Mijn eerste pruimabrikozengebak

door Sandii Zachte

Kiind Magazine deelt de lekkerste gezonde taartrecepten met jullie, zodat ook de kleinsten kunnen genieten van zoetigheid op hun verjaardag. Deze maand: pruimabrikozengebak!

Vanaf 9 maanden
Kan ook zonder ei, maar  het wordt dan minder luchtig

Ingrediënten voor 1 kinderportie (een grote muffin):

50 gram Spelt- of tarwemeel
1 el Rijstmeel of doodnormale bloem
4 Verse pruimen
4 Gedroogde abrikozen
1 Ei

pruimen abrikozen gebak


Nog pruimenmoes over? Dit smaakt heerlijk op een boterham

Bereidingswijze:

Wel de abrikozen een uur in kokend heet water. Kook de pruimen in de tussentijd tot moes en maak het fijner met de staafmixer of keukenmachine. Met een fijne stamper of iets dergelijks kan het natuurlijk ook. Naar wens kun je daarna de pruimenmoes door een zeef drukken, maar het hoeft niet.

Meng de tarwemeel, de rijstmeel en wat moes in de keukenmachine en voeg de abrikozen, in stukken gesneden, toe. Doe hier het ei bij en meng alles goed. Voeg nog wat pruimenmoes toe als de substantie nog niet volledig vochtig is, het mag wel lekker dik blijven. Eventueel kun je een klein beetje water toevoegen als het te stevig is. Zorg ervoor dat je nog wel wat moes overhoudt!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de helft van de mix in een bakvorm. Voor een baby die 1 wordt is een muffinvormpje genoeg, maar ik vond het zo lekker dat ik graag mee at. Doe bovenop deze laag een laagje pruimenmoes en giet daarna de rest van de mix in de bakvorm. Gebruik geen muffinpapiertje (ook al hebben we op de foto wel een mooi papiertje staan)! Het gebakje blijft erg aan het papiertje plakken.

pruimen abrikozen gebak recept

De baktijd is afhankelijk van de grootte van het gebak. Ter grootte van een muffin moet het gebak 15 a 20 minuten bakken. Aangezien er ei in zit, is het van belang dat het gebakje van binnen goed gebakken wordt. Je kunt controleren of het binnenin gaar is door er van bovenaf met een satéprikker in te prikken. Dat maskeer je straks weer door het kaarsje dat er in komt te staan.

Het gebakje blijft ongeveer vijf dagen goed in de koelkast, verpak het dan wel in aluminium- of vershoudfolie.

Tip: Nog pruimenmoes over? Dit smaakt heerlijk op een boterham. Zorg ervoor dat je de moes ook afdekt als je het in de koelkast wilt bewaren. Dit blijft ongeveer drie dagen goed.

Gezond gebak op Kiind Magazine:

Kiind Zoete gierstsoufflé

Kiind Pannenkoekentaart

Kiind Muffins

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Voorlezen, het is al eeuwen oud. Voor het schrift vertelde men elkaar verhalen, en al in de Middeleeuwen lazen geestelijken het volk voor uit de Bijbel. Met de toenemende alfabetisering gingen meer mensen zelf lezen en voorlezen. Zo was het bijvoorbeeld een populaire...

Column: Op zoek naar de verwondering

Column: Op zoek naar de verwondering

In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar oud en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De...

Gezonde lunchideeën: Courgetteweek

Gezonde lunchideeën: Courgetteweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Hoera, ook als je weinig geld hebt kun je je huis volstouwen met speelgoed! Je timmert/naait/haakt/vilt het gewoon zelf. Voor de kok Kleine kinderen ontwikkelen zich voor een groot deel door imitatie: door volwassenen na te doen, verwerken ze hun indrukken en geven...

Warme wolvilten kabouterslofjes

Warme wolvilten kabouterslofjes

Brrrrr…… Winter! Koude voetjes. Maar niet voor mijn kleine kabouter want voor hem maakte ik kabouterslofjes van wolvilt. Dat staat niet alleen lief, maar is ook nog eens lekker warm! Benodigdheden Lontwol in verschillende kleuren Een wolvilten lap Olijfzeep Warm water...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0