Hoera, zomervakantie! Vervelen is goed voor je, dus daar hebben je kinderen dan zes weken de tijd voor. Maar ach, tussendoor is het ook best verfrissend om eens iets uitdagends te doen, dus vandaar dat we de verrassingspotjes met zomerbelevenissen introduceren.

Hoe werkt het?

Het idee is simpel. Men neme drie schone jampotten en plakke op iedere pot een label: ‘doen’, ‘eten’, ‘bezoeken’ . In de potten zitten allerlei belevenisideeën. Met z’n allen kun je van tevoren een hele lange lijst maken met activiteiten. Geheel democratisch besluiten jullie welke activiteiten in de potjes verdwijnen (‘ik wil per se wildkamperen’, ‘ik wil met een raket mee’ – succes daarmee!). Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om onderstaande ideeën te gebruiken.


Het idee is simpel. Men neme drie schone jampotten en plakke op iedere pot een label: ‘doen’, ‘eten’, ‘bezoeken’

dingen om te doen in de zomerDe potjes kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Je kunt iedere ochtend een of meerdere kaartjes uit de potten halen voor die dag, of in een keer een hele week inplannen. Bij de laatste optie heb je meer tijd om te plannen en benodigdheden in huis te halen.

DOEN

Kamperen in huis, compleet met tentje, picknick, eenpansmaaltijd en zaklamp is wel heel erg bijzonder. In de tuin is ook geweldig, dan kun je zelfs een vuurtje stoken en broodjes bakken.

Naai poppenkleertjes uit een oude sok!

Zomaar een speurtocht! Nodig de buurtkinderen middels een officiële uitnodiging uit en zet samen met je kinderen de tocht uit.

Met een ooglapje verandert je kind direct in een piraat.

Proefjes zoals schuim maken, statische elektriciteit onderzoeken en een ei in een fles laten verdwijnen; dit zijn trucs van alle tijden. Ga er maar eens goed voor zitten.
dingen om te doen in de zomer

Van oude plastic flessen maak je

een waterbaan of watermuur voor je tuin.

Drummen op… alles
Een goed begin is het halve werk: verzamel goede drumstokken A.K.A. takken.

Maak een insectenhotel en zorg er op die manier voor dat de bijen en sluipwespen die alle planten bevruchten, niet uitsterven. Zeer nobel dus.

Na regen komt de regenplas. En de regenplas kun je een kleur geven met stoepkrijt! Geef de plassen elk een eigen kleur en gebruik deze als enorme waterverfbakken. Om op schaal te blijven werken gebruiken de kinderen nu geen kwastje, maar een kinderbezem om mooie tekeningen te maken.dingen om te doen in de zomer

Speelklei maak je zelf met dit recept.

Maak een boekje uit oud papier en gebruik het om een vakantieverslag te maken.

Lok vogels naar je tuin door een mooie drinkschaal van cement te bouwen.

Maak een buitenspeelkeuken in je tuin. Dit wordt ook wel een mud pie kitchen genoemd en is momenteel een hit.

ETEN

Zes weken lang geen verjaardagen op school. Dat schreeuwt om gewoonzomaartraktaties die eigenlijk helemaal niet zo ongezond zijn. Nodig meteen wat vrienden uit om het op te eten.

De dag begint het beste met een vers gebakken brood. Maak eens een ander broodrecept. Bijvoorbeeld met spelt, of in de vorm van een vlecht. En als je toch bezig bent, kun je je ook uitleven op ambachtelijk broodbeleg.

Op snikhete dagen heb je steenkoude ijsjes nodig, dat weet iedereen.

Veel bloemen uit je tuin kun je eten. Onderzoek welke eetbaar zijn en maak fleurige maaltijden.

Lekker als lunch, zo’n mangosalade.

BEZOEKEN

Bezoek de bibliotheek of een boekwinkel met voorleeskwartier.

Er zijn tegenwoordig prachtige natuurspeeltuinen. Onder andere in Leiderdorp, Rotterdam, Hoorn en Terneuzen. Kijk hiervoor op de website van Springzaad.

Bezoek een molen of doe boodschappen bij de boerderijen waar je langsfietst.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je zien welke avonturen kinderen in het bos, park of op het strand in hun buurt kunnen beleven.

Mocht het geheel tegen de verwachtingen in eens regenen, maak dan een uitstapje naar een museum. Wat dacht je van het Juttersmuseum in Zandvoort, Kinderboekenmuseum in Den Haag, Afrikamuseum in Berg en Dal, Instituut voor beeld en geluid in Hilversum, Stripmuseum in Groningen, Poppenspelmuseum Vorchten of het Textielmuseum in Tilburg?
Bij mooi weer is een bezoek aan een van onze openluchtmusea een aanrader. Deze zijn onder andere te vinden in Enkhuizen, Arnhem, Eindhoven, Beets, Harkema, Ootmarsum, Warffum, Nederweert-Eind en Schoonoord.

Maak labels voor op de potjes en de kaartjes. Schrijf op de kaartjes de activiteiten die jij het leukst vindt. Knip alle ideeën uit en doe ze in de bijbehorende pot waar je het geprinte label op hebt geplakt.

Op de lege zomerkalender kun je het programma noteren.

Je kunt ook de spaarkaartjes gebruiken die eerder al in Kiind Magazine stonden.

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

Zomersactiviteiten op Kiind Magazine:

Zomer zonder zorgen

Er op uit met je kind

Spaarkaartjes

BewarenBewaren

DOWNLOAD GRATIS

Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, je hebt mail! (check ook je spamfolder)

0