Rolinde Demeyer: ‘Serveer rust en ontspanning aan tafel’

door Yvonne Woldberg

Rolinde Demeyer stond op het menu in de Kiindspeeltuin! Ze was onze expert in de augustusmaand waarin alles over voeding centraal staat.

Rolinde is kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker en mama. Haar droom? Dat iedere ouder geïnformeerde voedingskeuzes kan maken die goed voelen, om vol vertrouwen je kind te voeden.

Haar expertises? Kinderen die niets willen proeven, intuïtief eten, babyvoeding, dieetvrij opvoeden… En meer: haar eerste boek – Blij koemelkvrij – verscheen eind 2018. Sinds toen rolden er nog een aantal boeken uit haar handen. Steeds een fijne combinatie van wetenschappelijke onderbouwing en praktische tips, overgoten met een sausje van nuance en mildheid.

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Rolinde vroeg de deelnemende Kiindspeeltuiners tijdens haar sessie:

Wat als je heel graag een toetje wil, maar eerst wormen moet proeven?

Wat zou je zelf nodig hebben om met die (aannemelijke) weerstand om te gaan?

Een deelnemer antwoordde: ‘Wat een leuke vraag. Ik zou het nooit van mijn leven kunnen eten. Misschien als ik buiten bewustzijn ben.’ 😅

Dit is een fragment van de ruim één uur durende sessie met Rolinde Demeyer (de volledige opname vind je in de overvolle bieb van de Kiindspeeltuin).

Er werden bergen vragen door Rolinde beantwoord in deze Kiindspeeltuinsessie! Bijvoorbeeld:

  • Tips voor een vijf-jarige die heel eenzijdig eet? Blijven aanbieden werkt hier niet. Dingen die hij niet eet ‘mogen’ niet op z’n bord, ook niet bij dingen die hij wel eet. Hij eet dan helemaal niets meer van dat bord. Als ik iets ‘nieuws’ meegeef naar school deelt hij het uit. 😅
  • Zijn er succesverhalen over peuters die niks eten en niks willen proeven? Komt het ooit goed? Mijn zoontje wil niets proeven 😩 en eet alleen af en toe ‘kale’ pasta of rijst, soms wat rauwe paprika of komkommer.
  • Misschien iets te off-topic maar: hoe leef ik een liefdevol lichaamsbeeld voor terwijl ik bij vlagen zelf worstel met mijn eigen lichaam (met, naar de externe maatstaven, te ronde buik)?

Hier tipte Rolinde het boek: Lichamen zijn leuk

Het ging ook uitgebreid over allergieën: koemelkallergie en over IgE-voedselallergie versus niet-IgE-gemedieerde voedselallergieën.

Als uitsmijter 🍳 nog een tip die in de chat voorbij kwam 🥦🍟:

‘Mijn oudste ontdekte patatjes en toen ik de broccoli (stronk) in patat sneed, smulde hij daarvan. Hij weet prima dat het groente is en dit gaat nog steeds goed.’

Word (proef)lid van Kiinds online community Kiindspeeltuin en kijk de opname terug (of luister, dan lijkt het precies een podcast!)

Meer van Rolinde? Hier vind je haar complete aanbod. Gebruik code: kiind20 voor 20% korting op:

👶 de online cursus Baby’s eten zelf

🫒 de webinar Help, mijn kind eet niet gevarieerd

de webinar Help, mijn kind wil niet proeven

Check vooral ook haar membership, dat ze aanbiedt samen met Celien Rombouts.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Een tweeling borstvoeding geven vraagt om andere trucjes dan een eenling. We vroegen tips aan lactatiekundigen Gonneke Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes die Het nieuwe borstvoedingboek schreven. Voorbereiding Zoals met alles begint ook een tweeling borstvoeding...

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Pauline van Berkel gaf haar kinderen jarenlang borstvoeding. Later zette ze als draagmoeder nog twee kinderen op de wereld. En ook zíj kregen borstvoeding. Pauline vertelt.  Nog 2 liter. Toen ik 4,5 jaar geleden als draagmoeder beviel van Emma, viel het fulltime...

Column: Lekker lui

Column: Lekker lui

‘Het is zo gezond hè’, zeg ik, ‘Het schijnt dat ze minder kans op allergieën hebben, en lichaamscontact is ook héél belangrijk, vooral in het begin’. Als jonge moeder heb ik toch maar mooi heel bewust de keuze gemaakt...

Alles over kant-en-klaar beleg

Alles over kant-en-klaar beleg

Je baby is zes maanden dus je bent waarschijnlijk begonnen met bijvoeden. Natuurlijk geef je groenten en fruit en je kunt daarbij veel soorten al geven. Onder dit artikel vind je een link naar het voedselintroductieschema, waar in staat wat je wanneer kunt geven. Het...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0