Zomerse stamppot met raapsteeltjes

door Cathelijne van den Bercken

Stamppot met warm weer? Ja! Een frisse, gezonde stamppot heb je in een handomdraai op je tuintafel staan. Voedzaam, makkelijk en met de juiste ingrediënten zo zomers als maar kan. 

 

Als je de ingrediënten vooraf afweegt, schilt en snijdt, ben je heel snel klaar met dit potje en kun je weer hup de zon in. Een noot vooraf: Als je geen koolrabi hebt kun je die vervangen door een extra aardappel. Ik had geen lente-ui maar ik had wel een paar jonge preistengels in de tuin staan. Kon prima! Zevenblad is ook een optie om in een stamppot te verwerken. En ook in een salade, trouwens. Of maak er zevenbladpesto van, dat kan ook.

 

Dit heb je nodig voor raapsteeltjesstamppot:

500 g kruimige aardappelen, geschild en door midden gesneden

1 kleine koolrabi (170-200 gram), in dobbelsteentjes gesneden

250 g raapsteel, in grove stukken gesneden

2 handen vol zevenblad (optioneel) 

1 teentje knoflook, fijngeperst

50 ml volle melk

2 stengels lente-ui, in ringen gesneden

25 g. roomboter

50 g. pecorino, geraspt

50 g. zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden

30 g. pijnboompitten

 

En zo maak je raapsteeltjesstamppot:

Meng de melk, de knoflook en de lente-ui. Zo kun je deze ingrediënten straks gemakkelijk verdelen door de stamppot.

 

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in ruim water waar je een theelepel zout aan toegevoegd hebt. Na 15 minuten doe je de dobbelsteentjes koolrabi bij de aardappelen erbij. Die zijn veel sneller gaar.

 

Giet de aardappelen en de koolrabi af. Verdeel alle overige ingrediënten, behalve de pijnboompitten, over de aardappelen. Stamp alles grof door elkaar. Bestrooi je stamppotje voor het serveren met de pijnboompitten. Serveer meteen. We aten deze stamppot met varkensbraadworst.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zevenbladpesto maken

Zevenbladpesto maken

‘If you can’t beat them, eat them’! Het aardbeienbed heb ik vorig jaar handmatig vrij kunnen maken van zevenblad. Jawel, gewoon met de hand, met een schepje alle plantjes, wortels en witte wortelpuntjes er een voor een uitgehaald. Maar tussen de frambozen komt het nu...

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Een Mei-Tai is een gemakkelijk zelf te maken babydrager. Hij is ook gemakkelijk te knopen en daarom laagdrempelig in gebruik. Eerst moet er een keuze gemaakt worden uit gevulde of ongevulde schouder- en taillebanden. De ongevulde versie is doorgaans gemakkelijker en...

Watermeloenijsjes met de pure smaak van fruit

Watermeloenijsjes met de pure smaak van fruit

We kregen een recept van een enthousiaste lezer opgestuurd; ijs maken doe je zelf! Erg leuk om samen te doen en zo gezond als je zelf wilt! Je kunt eigenlijk van elk ingrediënt wat je kunt bedenken ijsjes maken, van yoghurt, vers fruit, fruitsap of...

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een...

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Dit fantastische taartje wilden we écht met je delen. Het komt uit de feestelijke editie van Kiind, waar je nog meer lekkers en vrolijks kunt vinden, want Kiind bestaat 10 jaar. (Jippie! Nooit meer iets missen? Regel je hier) Maar nu eerst die taart maken. Komt-ie:...

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0