‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup – zolang er maar geen echte tomaat aan te pas komt. Nummer twee hekelt al het rode voedsel, het is een rijst-met-ei-man. Daar duldt hij bloemkool bij en wortelsalade. Tot voor kort at nummer drie alles. Van curry tot pompoensoep, van lasagne tot linzen. Tegenwoordig weet zij wel beter. Iiieew is het enige juiste antwoord op groente.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Iiieew is het enige antwoord op groente

De enige gemene deler is spinazie en stamppot boerenkool. Maar zelfs dat begon de laatste tijd problemen op te leveren. Tijd voor interventie. Van intrinsieke motivatie moeten we het niet hebben, merken we al gauw. Inkoppertjes als ‘Daar word je sterk en groot van’ en ‘Dan voel je je morgen topfit’ trappen deze drie niet in. De eerste meter is gelukt zonder bietjes, dan zal die die tweede meter ook wel goed komen! Dus we gaan de strijd aan met een (zelfverzonnen) toetjeskalender!

De toetjeskalender

De toetjeskalender werkt als volgt: we nemen een A4’tje en tekenen daar een aantal vakjes op, afhankelijk van het aantal deelnemers en het eetniveau. Iedere tafelgenoot kan een punt scoren door gezellig te eten aan tafel en niet moeilijk te doen over de groente die eerder niet-vies bewezen zijn. Dan kan er nog een punt worden gescoord voor ieder die iets gewaagds doet. Zo is een hapje tomatensoep enkel voor kind nummer twee zeer gewaagd en een extra punt waard. Voor kind een en drie is daar niks dappers aan.

Samenwerking

Het geheim zit hem in samenwerking: als alle hokjes op het blad vol zijn kiezen we samen een toetje. De kinderen zijn enthousiast en gaan aan de slag. Ze kijken geinteresseerd in de pannen of er misschien iets spannends in zit dat punten oplevert.

Ook boodschappen doen is nu een stuk gezelliger. De groentes worden geinspecteerd en beoordeeld op hun gekheid. We komen thuis met puntpaprika, flespompoen en knolselderij.

Na een paar weken maken we de balans op. Het is alle dagen gezellig geweest aan tafel. Iedereen heeft elke dag dingen geproefd waar hij zich normaal niet (of niet zonder bokkepruik) aan zou wagen. Met iedereen bedoel ik iedereen; ook moeders eten spruitjes (valt best mee) en rode kool (nog steeds vies). We hebben elkaar aangemoedigd en door moeilijke tijden geloodst. ‘Kom op, als jij ook soep eet hebben we de kaart vol!’

Natuurlijk gaat niet iedereen alles lusten, maar de drempel om de nieuwe smaak een kans te geven is lager. Er zijn al een paar blijvertjes: puntpaprika, wortelsoep en knolselderijsalade! En dat toetje houden we er ook maar in.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Nynke Bos woont en werkt in een Veluws dorp met haar vrouw en drie jonge kinderen. Ze geeft Yoga en Mindfulness voor kinderen.

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Groenteverstoppertje met soep

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0