Rammelaar maken van vilt en hout

door Jannie

In het artikel over babyspel wordt uitgelicht dat baby’s zintuiglijk zich snel ontwikkelen. Deze rammelaar speelt hierop in: het contrast van de materialen hout en wol prikkelt de tastzintuig, de belletjes vanbinnen zijn een aangename verrassing voor het gehoor.

 

Benodigdheden:

* streng wolvilt (eventueel meerdere kleuren)
* houten (gordijn)ring
* twee belletjes
* gele ‘verrassingsei’ doosje
* bakje met water
* zeep

rammelaar vilt hout tutorial

Werkwijze:

Stop de belletjes in het gele doosje.
Knip van de streng wolvilt 2 stukken van ongeveer 15 cm af. Deze stukken verdeel je weer in kleinere strengen. De kleine strengen trek je voorzichtig uit elkaar zodat het vliesachtig wordt.
rammelaar vilt hout tutorialLeg het doosje tegen de ring met de lange kant. Wikkel hier een wolvliesje omheen en ‘plak’ het wolvliesje aan zichzelf vast door middel van zeep.
Maak je handen nat en doe er zeep op. Nu wrijf je zachtjes met de toppen van twee vingers over de wol. Wikkel vervolgens een tweede vliesje eromheen en wrijf weer zachtjes, met kleine cirkelbewegingen over de wol. Laat zoveel mogelijk de zeep van de vorige laag, de nieuwe laag bezepen. Zo plakken de lagen goed aan elkaar vast.
rammelaar vilt hout tutorialLeg in wisselende richtingen steeds vliesjes over elkaar en wrijf het voorzichtig vast.
rammelaar vilt hout tutorial

Op een gegeven moment kun je grotere, grovere wrijf bewegingen maken. Gaat de wol strengen vormen hierdoor in plaats van dat het verder gaat klitten? Dan is het nog te vroeg om grover te werk te gaan.
Het maken van steeds grovere bewegingen voer je langzaam op totdat je er volledig in kan knijpen en goed hard kunt wrijven zonder dat de wol drastisch van zijn plaats gaat.
Wanneer het nodig is kun je altijd je handen extra nat maken en extra zeep op je handen of de wol doen.

Nu kun je de rammelaar uitspoelen onder de kraan. Tijdens het uitspoelen blijf je knijpen en wrijven. Vervolgens houd je hem onder de hete kraan, dompel je de rammelaar in een koud badje en knijp en wrijf je weer. Herhaal deze handeling. Wrijving en temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de wol krimpt en dat er vilt ontstaat.

Hierna kun je weer doorgaan met dunne laagjes wol aan te brengen in alle richtingen. Alle stappen kun je zo vaak herhalen als dat nodig is.

rammelaar vilt hout tutorial

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Kinderen ontdekken de wereld door te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Ze worden nog niet gestuurd door het denken waardoor ze veel meer openstaan voor alle indrukken die ze via hun zintuigen binnenkrijgen. De zintuigen spelen een belangrijke rol in hun hele...

Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een appel als...

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Vinden jouw ouders je soms een beetje raar? Moet je al die dingen die je op straat vindt meteen weggooien? Vinden ze dode beestjes vies? Lees dan vooral even door want wij weten hoe leuk het is om soms raar en vies en een beetje vreemd te zijn! Wij hebben een heel...

Speelkeien vilten van stenen

Speelkeien vilten van stenen

Gevilte stenen zijn decoratief op de vensterbank of seizoenstafel. Daarnaast zijn ze een mooie aanvulling op het speelgoed. Stapel ze tot torens of gebruik ze bij de houten blokken als afscheiding van de kasteeltuin. Natvilten is een leuke bezigheid voor kinderen. Tot...

Peuteryoga, ook voor boze kinderbuien

Peuteryoga, ook voor boze kinderbuien

‘Wat moet ik dan doen als ik boos ben?!’ roept mijn vijfjarige zoontje wanhopig. Zusje schoppen en speelgoed stukgooien behoort blijkbaar niet tot de toegestane mogelijkheden. Ik noem een aantal opties als kussens meppen, trampoline springen en roepen ik ben boos...

Zelfgemaakte omkeerbare babystrikmuts

Zelfgemaakte omkeerbare babystrikmuts

Baby's verliezen de meeste warmte via hun hoofd. Daarom dragen ze - zeker in het begin - vaak mutsjes. Strikmutsjes blijven erg goed zitten. Maak ze van tricot voor binnenshuis of van heerlijke rekbare wolfleece om buiten de koud te trotseren. Het patroon is voor...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0