Spannende proefjes om mee te experimenten

door Jannie

Had jij vroeger ook zo’n oom of tante die theezakjes kon laten vliegen of je haren rechtop kon laten staan met een ballon? Een paar attributen werden uit de keuken gevist en met een mysterieuze lach werd je meegenomen naar buiten. Daar werd dan een geheimzinnige truc tentoongesteld. Verwondering alom!
Hoe deden ze dat nu ook alweer? Wij zetten een paar proefjes op een rij die je samen met je kind kunt doen.

Statische elektriciteit

De ballon is het bekendste voorbeeld? Je wrijft een opgeblazen ballon over (schoon) haar en vervolgens ‘plakt’ het haar aan de ballon. Je kan de ballon ook over een trui wrijven, vervolgens tegen het plafon houden en loslaten. De ballon zal aan het plafond blijven plakken.
Je kan deze techniek op verschillende manieren toepassen. Een plastic voorwerp (bijvoorbeeld een liniaal of een lepel) of een barnsteen kun je statisch geladen maken door het op te wrijven. Hiermee kun je nu kleine, lichte voorwerpen manipuleren. Behalve haren kun je denken aan veertjes of papiersnippers. Experimenteren maar!


Wanneer je gaat voor een groots effect, is dit je ding

Bloemen kleuren

Een witte bloem kun je elke kleur geven die je maar wilt. Het is heel simpel, je hoeft alleen een beetje inkt bij het water van de bloem te doen. Na twee dagen is de kleur al goed te zien. Wat zou er gebeuren als je de steel van de bloem in de lengte snijdt en beide uiteinden in een andere kleur zet? Wat zou er gebeuren wanneer je na 1 dag de bloem in een andere kleur inkt zet?

Geheimzinnige papiertjes

Voor dit proefje moet je even een paar kassabonnen opsparen. Alleen kassabonnen die wat glad aanvoelen werken. De meeste supermarkten hebben deze. Wanneer je met je nagel eroverheen krast, en daar direct een zwarte lijn ziet, weet je dat je de goede soort te pakken hebt. Knip alle witte stukken uit de kassabon die de moeite waard zijn. Vaak is dat een reepje van 1 à 2 centimeter aan de onderkant. Leg nu de papiertjes op de hete kachel of plak het met een plakbandje aan de radiator en kijk wat er gebeurt! Je kunt ook met je strijkijzer over het papier.

Schuim maken

Wanneer je cola in een glas doet, dan schuimt het natuurlijk al een beetje. Dit effect kun je sterk uitvergroten door een eetlepel zout in een glas cola te gooien.
Wanneer je gaat voor een groots effect, is dit je ding: je stopt een mentos in een fles cola light en het schuim zal per direct ophoog komen! Doe dit uiteraard buiten en ga er niet mee experimenteren. Geen dop terug op de fles draaien of nog meer toevoegen. Het effect is zo leuk genoeg!

Water

Het volgende proefje vergt opperste concentratie. Je hebt een glas nodig, een papiertje (niet te dun, een ansichtkaart werkt ook), een bordje en water. Vul het glas helemaal met het water. Hij moet zo vol zitten dat het water een beetje bolt aan de bovenkant (maar niet teveel). Zorg ervoor dat er geen belletjes op het water staan. Leg nu het papiertje op het glas. Leg het bordje er bovenop en draai het geheel nu om. Til nu het glas op terwijl je het bordje laat staan. Het papier houd het water tegen!
Een ander proefje met water is de drijvende punaise. Pak een glas met water en leg voorzichtig de punaise op het water met het puntje naar boven. Als je dit goed doet blijft de punaise drijven. Pak nu de punaise weg en doe een druppeltje afwasmiddel in het water en probeer het proefje nogmaals te doen…

Een ei

Voor het volgende proefje heb een gekookt ei nodig. Maar hoe weet je nu of een ei al gekookt is? Eerst even dit dus: pak een gekookt en een rauw ei. Draai allebei de eieren rond, het ei dat het snelste draait is het gekookte ei. Zie je geen verschil in snelheid? Draai dan de eieren nogmaals rond en raak met de top van je vinger het ei bovenop kort aan. Een ei zal stoppen met draaien en de andere zal langzaam verder draaien. Het gestopte ei is het gekookte ei.
Je hebt nu dus een gekookt ei. Pel dit ei en leg hem bovenop de hals van een fles (brede hals). Jullie kunnen zien dat het ei niet vanzelf in de fles valt. Steek nu 3 of 4 lucifers tegelijkertijd aan en stop ze direct in de fles. Zet nu direct het ei terug bovenop de fles. Plop!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen

Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen

In de presentatie hier onderaan, maakt Gever Tulley duidelijk hoe belangrijk het is om kinderen 'gevaarlijke' dingen te laten doen. Is het echt gevaarlijk? Hij bespreekt er vijf van de vijftig die hij heeft opgesteld. In de rol van begeleider helpt hij kinderen bij...

Column: Yoga is stom!

Column: Yoga is stom!

Het is vakantie. Kerstvakantie nog wel. Alle tijd van de wereld, zou je denken. Toch hebben we vandaag geen tijd om naar de dierentuin te gaan en dat is onoverkomelijk belachelijk - volgens mijn vijfjarige. Vanmiddag geef ik een workshop ouder-kindyoga en daar heb ik...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Milieubewust leven is niet zo moeilijk. Met de onderstaande concrete tips kom je in ieder geval al een heel eind! Seizoensgroenten Wat heerlijk dat we in een tijd leven waarin we op iedere straathoek vruchten van tropische eilanden en groenten uit verre landen kunnen...

Column: Op zoek naar de verwondering

Column: Op zoek naar de verwondering

In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar oud en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De...

Duurzame kleding voelt goed

Duurzame kleding voelt goed

Kleine kinderen hebben nog een erg dunne, zachte en dus gevoelige huid. Voor hen is het nog belangrijker dan voor volwassenen om niet in aanraking te komen met gifstoffen. Voor het maken van katoen worden veel gifstoffen gebruikt. Je kunt je indenken dat dit niet fijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0