Samen groente leren eten met de toetjeskalender

door Nynke Bos

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup – zolang er maar geen echte tomaat aan te pas komt. Nummer twee hekelt al het rode voedsel, het is een rijst-met-ei-man. Daar duldt hij bloemkool bij en wortelsalade. Tot voor kort at nummer drie alles. Van curry tot pompoensoep, van lasagne tot linzen. Tegenwoordig weet zij wel beter. Iiieew is het enige juiste antwoord op groente.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Iiieew is het enige antwoord op groente

De enige gemene deler is spinazie en stamppot boerenkool. Maar zelfs dat begon de laatste tijd problemen op te leveren. Tijd voor interventie. Van intrinsieke motivatie moeten we het niet hebben, merken we al gauw. Inkoppertjes als ‘Daar word je sterk en groot van’ en ‘Dan voel je je morgen topfit’ trappen deze drie niet in. De eerste meter is gelukt zonder bietjes, dan zal die die tweede meter ook wel goed komen! Dus we gaan de strijd aan met een (zelfverzonnen) toetjeskalender!

De toetjeskalender

De toetjeskalender werkt als volgt: we nemen een A4’tje en tekenen daar een aantal vakjes op, afhankelijk van het aantal deelnemers en het eetniveau. Iedere tafelgenoot kan een punt scoren door gezellig te eten aan tafel en niet moeilijk te doen over de groente die eerder niet-vies bewezen zijn. Dan kan er nog een punt worden gescoord voor ieder die iets gewaagds doet. Zo is een hapje tomatensoep enkel voor kind nummer twee zeer gewaagd en een extra punt waard. Voor kind een en drie is daar niks dappers aan.

Samenwerking

Het geheim zit hem in samenwerking: als alle hokjes op het blad vol zijn kiezen we samen een toetje. De kinderen zijn enthousiast en gaan aan de slag. Ze kijken geinteresseerd in de pannen of er misschien iets spannends in zit dat punten oplevert.

Ook boodschappen doen is nu een stuk gezelliger. De groentes worden geinspecteerd en beoordeeld op hun gekheid. We komen thuis met puntpaprika, flespompoen en knolselderij.

Na een paar weken maken we de balans op. Het is alle dagen gezellig geweest aan tafel. Iedereen heeft elke dag dingen geproefd waar hij zich normaal niet (of niet zonder bokkepruik) aan zou wagen. Met iedereen bedoel ik iedereen; ook moeders eten spruitjes (valt best mee) en rode kool (nog steeds vies). We hebben elkaar aangemoedigd en door moeilijke tijden geloodst. ‘Kom op, als jij ook soep eet hebben we de kaart vol!’

Natuurlijk gaat niet iedereen alles lusten, maar de drempel om de nieuwe smaak een kans te geven is lager. Er zijn al een paar blijvertjes: puntpaprika, wortelsoep en knolselderijsalade! En dat toetje houden we er ook maar in.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Nynke Bos woont en werkt in een Veluws dorp met haar vrouw en drie jonge kinderen. Ze geeft Yoga en Mindfulness voor kinderen.

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Groenteverstoppertje met soep

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

Zoete kwarkbroodjes

Zoete kwarkbroodjes

Kwarkbroodjes zijn zo klaargemaakt: het deeg hoeft namelijk niet te rijzen en ze hoeven maar twintig minuutjes in de oven. Ze zijn zo heerlijk zoet dat wij ze liever zonder beleg als verantwoord tussendoortje eten. Ook bij het ontbijt of de lunch, met een...

Zelfgemaakte omkeerbare babystrikmuts

Baby's verliezen de meeste warmte via hun hoofd. Daarom dragen ze - zeker in het begin - vaak mutsjes. Strikmutsjes blijven erg goed zitten. Maak ze van tricot voor binnenshuis of van heerlijke rekbare wolfleece om buiten de koud te trotseren. Het patroon is voor...

Oma’s recepten

Oma’s recepten

We maken graag gekke hippe nieuwe gerechten, maar willen oma's recepten niet vergeten. Cathelijne beschrijft de lekkerste. De recepten tot en met de rabarbersoep komen uit mijn boek ‘De smaak van verlangen’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze opgeschreven door...

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Tijdens het Sinterklaasfeest -of erna: waar láát je al dat snoepgoed?!- serveer je dit jaar natuurlijk een oerhollands driegangenpepernotendiner. Alle recepten zijn voor acht personen. Voorgerecht: pompoenwortelsoep met pepernotencroutons Hoofdgerecht: Rode kool met...

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0