Rust in de zwangerschap is geen overbodige luxe

door Nelleke Bos

Als zwangere ben je niet ziek, maar je hebt wél iets anders nodig. Dit is een pleidooi voor heel veel rust in de zwangerschap.

Doorwerken tot 36 weken – dat vinden we heel normaal. Van de ene op de andere dag ben je met verlof, met een trots gevoel dat het gelukt is. Die cultuur van doorbuffelen is echter niet de meest helpende voor een baby in ontwikkeling.

Energieverbruik

Tijdens je zwangerschap verbruik je structureel meer energie. Beatrijs Smulders schrijft in Veilig Zwanger: ‘Vanaf het moment dat je zwanger bent geworden, vinden er dagelijks miljoenen celdelingen in je lichaam plaats. Uit ervaring weten wij dat de extra energie die je nodig hebt voor de groei van je baby te vergelijken is met ongeveer twee uur extra werken per dag. Dus als je normaal acht uur werkt, werk je als je zwanger bent eigenlijk tien uur.

Die extra energie haal je uit goed eten en drinken en extra slaap. Als je energie tekort komt en je tankt niet op tijd bij, raak je oververmoeid en krijg je eerder kwaaltjes. Bovendien vermindert je weerstand, waardoor je een grotere kans hebt om ziek te worden.’

Onze Hollandse mentaliteit van doorzetten werkt tijdens de zwangerschap juist tegen. Laat die maar even los. Kijk je uit naar een portie extra rust en vertroeteling? Reserveer dan nu je plekje in deze heerlijke Retraite voor zwangeren.

Leestip: Vrije geboorteBevallen op eigen krachtIna May’s guide to childbirth

Doe minder

‘Ik kan heus nog wel de ramen lappen!’ Ja, ik kán het wel, maar daar gaat het nu niet om. Zijn we in het dagelijks leven gewend om vol te houden, meters te maken en onze grenzen te verleggen, nu gaat het erom dat je stopt voordat je grens bereikt is. Houd altijd een buffertje aan energie – je kon het nog eens nodig hebben.

Draai je gedachten eens om. Denk niet: ‘Kan ik het?’, maar: ‘Kan ik het laten?’

Stop voordat je grens bereikt is

Bouw af

Een baby bouw je niet in één keer. Het is een geleidelijk proces. Kijk waar je ruimte zit om ook in jouw tijdsbesteding mee te bewegen. Kun je in je werk rustig afbouwen, richting je verlof? Of kun je andere dingen geleidelijk loslaten? Minder afspraken maken, minder uitstapjes, minder plannen, minder moeten.

Alle aandacht gaat naar de baby, niet alleen voor zijn groei en ontwikkeling, maar ook voor de tijd die voor je ligt. De bevalling waar je uitgeslapen aan wil beginnen. De kraamtijd waarin je elke minuut van slaap zult waarderen en het hele eerste levensjaar van je baby waarin hij het tempo zal aangeven.

Leestip: Veilig bevallenGenieten van je bevallingNegen magische maandenHet nieuwe zwanger worden.

En de tijd en rust nemen gaat ook op voor – oh toekomstmuziek – de kindertijd waarin onthaasten ook een centraal thema zal blijven. Je kunt het niet vroeg genoeg oefenen, dat rustig aan doen.

Tijdens de Kiindretraite word je ongans vertroeteld op een mooie locatie met inspirerende vrouwen. Lees meer>

Recensie: 7 inspirerende boeken over zwangerschap

Zwangerschapshaptonomie: meer dan voorbereiding op de bevalling

Groentemonster dankzij borstvoeding

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ’s avonds)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Mooie kraamcadeaus voor kersverse ouders

Mooie kraamcadeaus voor kersverse ouders

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, luidt het gezegde. Natuurlijk is het niet leuk om te klagen over cadeaus die je in het kraambed krijgt van enthousiaste visite. Toch zijn sommige cadeaus populairder dan andere. Wij vroegen ouders welke cadeautjes zij...

Hoe Gentle kan een keizersnede zijn? Valentine vertelt.

Hoe Gentle kan een keizersnede zijn? Valentine vertelt.

Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik op een dag bewust zou kiezen voor een gentle sectio had ik je vragend aangekeken. Ik…? Een wat...? Maar afgelopen voorjaar was het zover. En ik ben heel blij en trots dat onze dochter op deze bijzondere manier ter wereld...

Vol vertrouwen bevallen: een rustige geboorte

Vol vertrouwen bevallen: een rustige geboorte

We delen graag geboorteverhalen. Omdat het je als (aanstaande) moeder kracht en vertrouwen kan geven. Margo vertelt haar verhaal: Het is 4 dagen voor de uitgerekende datum. En dan besluit ons meisje dat ze klaar is om geboren te worden. We zijn onderweg naar opa en...

Hoe werkt een Rebozo sluitingsritueel?

Hoe werkt een Rebozo sluitingsritueel?

Na je bevalling gaat alle aandacht ineens naar het wondertje dat uit jouw lijf is gekomen. Volkomen terecht natuurlijk. Maar jij verdient zelf ook nog speciale aandacht. Net na haar bevalling testte Drees Koren voor ons drie kraamtijdbehandelingen. De tweede: het...

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Het krijgen van een premature baby wordt vaak onderschat. Een baby met een à terme-bevalling brengt al een achtbaan vol emoties met zich mee. Nieuwe verantwoordelijkheden, je partner opnieuw leren kennen in de rol van vader of moeder, een nieuwe liefde voor dat...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0