Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

door Nelleke Bos

‘Geniet ervan!’ Hoe vaak heb ik dat gehoord in de kraamtijd? Vriendinnen net zo goed als wildvreemden op straat wensten me dat ik met volle teugen genoot van dat kleine wondertje. En dat deed ik ook, heus. Tussen de vele voedingen, gebroken nachten, en alle uitdagingen die het kersverse ouderschap met zich meebrengen door, genoot ik. De hele kraamtijd en ook daarna was het volop genieten. Tegelijk vond ik het een rotopmerking. Hoezo, genieten?

Waarom is genieten zo ingewikkeld? Na een lange voorbereiding – die, geef toe, de laatste weken eeuwig leek te duren – is je baby daar. Zo intens gewenst, dus nu ben je zielsgelukkig, nietwaar? De kraamtijd, de tijd van het verlof en daarbinnen vooral de eerste 40 dagen, zijn kostbaar en ook kwetsbaar. Want als moderne geëmancipeerde vrouw sta je er eigenlijk heel alleen voor.

Mezelf aankleden in de ochtend noemde ik een wonder

Samen

Ik vond het best een schok: negen maanden lang bereid je samen met je partner voor, verheug je je samen, en zelf ben je ook nog eens non stop samen met je baby. In de kraamtijd, die kostbare eerste weken na de bevalling voelde ik me helemaal niet meer zo samen. Iemand zal toch het geld moeten verdienen. Je vrienden zitten ook niet de hele dag naast je. En die baby blijkt niet de meest ideale sparring partner.

Lees ook: creëer je eigen stam

Opstaan en mezelf aankleden in de ochtend noemde ik een wonder. Ontbijten en koffie drinken een totaal mirakel. Douchen? Daar heb ik het maar niet over. Naast de baby liggen, ja, dat lukte wel. Voeden, verschonen, slapen – en dan de hele riedel weer opnieuw, dag en nacht.

Sleep when baby sleeps

Het advies voor de kraamtijd klinkt zo simpel: slaap als je baby slaapt. Maar als de baby dan eindelijk sliep, wilde ik niet alleen slapen, maar ook:

  • Eten
  • Mezelf toonbaar maken
  • Vrij bewegen, gewoon, omdat het kan!
  • Het huis opfrissen
  • Nog meer slapen

En had ik al gezegd dat de slaapjes ongeveer twintig minuten duurden? Stom advies. Om het uit te voeren, heb je minstens vier paar extra armen nodig die alle andere wensen vervullen, en dat leidt tot de logische conclusie: moeders horen niet alleen te zijn in de kraamtijd. Ze horen vertroeteld en bediend te worden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op die ene taak: genieten van hun baby.

Het kan wel

Soms kreeg ik een engeltje op bezoek. Zo iemand die woordeloos begreep wat er nodig was: mij mee naar buiten loodsen, met pantoffels en ongekamde haren, de baby snel in een doek gewikkeld, zodat we samen een kwartiertje op een bankje konden zitten. Gewoon omdat de zon op dat moment scheen.

Of andere briljante dingen: een glaasje water aangeven terwijl ik aan het voeden was. Een bakje fruit snijden en op grijpafstand bij me neerzetten (want de honger en dorst slaan altijd toe zodra je kind aan de borst ligt, en shit, dan kun je niet opstaan). Voor vertrek de glazen en bordjes zelf weer afwassen. Dan heb je echt gaaf bezoek.

De engeltjes hebben me laten zien hoe kraamtijd – en dan niet alleen die leuke eerste week, nee, de hele 40 dagen – eruit hoort te zien: samen, omringd door helpende handen.

Gouden tips

Ben jij nu zwanger? De stappen in de goede richting die je zelf kunt doen, zijn onder meer:

  • Reserveer tijdens je zwangerschap al een aantal vrienden om je in de ochtend op gang te helpen. Hulp in de huishouding regelen voor de eerste maanden.
  • Spreek met vrienden af dat ze hun kraamcadeau om de hoek gooien – in elk geval niet langer dan een half uurtje blijven plakken – en een lekkere pan eten achterlaten.
  • Raak bevriend met je naaste buren.
  • Geef al je vrienden en familie het Opvoeders en Huttenbouwers Doeboek cadeau, met daarin supernodige cadeaubonnen voor in de kraamtijd.

Want een baby krijgen, dat is toch het kostbaarste wat er is. Geniet ervan!

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Doorbreek de eenzaamheid

Lees ook deze boeken:

Sleeping with your baby

Veilig door de kraamtijd 

Borstvoeding

Wat doen we met de baby?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Superkalifragilistisch releasefeest!

Superkalifragilistisch releasefeest!

Wij zijn bofkonten. We hadden een fantastische crowdfundstart, gevolgd door een boektijdschriftkmaakperiode die ons in meer dan fulltimewerkende ouders veranderde - maar wel een boektijdschrift opleverde waar je je vingers bij aflikt. En dat werd nu afgeblust met een...

Peuters willen borstvoeding (en wees gerust: pubers niet)

Peuters willen borstvoeding (en wees gerust: pubers niet)

In geen enkel pedagogisch artikel over de ontwikkeling van het kind, in welk boek dan ook, maar zelfs, in welk onderzoek dan ook, lees ik iets over de combinatie van peuters, gedrag en borstvoeding. En dat terwijl er allang wetenschappelijke consensus is over de...

8 tips voor het geven van duurzame cadeautjes

8 tips voor het geven van duurzame cadeautjes

Het viel mij op dat het speelgoed van mijn dochtertje een eigen leven leidt. Jammer genoeg niet zoals in Toy Story, maar meer dat de stapel met speelgoed bijna net zo snel groeit als mijn kind. Cadeaus geven is leuk! Maar hoe winkel je nou voor cadeaus zonder al...

Biological nurturing: een andere visie op borstvoeding

Biological nurturing: een andere visie op borstvoeding

Biological Nurturing is een manier van kijken naar en omgaan met borstvoeding, die zo oud is als de mensheid, maar die als vernieuwend is herontdekt en beschreven door Suzanne Colson. In het Nederlands noemen we het ook wel 'instinctief voeden'. De meeste...

Column: Mama is jarig

Column: Mama is jarig

Even rust. Met een koffie beland ik op de bank, terwijl er een mengsel in de oven hopelijk verandert in een heerlijke cake. Ik heb diezelfde cake al twee keer eerder gemaakt, één keer goed gelukt en één keer goed mislukt. Met 50% kans neem...

Column: zaaien voor de toekomst

Column: zaaien voor de toekomst

‘Kijk ’n slak!’ roept mijn peuter uitbundig tegen de buurvrouw die in haar auto langsrijdt en stopt voor een praatje. Shane en ik tuinieren. Vinden we leuk. Of althans, ik vind een tuin leuk en Alex hield hem daarom bij, maar nu Alex er niet meer is moet ik toch echt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0