Mijn eerste pruimabrikozengebak

door Sandii Zachte

Kiind Magazine deelt de lekkerste gezonde taartrecepten met jullie, zodat ook de kleinsten kunnen genieten van zoetigheid op hun verjaardag. Deze maand: pruimabrikozengebak!

Vanaf 9 maanden
Kan ook zonder ei, maar  het wordt dan minder luchtig

Ingrediënten voor 1 kinderportie (een grote muffin):

50 gram Spelt- of tarwemeel
1 el Rijstmeel of doodnormale bloem
4 Verse pruimen
4 Gedroogde abrikozen
1 Ei

pruimen abrikozen gebak


Nog pruimenmoes over? Dit smaakt heerlijk op een boterham

Bereidingswijze:

Wel de abrikozen een uur in kokend heet water. Kook de pruimen in de tussentijd tot moes en maak het fijner met de staafmixer of keukenmachine. Met een fijne stamper of iets dergelijks kan het natuurlijk ook. Naar wens kun je daarna de pruimenmoes door een zeef drukken, maar het hoeft niet.

Meng de tarwemeel, de rijstmeel en wat moes in de keukenmachine en voeg de abrikozen, in stukken gesneden, toe. Doe hier het ei bij en meng alles goed. Voeg nog wat pruimenmoes toe als de substantie nog niet volledig vochtig is, het mag wel lekker dik blijven. Eventueel kun je een klein beetje water toevoegen als het te stevig is. Zorg ervoor dat je nog wel wat moes overhoudt!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de helft van de mix in een bakvorm. Voor een baby die 1 wordt is een muffinvormpje genoeg, maar ik vond het zo lekker dat ik graag mee at. Doe bovenop deze laag een laagje pruimenmoes en giet daarna de rest van de mix in de bakvorm. Gebruik geen muffinpapiertje (ook al hebben we op de foto wel een mooi papiertje staan)! Het gebakje blijft erg aan het papiertje plakken.

pruimen abrikozen gebak recept

De baktijd is afhankelijk van de grootte van het gebak. Ter grootte van een muffin moet het gebak 15 a 20 minuten bakken. Aangezien er ei in zit, is het van belang dat het gebakje van binnen goed gebakken wordt. Je kunt controleren of het binnenin gaar is door er van bovenaf met een satéprikker in te prikken. Dat maskeer je straks weer door het kaarsje dat er in komt te staan.

Het gebakje blijft ongeveer vijf dagen goed in de koelkast, verpak het dan wel in aluminium- of vershoudfolie.

Tip: Nog pruimenmoes over? Dit smaakt heerlijk op een boterham. Zorg ervoor dat je de moes ook afdekt als je het in de koelkast wilt bewaren. Dit blijft ongeveer drie dagen goed.

Gezond gebak op Kiind Magazine:

Kiind Zoete gierstsoufflé

Kiind Pannenkoekentaart

Kiind Muffins

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Traktaties voor de bovenbouw

Traktaties voor de bovenbouw

  Vorig jaar kwam je nog weg met snoezige egelbroodjes of Rupsje Nooitgenoegfruitringen, maar helaas. Je kind vindt het niet stoer meer. Het chipszakjestijdperk is aangebroken. Of nee, houd hoop! Hieronder hebben we de stoerste, relatief...

Nationale Voorleesdagen: met boekentips van Kiind

Nationale Voorleesdagen: met boekentips van Kiind

Van 25 januari tot 4 februari 2017 zijn er weer de Nationale Voorleesdagen. Zoals elk jaar wordt er een Prentenboeken Top Tien opgesteld. De juweeltjes lichten we er vast voor je uit. Er springen twee boeken uit. ‘Het boek zonder tekeningen’ waar we al eerder een...

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Waterbaan van recyclemateriaal

Waterbaan van recyclemateriaal

Dit is een zomerse knutsel van recyclematerialen die inzicht geeft in hoe water zich gedraagt als het naar beneden stroomt. Steeds is het even zoeken waar het volgende gedeelte van de baan precies moet komen. Hoe je de waterbaan inricht, is afhankelijk van de...

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Met melk in huis, of een koe in je achtertuin, kun je veel lekkere zuivelproducten maken. Kijk maar. Melk Het simpelste dat je kunt doen met melk is opdrinken. Gewoon koud. Zelf houd ik het meeste van verse rauwe melk. Liefst van biologische afkomst van koeien die...

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0