Ga veel naar buiten, ook in de winter. Een boswandeling is natuurlijk fijn, maar samen spelen in de natuur is eigenlijk nog veel leuker. En voor kinderen die niet graag naar buiten gaan kan het net dat ene zetje zijn dat ze nodig hebben.

‘Nee, mam, ik heb geen zin om naar het bos te gaan.’ Daar sta je met je goede bedoelingen. Je vindt het belangrijk dat je kinderen de natuur leren kennen, maar ze hebben geen zin: het bos is saai en wandelen stom. Ik zie in mijn werk vaak jengelende kinderen die niet willen wandelen of kinderen die aan het spelen zijn terwijl vader of moeder zit te whatsappen: ‘Willen ze nog niet verder? Ik krijg het koud.’

Samen de natuur ontdekken

Het kan veel leuker zijn door samen op ontdekkingstocht te gaan. Er zijn genoeg voordelen: je ontdekt zelf nog eens nieuwe dingen, je leert je kind beter kennen en, belangrijk voor in de winter: je krijgt het minder koud als je zelf ook flink aan het werk bent. In de winter lijkt het bos kaal en koud. Maar er is van alles te ontdekken en te doen!

Maak een schuilhut

Maak met takken een mooie schuilhut. Zet een lange tak vast bij een zijtak van een stevige boom. Zoek korte en lange takken en zet ze tegen die lange tak aan. Vlecht de hut ‘dicht’ met soepele takken. Doe er eventueel een doek overheen en bedek het geheel met lekker veel herfstbladeren. Kruip er daarna met je kinderen in. Is het lekker warm? Vertel een verhaal, een mop of eet een mandarijn. Succes verzekerd.


Ook in de winter is er van alles te ontdekken!

Neem een bladbad

Kinderen vinden het leuk om ingegraven te worden in een dik pak herfstbladeren. Maar als ouder moet je er natuurlijk ook aan geloven. Neem wat vuilniszakken mee zodat je droog ligt, of ga op je jas liggen. Met een dunne luchtige shawl over je gezicht, kun je je helemaal laten bedekken. Vertel vervolgens dat je het bladermonster bent. Spring met een gruwelijke kreet: ‘Ik ben het bladermonster!’, uit de bladeren omhoog. Wie wil er ook?

Maak verhalenstokken

Met een verhalenstok bedenk je verhalen voor elkaar. Zoek een stok en wind daar een postelastiek omheen, zodat er lekker veel takjes, bladeren, rietpluimen en stelen met besjes tussen passen. Doe het zelf voor. Pak bijvoorbeeld een rietstengel en verzin er een verhaaltje bij: “Deze stok is van Kabouter Klus. Als kabouter Klus klaar is met klussen veegt hij altijd de vloer met deze bezem”. Zoek na het maken van de verhalenstok een mooie plek en vertel verhalen aan elkaar. Help je kinderen door vragen te stellen. Waarom heb je dat takje er tussen gedaan? Van wie is de stok? En wat gebeurde er toen?

Wij gaan op berenjacht

Met het beroemde prentenboek ‘Wij gaan op berenjacht’ van Helen Oxenbury en Michael Rosen, kun je leuk op avontuur. In het boek gaat papa met vier kinderen en een hond een beer vangen. Ze lopen door de plas: plonserdeplons, ze lopen door de modder flapperdeflop en door het bos struikeldestruik. Aan het eind komen ze de beer tegen. En blijken ze toch heel erg bang. Laat de kinderen het boek zien en vraag of ze zelf mee op berenjacht willen. Ga vervolgens samen struinen in het bos. Loop door de modder, door het moeras, door het hoge gras en door een overwoekerd bos. Laat de kinderen zelf bedenken wat voor geluid erbij hoort. Vind je berensporen? Of een berenhol? Gebruik je fantasie!

En vooral: zet je mobiel uit! Ga samen op avontuur. Gebruik je fantasie, niks is te gek. Zo is het bos op zijn leukst!

Bart de Koning is initiatiefnemer en feestjesgever van Natuur is een feest.

Voor jonge kinderen is ‘Kaboutersoep’ ook een fijn boek om inspiratie uit te halen.

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0