoudingen en gezinsverhoudingen: die kunnen gestuurd worden door de inrichting van publiek toegankelijke ruimtes. Wat dat betreft zijn ruimtes vaak niet neutraal, maar ‘ge-gendered’: ze reflecteren bepaalde verwachtingen over hoe mannen en vrouwen zich dienen te gedragen en versterken dat gedrag vervolgens.

Publieke ruimtes zijn vaak niet neutraal, maar ‘ge-gendered’

Zo moedigde de Nederlandse overheid in de jaren negentig mannen aan meer tijd met hun gezin door te brengen. Vrouwen worden intussen aangemoedigd te blijven werken – ook na het krijgen van kinderen. Het kolfrecht zorgde ervoor dat ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen gaan werken. Ook geeft de regering belastingvoordelen aan stellen met kinderen waarbij beide partners werken. De ouderschapverlofregeling voor vaders betekent bovendien dat ook zij thuis kunnen blijven om voor de kinderen te zorgen.

Daarnaast moedigde de Nederlandse overheid in de jaren negentig door middel van reclamespotjes op TV mannen aan meer tijd met hun gezin door te brengen.

Hartstikke leuk natuurlijk dat we tegenwoordig onze rolverdeling binnen het gezin zelf kunnen kiezen en dat naast moeders ook steeds meer vaders voor de kids zorgen. Alleen… daar lijkt de inrichting van onze openbare ruimtes toch wat minder op afgestemd. Zo zijn er in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, nogal wat babyverschoonruimtes uitsluitend in het damestoilet.

Niet echt handig als je als vader met je kind op stap bent en merkt dat je kleintje heeft gepoept. Zo veel verschoonruimtes zijn er in de winkelstraten tenslotte niet voorhanden, zoals de meeste jonge ouders wel weten. Wat als je, ik noem maar wat, als homostel kinderen hebt? Of je een alleenstaande papa bent? Je toch maar wagen in het damestoilet?

Nogal wat babyverschoonruimtes  bevinden zich uitsluitend in het damestoilet

Ook in de bus en tram zien we de vooronderstelling terug dat de ouder die met het kind meekomt per definitie een vrouw is. Op de icoontjes die aangeven waar je met de kinderwagen kunt staan of waar je met je kind kunt gaan zitten staat namelijk steevast iemand met een jurk aan met een baby afgebeeld. Natuurlijk word je daar als man-met-kind echt niet weggejaagd, maar ouderwets is het wel.

Vaders zijn steeds meer betrokken geraakt bij de zorg voor de kinderen. Zo is een dag thuis met je kinderen voor vaders inmiddels geheel ingeburgerd en kiezen steeds meer stellen die uit elkaar gaan voor co-ouderschap, waarbij de kinderen afwisselend bij de vader en de moeder wonen.

Hoezeer de opvatting dat mama nog altijd de touwtjes in handen heeft bij de verzorging van de kinderen niet meer strookt met de moderne tijd, lieten een paar jaar terug de reacties op een luierreclame in de VS zien. In het grappig bedoelde filmpje werden de luiers aangeprezen als dé manier voor mama om een weekend weg te gaan. Hoewel papa met vrienden bier zat te drinken voor de tv en natuurlijk vergat de luier te verschonen was dat geen probleem, zo superabsorberend waren de luiers. Na woedende reacties van veel vaders werd het spotje uiteindelijk van de tv gehaald.

Helemaal terecht natuurlijk, want papa’s die geen luier kunnen verwisselen zijn zo langzamerhand eerder een uitstervend ras dan typerend voor de man van nu. Kortom, de hoogste tijd voor meer emancipatie in de publieke ruimte!

Deze tekst door Marloes van Amerom is een verkorte bewerking en verscheen eerder op kennislink.nl.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Eindeloos vaderschapsverlof regel je zo

Column: Eindeloos vaderschapsverlof regel je zo

De afgelopen weken was er weer veel aandacht voor het al dan niet verlengen van het vaderschapsverlof. Het is duidelijk dat Nederland - waar de meeste mannen 2 dagen betaald vaderschapsverlof krijgen - er in vergelijking met andere landen slecht vanaf komt. De...

Column: Ontwikkelingstest

Column: Ontwikkelingstest

Op een druilerige herfstdag stappen we de praktijk van onze kinderarts binnen. Een paar weken geleden vierden we Jaïr zijn vierde verjaardag en dus is het de hoogste tijd voor een nieuwe afspraak. Tot nu toe waren deze afspraken een kwestie van wegen, meten, een...

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Met biologische kinderen ook nog adopteren?

Laetitia uit België droomt van een kind adopteren. Ze vertelt in drie delen hoe ze dat heeft gedaan. Het was april 2010. We hadden net besloten dat we voor een derde kindje zouden gaan. We droomden van een groot gezin met wel vier kinderen en we waren al aardig op weg...

Denk jij als ouder ook aan jezelf?

Denk jij als ouder ook aan jezelf?

Tien jaar geleden nam ik tijdens een vakantie het besluit om voortaan beter voor mijzelf te gaan zorgen. In die tijd had ik een gezin met een dreumes, een peuter en een kleuter. Mijn man zou met de jongens op het strand een zandkasteel gaan bouwen. Hij wenste mij toe...

Stine Jensen over zichzelf als kind, ouder en filosoof

Stine Jensen over zichzelf als kind, ouder en filosoof

Filosoof, schrijver, televisiemaker. Stine Jensen, Deense van geboorte, heeft haar kinderlijke nieuwsgierigheid niet verloren. Nelleke Bos spreekt Stine over haar kindertijd en haar eigen ouderschap. Hoe was je gezin, hoe groeide je op? ‘Ik groeide op met mijn ouders...

Column: Ziekenhuis in Laos

Column: Ziekenhuis in Laos

'Broem broem. Stop, hier is het ziekenhuis. Is hier een dokter? Nee, kom kind. Deze dokter weet het niet, we gaan naar een ander ziekenhuis. Broem.' Zo speelt mijn dochter doktertje. En dat is helaas niet zo gek. Het is vrijdagavond zes uur, en we zijn moe maar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0