Regenboogeten: recepten in alle kleuren

door Cathelijne van den Bercken

Roze rabarber in een plaatcake, gele kokoscurry, zwarte inktvispasta en een blauw bosbessentaartje: Cathelijne van den Bercken schotelt je een kleurenpalet aan gerechten voor. Geniet van de gezonde kleurstoffen!

Roze: rabarberplaatcake

Oeh, heerlijk die heerlijk friszure roze stengels in een cake.

200 g roomboter, op kamertemperatuur
225 g rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
50 ml karnemelk of volle yoghurt
200 g zelfrijzende bakmeel, gezeefd
halve theel. zout
400 g rabarber in stukjes
vlaaivorm of springvorm met een doorsnede van 30 cm

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter met 200 g suiker, de vanillesuiker en 1/2 theelepel zout zacht en schuimig. Klop de eieren er één voor één door en voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Voeg de karnemelk of yoghurt toe en meng goed. Spatel er met een lepel luchtig het zelfrijzend bakmeel door en verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
Maak de rabarber schoon, snijd de stengels in stukjes. Druk de rabarber in het beslag en bestrooi met de rest van de suiker. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50-55 min. goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Rood: salsa

Zo lekker om je eigen salsa te maken. Veel lekkerder dan uit een potje. En het is ook niet moeilijk.

1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode paprika’s, in kleine stukjes
1 winterpeen, in blokjes
3 theel. paprikapoeder
1 theel. cayennepeper
1/2 theel. zwarte peper
1/2 theel. gemalen komijn
250 ml gezeefde tomaten (passata)
70 g tomatenpuree
4 eetl. citroensap
2 eetl. verse koriander, fijngehakt
2 eetl. olijfolie
zout

Verwarm de olijfolie op matig vuur in een braadpan. Voeg alle groenten toe en laat bak het zachtjes 5 minuten. Roer af en toe. Doe de gedroogde kruiden erbij en roerbak nog 1 minuutje totdat de geuren los komen. Voeg de passata en de tomatenpuree toe. Laat alles op laag vuur met de deksel op de pan een half uur heel zachtjes pruttelen. Pureer dan de salsa grof met de staafmixer. Lekker als dip bij tacochips of als saus bij de barbecue
recepten in alle kleuren van de regenboog

Oranje: basispompoensoep

Dit is mijn basisrecept voor pompoensoep. Als de soep klaar is voeg ik er bijvoorbeeld nog wat linzen en verse koriander aan toe. Of Provencaalse kruiden. Of kokosroom en wat Thaise basilicum met reepjes limoenblad. Zo kun je blijven variëren op dit recept.

voor 6 personen
1 kg oranje pompoen, geschild, ontpit en in stukken gesneden
1 winterpeen, in schijfjes
1 kg tomaten, in stukken
2 uien, in grove stukken
2 teentjes knoflook, fijngesneden
grijs zeezout en peper
olijfolie

Verhit de boter in een grote soeppan. Bak de wortel er een paar minuten in totdat het goed doorgewarmd is.
Voeg de ui, het sinaasappelsap, de tijm, de kurkuma en het zout en peper toe. Vul de pan aan met water zodat de groentes ruim onder water staan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de wortel in 30 minuten gaar worden.
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer.
Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer meteen of laat de soep een nacht staan en warm deze de volgende dag op.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Geel: kokoscurry

voor 4 personen
6 eetl. gedroogde rode linzen (zijn eigenlijk oranje van kleur)
halve pompoen (ongeveer 500 g), in stukken
1 gele paprika, in stukken
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, grof gesneden
4 cm gemberwortel, in stukjes
1 eetl. kurkuma (geelwortel)
1 theel. kerrie of currykruiden
1/2 theel. mosterdzaadjes
300 ml kokosroom
2 eetl. kokosolie

Pureer de gember, knoflook, kurkuma en kerrie samen in een vijzel, keukenmachine of het bakje van de staafmixer.
Verhit een wok of braadpan. Laat de kokosolie erin smelten. Doe het gemberknoflookmengsel erbij. Roer even los en voeg de ui en de paprika toe. Roerbak het een paar minuten op hoog vuur.
Doe de kokosroom en de pompoen en de linzen met een scheutje water in de pan erbij. Zet het vuur laag en laat de curry met de deksel op de pan pruttelen, totdat de pompoen en de linzen gaar zijn, dit duurt ongeveer een half uur. Serveer de curry met basmatirijst en papadums, chapati of naan.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Groen: gemengde groenten met tuinkruiden

Mjam, weer eens wat anders dan alleen sperziebonen op tafel. Of alleen erwtjes. Of alleen snijbonen. Smaakstoffen zijn oplosbaar in vet. Vandaar dat oma altijd de groenten met een klontje roomboter erop serveerde.

voor 4 personen
150 g sperziebonen
150 g snijbonen, met de hand of een snijmolen in reepjes gesneden
150 g doperwtjes
1 theel. vers bonenkruid, fijngehakt
1 theel. verse platte peterselie, fijngehakt
25 g roomboter
1 theel. zout

Kook de groenten in 10 minuten in gezout water gaar. Giet het water af. Verdeel de roomboter over de groenten zodat het lekker smelt. Strooi er de fijngehakte tuinkruiden overheen. Serveer meteen.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Blauw: taartje met bosbessen

Deze taartbodem maak je gemakkelijk zelf. Ik vind het zelf gemakkelijker dan naar de winkel te gaan. De ingrediënten behoren tot mijn basisvoorraad. Ik hoef alleen nog maar de bosbessen te plukken. Dit is een taartje voor zo’n 8 personen.

voor het deeg:
150 g bloem
1 eetl. fijne kristalsuiker
1/4 theel. zout
85 g koude boter, in blokjes
85 g koude roomkaas, in blokjes
2-3 eetl. koude slagroom
diepe vlaaivorm met een doorsnede van 23 cm of een ondiepe van 25 cm
en gedroogde peulvruchten als steunvulling

voor de roomkaasvulling:
300 g roomkaas
3 dl of slagroom

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de droge ingrediënten. Wrijf de boter en room door de droge ingrediënten tot je een kruimelig mengsel hebt. Bind het met de room tot een deeg, kneed kort. Laat het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed de vorm en zet die ook minstens 20 minuten in de koelkast.

