Stamppot met warm weer? Ja! Een frisse, gezonde stamppot heb je in een handomdraai op je tuintafel staan. Voedzaam, makkelijk en met de juiste ingrediënten zo zomers als maar kan.
Als je de ingrediënten vooraf afweegt, schilt en snijdt, ben je heel snel klaar met dit potje en kun je weer hup de zon in. Een noot vooraf: Als je geen koolrabi hebt kun je die vervangen door een extra aardappel. Ik had geen lente-ui maar ik had wel een paar jonge preistengels in de tuin staan. Kon prima! Zevenblad is ook een optie om in een stamppot te verwerken. En ook in een salade, trouwens. Of maak er zevenbladpesto van, dat kan ook.
Dit heb je nodig voor raapsteeltjesstamppot:
500 g kruimige aardappelen, geschild en door midden gesneden
1 kleine koolrabi (170-200 gram), in dobbelsteentjes gesneden
250 g raapsteel, in grove stukken gesneden
2 handen vol zevenblad (optioneel)
1 teentje knoflook, fijngeperst
50 ml volle melk
2 stengels lente-ui, in ringen gesneden
25 g. roomboter
50 g. pecorino, geraspt
50 g. zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
30 g. pijnboompitten
En zo maak je raapsteeltjesstamppot:
Meng de melk, de knoflook en de lente-ui. Zo kun je deze ingrediënten straks gemakkelijk verdelen door de stamppot.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in ruim water waar je een theelepel zout aan toegevoegd hebt. Na 15 minuten doe je de dobbelsteentjes koolrabi bij de aardappelen erbij. Die zijn veel sneller gaar.
Giet de aardappelen en de koolrabi af. Verdeel alle overige ingrediënten, behalve de pijnboompitten, over de aardappelen. Stamp alles grof door elkaar. Bestrooi je stamppotje voor het serveren met de pijnboompitten. Serveer meteen. We aten deze stamppot met varkensbraadworst.