Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

door Liv den Duyn

Vinden jouw ouders je soms een beetje raar? Moet je al die dingen die je op straat vindt meteen weggooien? Vinden ze dode beestjes vies? Lees dan vooral even door want wij weten hoe leuk het is om soms raar en vies en een beetje vreemd te zijn! Wij hebben een heel leuk idee om je te helpen om je vreemde vieze en rare vindsels te bewaren en tentoon te stellen. Moeilijk? Ben je mal. Reserveer vast een hoekje in je kamer en maak je eigen museum van vreemde rariteiten.

 

 

Om inspiratie op te doen zou je eens kunnen vragen of je ouders of opa en oma je mee willen nemen naar een rariteitenmuseum. Kijk, hieronder vind je wat suggesties.

 

Het kabinet van dokter Ab van Deinse

Het rariteitenkabinet in Rotterdam

Het rariteitenkabinet in het Universiteitsmuseum

 

Als je helemaal vol zit met informatie en een idee hebt van hoe je kabinet er uit moet komen te zien is het wellicht handig ergens een oud kastje op de kop te tikken. Ga de buurt rond, er is vast wel iemand die van een krakkemikkig kastje af wil. Als je de deurtjes eruit sloopt heb je al een kast om je rariteiten te showen. Bovenop kun je verschillende kartonnen dozen stapelen met de open kant naar voren. Plak ze met Duct tape aan elkaar vast en creëer nog meer ruimte voor je rare smerige vindsels.

 

Veren: Overal liggen ze. Allemaal hebben ze weer een ander patroon. Om veren te bewaren kun je natuurlijk simpel een bakje pakken en ze daar in doen maar je kunt ook vragen of je vader of moeder een heleboel kleine gaatjes boort in een boomstronk (of schijf). Hierin kun je vervolgens de veren prikken en zo staan ze mooi rechtop.
 

 

Botjes: Om aan botjes te komen heb je natuurlijk eerst een dood dier nodig. Een jaar nadat wij Maaike, onze hamster, hadden begraven op een zorgvuldig uitgekozen plek, haalden we haar weer uit de grond. We hadden haar destijds eerst in een theedoosje gestopt. Toen mijn kinderen bij het opgraven voorzichtig met hun schepjes de grond in gingen zagen we al snel de resten papier van het doosje. Een aantal botjes waren vergaan maar het schedeltje was er nog! Heel voorzichtig hebben we het schoongemaakt en daarna in een doosje met watten gelegd. Heb je geen huisdier? Bestel dan een halve haan de eerst volgende keer dat je ouders een frietje gaan kopen.

 

 

 

Insecten: Ze zitten overal. Natuurlijk zijn er levende maar zo nu en dan zie je een mooi dood exemplaar. Kijk in de zomer maar eens op de vensterbank: wedden dat je een strontvlieg of soms zelf een mot vindt? De strontvlieg is reuze mooi, echt een aanwinst voor je collectie! Bekijk hem maar eens met een vergrootglas! En de mot? Die kun je met een speld op een plankje vastmaken, misschien vind je ook wel een keer een dode vlinder die je er bij kunt spelden! Kevertjes en andere kleine dieren kun je ook gewoon met lijm op het plankje plakken. Plak maar geen levende diertjes op, dat is een beetje zielig. 


Hier ligt het kleinste dier ter wereld, helaas niet te zien met het blote oog 

Je mag natuurlijk helemaal zelf weten wat je verder nog in je rariteitenkabinet neerzet. Het hoeven niet per se dierlijke rariteiten te zijn. Misschien zie jij op de rommelmarkt wel een heel vreemd beeldje waarvan je denkt: ‘Zo hé, die is lelijk!’ Dat zou dan een ideale aanvulling voor je collectie kunnen zijn.

Op straat is ook van alles te vinden, boodschappenlijstjes, stukjes kauwgom in een vreemde vorm uitgespuugd, noem het maar op! Alles wat je ouders vies vinden kan voor jou een heus collectors item zijn. In jouw rariteitenkabinet ben jij de baas! 

 

Foto’s: Probeer eens een gekke foto van je vader of moeder te maken of zoek plaatjes op internet van vreemde dieren en lijst deze in. Heb je wel eens een blobvis gezien of een naaktkatkitten? Heel raar… geloof me maar! Leg ook een briefje in een van de dozen waarop staat: ‘Hier ligt het kleinste dier ter wereld, helaas niet te zien met het blote oog’.

 

Heb je nu voldoende ideeën om je eigen museum te maken? Ik hoop het wel. En als het af is en je hebt een heleboel rariteiten in de collectie, dan ga je eerst lopen bluffen op school tegen de juf en al je vrienden! Je vertelt dat je een museum hebt met allerlei vreemde zaken. En als ze dan heel nieuwsgierig zijn geworden… Dan vraag je entreegeld. Zo doe je dat!


Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een zwierrok om in te dansen!

Maak een zwierrok om in te dansen!

Deze rok maakte ik met hulp van mijn dochter en buurmeisje: Zwierrok om mee te dansen, als verkleedrok of als feestrok. De rok is geschikt voor kleuters en grotere kinderen. Ik maakte deze rok uit een oud dekbedovertrek van 200 cm breed. Voordeel van een...

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

In november zijn de knollen volop verkrijgbaar bij de boer en ook in de supermarkt. Wij maakten er een stevige soep van.Met het Sint Maartenfeest is het een traditie om lantaarns te maken; een lichtje in de donker wordende dagen. Dat kan van papier, maar ook heel goed...

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Met fruit, yoghurt en wat creativiteit maak je ijsjes die niet alleen heerlijk smaken, maar die er ook nog eens prachtig uitzien! Daardoor zijn deze ijsjes ideaal voor op een feest of als je een barbecue organiseert: mooi om te zien en lekker zoet, maar wel...

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Maak een schort voor ouder en kind

Maak een schort voor ouder en kind

Kinderen doen graag hun ouders na. Ze spelen dan ook graag met een speelkeukentje. Om het helemaal compleet te maken kun je er leuke schortjes bij maken. Een patroon knip je gemakkelijk zelf. Het formaat van twee A4-tjes is precies groot genoeg voor een...

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0