Haal de vorm uit de koelkast, bekleed het deeg met aluminiumfolie, vul de vorm met een steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten) en zet hem 15 minuten op de bakplaat in de oven. Zo blijft de bodem plat. Verwijder heel voorzichtig de steunvulling en de folie en bak de taartbodem nog 5 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
Klop de roomkaas met een garde zacht, doe de slagroom erbij en klop tot het mengsel een beetje dikker wordt. Niet stijfkloppen. Vul er de taartbodem mee. Verdeel de bosbessen over de roomvulling.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Paars: rode koolsalade

Een stevige salade. Weer eens wat anders dan klassieke gestoofde rode kool. Gemengd met wat verse knoflook en Nigellazaadjes (verkrijgbaar bij de Indiase, Pakistaanse, Turkse of Perzische winkel), krijgt deze salade een lekker oosters tintje. Het heeft een specifiek eigen smaak. Als je het niet kunt vinden kun je het ook achterwege laten.

halve rode kool, in fijne reepjes gesneden of geschaafd
1 zure appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
1 rode ui, fijn gesneden
1 eetl. olijfolie
2 eetl. witte wijnazijn
2 eetl. honing
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theel. Nigella zaadjes

Meng de rode kool met de stukjes appel en ui. Klopt de olijfolie, samen met de azijn, de honing en de knoflook totdat de dressing goed gemengd is. Schenk de dressing over het koolmengsel en bestrooi het met Nigellazaadjes. Roer alles goed door elkaar. Laat de dressing een paar uur in de koelkast in de salade trekken voordat je het serveert.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Wit: Griekse yoghurt

Een klassiek Grieks dessert. Let op: honing wordt afgeraden voor kinderen onder de 1 jaar.

voor 5 personen
600 g Griekse yoghurt
100 g walnoten of pecannoten
koudgeslagen honing

Schep de yoghurt in vier kommetjes. Verdeel de noten over de yoghurt. Giet wat honing in een straaltje in een draaiende beweging over de walnoten en de yoghurt. Voor kleine kinderen kun je de walnoten eerst fijnhakken. Serveer het dessert meteen.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Zwart: inktvisinkt gekleurde pasta

Zwarte spaghetti kun je bij een delicatessenwinkel kopen of bij een Italiaanse traiteur.

voor 4 personen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 g cherrytomaatjes, door de helft gesneden
400 g zwarte spaghetti
olijfolie
zout en peper

Kook de spaghetti gaar in ruim kokend gezout water.
Verwarm ondertussen een flinke scheut olijfolie in een koekenpan, zachtjes op matig vuur. Voeg de knoflook toe en warm de knoflook een paar minuten zachtjes door. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt. Doe de tomaatjes erbij en warm die nog even door. Strooi er een beetje zout en peper naar smaak overheen. Schenk er ook nog een scheut olijfolie over.
Giet de spaghetti af. Roer de warme tomaten erdoorheen.
recepten in alle kleuren van de regenboog

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Spelen met zelfgemaakte gekleurde rijst

Spelen met zelfgemaakte gekleurde rijst

Voelen, zien, horen en misschien zelfs wel proeven… Alle zintuigen worden geprikkeld met deze kleurrijke activiteit. Vooral aanbieden als je tóch al van plan was te gaan stofzuigen! Maak de gekleurde rijst in een handomdraai minimaal een kilo witte rijst verschillende...

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

Een donderse sneeuwbol

Een donderse sneeuwbol

Op dit moment is sneeuw en ijs ver te zoeken. Om in de winterse stemming te blijven maakten wij in drie middagen tijd een donderse sneeuwbol. Wat hebben we nodig voor die donderse sneeuwbol?KleiKwastenVerf in fantastische kleurenLakEen glazen potje met metalen...

Frisse mangosalade

Frisse mangosalade

Deze simpele salade is heerlijk zoet. Het is heel gemakkelijk om te variëren met deze basis. Omdat er lekker veel fruit in zit, zijn de meeste kinderen erg gecharmeerd van dit bijgerecht. Ingrediënten:veldsla2 mango's1 komkommerhandje...

13x Zo word je een hippie

13x Zo word je een hippie

Nu we ons op de redactie ter voorbereiding op hét festival elke dag helemaal onderdompelen in het flowerpower tijdperk komen we steeds meer in de hogere hippie sferen. Pakken we de jaren zestig idealen erbij dan blijken we stiekem al best wel...

Breipatroon voor een draagponcho

Breipatroon voor een draagponcho

Weer of geen weer, altijd draagdoekenweer! Met deze draagponcho kun je het hele jaar door dragen, ook in de tussenseizoenen. Het patroon is gemaakt in drie maten: klein (ongeveer maat 36 tot 40), middel (ongeveer maat 42/44) en groot (ongeveer maat 46 tot zeker 52)....

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0