Anatomie: Hoe wordt poep gemaakt?

door Christel Rengers

Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen de oren van je kop vragen. Het begint met de bekende ‘waarom?’ vragen en niet veel later komen ze met specifiekere vragen.

Poep- en plasanatomie

Wat gebeurt er met je eten en drinken? Waar komt poep en plas vandaan? Wat is gezond en waarom dan? Zomaar een paar vragen waar je als ouder mee geconfronteerd wordt. Het is super leuk om samen met je kind op zoek te gaan naar plaatjes waarmee je dit kunt uitleggen. En Kiind Magazine geeft nu zomaar een handige anatomieposter cadeau. Je hoeft hem alleen nog maar even uit te (laten) printen. (Een papieren versie bestellen in A3-formaat kan ook!)




Kiind geeft nu zomaar een handige anatomieposter cadeau

Zo werkt het dus

Om je een beetje op gang te helpen bij de uitleg, is hier het beknopte verhaal: ‘hoe een appel poep en plas wordt’. Afhankelijk van het geduld en de interesse van je kind, kort je het in of maak je het ingewikkelder.

De mond en maag

Je maakt in je mond kleine stukjes van de appel met je kiezen. Goed kauwen is belangrijk want het bespaart je maag en darmen werk. Daarna slik je het door. De stukjes gaan via de slokdarm naar je maag. Je maag maakt de appelstukjes nog kleiner door ze te kneden en door ze te mengen met zuur dat in de maag aanwezig is.

De twaalfvingerige darm, galblaas en lever

De maag heeft een klepje en deze laat steeds met kleine beetjes tegelijk de appel in de twaalfvingerige darm terecht komen. Hij heet zo omdat hij twaalf duimbreedtes lang is. Hier zitten ook de alvleesklier, galblaas en lever.
De alvleesklier maakt sap dat de zuren uit de maag minder zuur maakt. Ook maakt de alvleesklier insuline, dat zorgt dat de suikerspiegel in je bloed zo goed mogelijk blijft.

Gal uit de galblaas (gemaakt in de lever) zorgt ervoor dat vetten in de voeding in hele kleine stukjes worden afgebroken.
De lever is daarnaast de opruimfabriek van ons lichaam. Veel stoffen die er niet in thuishoren worden door de lever opgeruimd. Is er iets mis met de lever? Dan kan je poep een hele andere kleur krijgen!

De dunne darm

Het eten is inmiddels een brij geworden die in de dunne darm terecht komt. De darmen trekken samen en duwen zo de appelbrij steeds verder. Soms kun je dit voelen of horen in je buik. De darmen lijken wel wat op een lange slang. De dunne darm haalt belangrijke voedingsstoffen uit de appel zodat je lichaam het kan gebruiken. Het bloed stuurt de vitamines en bouwstoffen naar de plekken waar ze op dat moment nodig zijn.

De dikke darm, nieren en blaas

Na de dunne darm komt wat er nog over is van de appel terecht in de dikke darm. In de dikke darm zitten heel veel bacteriën. Deze werken samen met onze darmen om de laatste stukjes appel op te ruimen. De bacteriën zorgen voor het geurtje van je poep! Daarnaast neemt de dikke darm bijna al het water wat in onze voeding zit op. In groenten en fruit zit bijvoorbeeld best veel water. De dikke darm kan wel anderhalve liter water uit onze voeding halen. Dat is dezelfde hoeveelheid als een groot pak melk! De rest van het water komt in de darm via ons drinken. Al dat water wordt gebruikt door het lichaam. Maar eerst wordt het door de nieren opgenomen en schoongemaakt. De nieren zijn net een zeef, zij halen de bruikbare stoffen er uit. Al het vocht dat het lichaam niet kan gebruiken gaat via twee buizen uit de nieren naar de blaas. Inmiddels is het plas geworden wat wordt bewaard in de blaas totdat deze vol is. Is de blaas vol dan krijg je het gevoel dat je moet plassen.

De endeldarm en anus

Wat de darmen niet kunnen opnemen via het bloed komt uiteindelijk terecht in de endeldarm. Hier wordt alles verzameld en is het veranderd in poep. Als er genoeg verzameld is dan willen de darmen dit graag kwijt. Ze trekken samen en sturen alles naar de anus. Je voelt dan dat je moet poepen. Wat je in de wc ziet liggen zijn de restjes van je eten wat je lichaam niet kon gebruiken. Meestal is het een bruine brij met hier en daar stukjes eten erin die de darmen niet konden verteren.

Klik op de poster van je keuze en hij wordt gedownload als PDF! Ennnn… de poepposter is ook op A3-formaat te koop in onze webwinkel! Koop hem hier.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zingen, doen we dat niet allemaal? Zelfs als je zogenaamd niet kunt zingen, amuzikaal bent of gewoon bang dat je klinkt als een krolse kat, zit het zingen in ons systeem. Onder de douche, in je eentje in de auto of stilletjes met je baby in je armen - zingen komt...

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

Vind een goede suikerbalans

Vind een goede suikerbalans

Geen suiker geven tot de kinderen gewoon lekker hun groente eten. Dat was mijn visie op suiker. Het heeft hier niet geholpen mag ik zeggen met een notoire groenteweigerende puber. Het heeft natuurlijk ook geen kwaad gedaan, want verstandig omgaan met suiker, gaat om...

Koorts, een natuurlijke afweer van je kind

Koorts, een natuurlijke afweer van je kind

Wat is er moeilijker dan je eigen kind te zien worstelen met koorts en pijn? Het vraagt veel van je, want het enige dat je op dat moment wil, is dat het weggaat. Dat je de koorts kunt wegnemen en kunt zorgen dat je kind weer blij is. Toch is koorts heel nuttig, en...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0