‘Mama!’ 

‘Mamaaaaaaa!’

Er is altijd wat. Je houdt onvoorstelbaar veel van je kind, maar oh, wat vraagt het veel van je. De babytijd is al intens. Prachtig én al-je-energie-nemend. Heb je een kruipend, schuivend of lopend wezentje om je heen, dat eet en wijst, grijpt en brabbelt? Ook deze fase gebruik je al je energie. Het gaat maar door. Je wil er geen minuut van missen, en tegelijk kom je vaak niet aan jezelf toe.

Hoe doen al die andere moeders dat? Het lijkt alsof je de enige bent die overloopt – maar dat is hartstikke onwaar.

Lees ook maar in Mothering the new mother.

Twee levens

Twee levens leiden – en dat is wat je als jonge moeder feitelijk doet – is een kunst. Er he-le-maal zijn voor je opgroeiende kindje kan eigenlijk alleen als je zelf ook goed verzorgd wordt, zodat je hoofd niet vol zit met dingen om te regelen. Van jezelf verzorgen tot het huis poetsen, van boodschappen tot deadlines halen. Het ís veel. Het eerste dat je mag doen, is de lat lager leggen. Hierover lees je ook meer in het dikke zomernummer. Want de meeste moeders vragen teveel van zichzelf. Het tweede dat heel fijn zou zijn om te doen, is je laten verwennen.

Ruimte maken

Als je meer ruimte hebt voor jezelf, geniet je meteen dubbel van je kind. Met verzorgende handen om je heen komt er een heleboel energie vrij. Daar word je zelf blij van, en je merkt dat je ook met veel meer plezier met je kind bezig kunt zijn.

De moeder en kind retraite is een plek waar je dit kunt ervaren. In een midweek vol vertroetelingen kom je tot rust. Op een mooie plek in de natuur krijg je massage, yoga, te lekker eten en veel slaap. Omdat je samen met andere moeders en kinderen bent, is alles afgestemd op jullie band samen, en tegelijk op het uit handen nemen van al je zorgen. Het gaat om jou, zonder dat je je kind hoeft los te laten. Jij mag tot jezelf komen, ontspannen en opladen. Er zijn afwisselend activiteiten voor jullie samen, en juist voor jou alleen, terwijl je kind met de anderen speelt bij de knuffeltantes.

Zelfzorg 

Goed zorgen voor je kind begint met goed zorgen voor jezelf. Zeker weten. Een midweek waarin je echt met lichaam en ziel bijtankt, er voor jou gezorgd wordt en jij de band versterkt met jouw kleintje. Aan het eind vertrek je met nieuwe energie, dat kan niet missen. 

Verdiep je in het wat, hoe, waarom, wanneer en voor wie van deze relaxte retraite. 

Of bestel jouw kaartjes nu meteen, voordat ze op zijn.

Beeld: Brechje Hoornstra.

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0