Roze mag ook! Queer- en genderinclusief opvoeden doe je zo

door Gastauteur

Wie gaan onze kinderen later worden? Wie zijn ze nu al? Er is zoveel meer dan jongen of meisje, hetero of niet. Hoe je je diep van binnen voelt, ontdek je alleen als je daarvoor de ruimte krijgt. Een ‘queer inclusieve’ opvoeding viert alle kleuren van de regenboog.

Queer inclusief opvoeden

Heb je dat opvoeden net een beetje door, komt er weer een element bij; queer inclusief opvoeden. Wat is dat nou weer? Hoe doe je dat en eerlijk gezegd, waarom is het zo belangrijk?

Voor je het weet komt je zoon naar je toe omdat hij ook glitter nagellak op wil, of verklaart je dochter dat ze voortaan een genderloze gremlin is. Allemaal hartstikke leuk, want hoera voor eigen ontwikkeling, maar ondertussen kan het wat oproepen.

Angst voor het oordeel van anderen bijvoorbeeld, of je eigen onzekerheid over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Als ouders worden we uitgedaagd om onze kinderen op een snel veranderende maatschappij voor de bereiden. Er is steeds meer ruimte voor de geweldige variatie om ons heen, óók op het gebied van genderidentiteit. Queer zijn is zo’n variatie. Een queer persoon is niet cisgender en niet hetero maar valt ergens onder de regenbooggemeenschap. Queer is een term die vroeger negatief gebruikt werd en nu op een positieve manier teruggewonnen is.

Vrij en verbindend spelen

Met niets of duurzaam speelgoed

Heb je dat opvoeden net een beetje door, komt er weer een element bij: queer inclusief opvoeden

Cis norma wattes?

Er verandert veel en snel, maar nog steeds is de hele maatschappij ingericht op heteroseksuele mensen die zich thuis voelen bij de aan hen toegekende sekse bij hun geboorte. Cisnormativiteit noem je dat, de veronderstelling dat iedereen cisgender is en dat daar bepaald gedrag bij hoort. Roze voor meisjes en modder voor jongens, om het maar even kort door de bocht te stellen. Als je ‘queer inclusief’ opvoedt, ga je daar als ouder bewust én actief tegenin; je rammelt zo aan de rigide gendernormen die voor álle kinderen schadelijk zijn.

Jongetjes die geen roze mogen, het hoge percentage zelfmoord onder mannen, loonverschillen en vrouwen die met sleutels tussen hun vingers naar hun auto lopen, zijn maar een paar voorbeelden van nadelige gevolgen van die rare gendernormen. Het idee dat mannen zus zijn en vrouwen zo. Hoog tijd om dat patroon eens goed te doorbreken.

Hoe mooi zou het zijn als de volgende generatie zonder al die maffe ideeën opgroeit? Dat we kinderen opvoeden die zonder schaamte of weerstand zelf kunnen bepalen wat hun favoriete kleur is, waarmee ze spelen, wie ze de liefste van de klas vinden en wat ze later willen worden.

Verder lezen: 8 x seksuele diversiteit voor kinderen op je boekenplank

Tolerant zitten zijn

Oké, de theorie is duidelijk. Dan de praktijk. Die kan best lastig zijn. Stilletjes tolerant zitten zijn is niet genoeg. Een ‘voorlichtingsgesprek’, waarbij je je kind heel serieus neerzet voor een ernstig gesprek, maakt er wel iets heel zwaars van. Dat kan anders. Luchtiger, leuker, speels.

Dat kan bijvoorbeeld door het geven van voorbeelden. Er zijn prachtige inclusieve kinderboeken (als je die niet kan vinden is het soms zo simpel als een paar namen aanpassen in de boeken die je al hebt), je kan samen filmpjes kijken van mannen die make up doen en vrouwen die een huis bouwen of juist met je kinderen op bezoek gaan bij je queer vrienden. Je kan naar Pride festivals gaan in de zomer. Op de website staat vaak aangegeven welke onderdelen ook leuk zijn voor kinderen en iedereen is welkom.

Maar meer dan alles kan je zelf het voorbeeld zijn. Moeders kunnen ook verkleden als een prins en vaders als prinses. Knuffel je vrienden en laat papa ook eens wat nagellak dragen. (Begin met donkerpaars als je dat eng vindt. Dat voelt nog lekker stoer.)

Charles Dym, aka de dolste moeder, schreef deze blog, horend bij een vetmooi artikel van zijn hand voor Kiind editie Spelen. Lees dus verder in Kiind Magazine. Fotografie: Nina Olivari.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Echte aandacht: het belang van relaties en verbinding

Echte aandacht: het belang van relaties en verbinding

’Geen mens kan floreren zonder de liefde en aandacht van zijn dierbaren.’ Een prachtige uitspraak van Tony Crabbe in zijn boek Nooit meer te druk. Hij haalt hierin onderzoeken aan waaruit blijkt dat relaties van goede kwaliteit onze gezondheid en het welzijn positief...

Oeps, m’n kind kan een lucifer afstrijken

Oeps, m’n kind kan een lucifer afstrijken

Laatst leerde mijn kleuter een lucifer afstrijken. En het lukte. Na een heerlijk moment van trots voelde ik ineens ook angst. Wat heb ik gedaan? Mijn kind kan nu vuur maken, help! Is hij nu een wandelend gevaar voor zichzelf en zijn omgeving? Waarom heb ik hem...

Montessori-inspiratie voor thuis

Montessori-inspiratie voor thuis

De visie van Montessori gaat verder dan alleen onderwijs. Ook thuis kun je jouw kind veel aanbieden in montessori-stijl. We nemen een kijkje in het gezin van Nouska. Zij geeft haar kinderen zoveel mogelijk aansluiting bij hun ontwikkeling van elk moment. Hoe werkt...

5x Je kind betrekken bij het stemmen

5x Je kind betrekken bij het stemmen

Ongeveer eens per jaar wél binnen de lijntjes kleuren.In een hokje ook nog! Stemmen op je politieke voorkeur is een voorrecht en sinds ik kinderen heb, besef ik dat ik stem voor hún toekomst. Hoe ouder ze worden, hoe intensiever ze meedoen in het hele proces van het...

9 keer waarom kinderen leermeesters zijn

9 keer waarom kinderen leermeesters zijn

Bij het grootbrengen van kinderen wordt er vaak gekeken naar wat wíj kinderen willen meegeven. Terwijl we juist ook een heleboel kunnen leren van hen. Vanwege de unieke manier waarop ze in het leven staan en de wereld bekijken. We zetten daarom een paar...

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn hoeft niet (wees liever betrouwbaar)

Consequent zijn! We proberen het allemaal wel. Het advies om kinderen met duidelijkheid en consequente regels op te voeden is overal. Logisch, want het klinkt ook zo fijn: je hanteert een set regels en houdt je eraan. Zo weet een kind waar die aan toe is en heb je het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0