Samen groente leren eten met de toetjeskalender

door Nynke Bos

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup – zolang er maar geen echte tomaat aan te pas komt. Nummer twee hekelt al het rode voedsel, het is een rijst-met-ei-man. Daar duldt hij bloemkool bij en wortelsalade. Tot voor kort at nummer drie alles. Van curry tot pompoensoep, van lasagne tot linzen. Tegenwoordig weet zij wel beter. Iiieew is het enige juiste antwoord op groente.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Iiieew is het enige antwoord op groente

De enige gemene deler is spinazie en stamppot boerenkool. Maar zelfs dat begon de laatste tijd problemen op te leveren. Tijd voor interventie. Van intrinsieke motivatie moeten we het niet hebben, merken we al gauw. Inkoppertjes als ‘Daar word je sterk en groot van’ en ‘Dan voel je je morgen topfit’ trappen deze drie niet in. De eerste meter is gelukt zonder bietjes, dan zal die die tweede meter ook wel goed komen! Dus we gaan de strijd aan met een (zelfverzonnen) toetjeskalender!

De toetjeskalender

De toetjeskalender werkt als volgt: we nemen een A4’tje en tekenen daar een aantal vakjes op, afhankelijk van het aantal deelnemers en het eetniveau. Iedere tafelgenoot kan een punt scoren door gezellig te eten aan tafel en niet moeilijk te doen over de groente die eerder niet-vies bewezen zijn. Dan kan er nog een punt worden gescoord voor ieder die iets gewaagds doet. Zo is een hapje tomatensoep enkel voor kind nummer twee zeer gewaagd en een extra punt waard. Voor kind een en drie is daar niks dappers aan.

Samenwerking

Het geheim zit hem in samenwerking: als alle hokjes op het blad vol zijn kiezen we samen een toetje. De kinderen zijn enthousiast en gaan aan de slag. Ze kijken geinteresseerd in de pannen of er misschien iets spannends in zit dat punten oplevert.

Ook boodschappen doen is nu een stuk gezelliger. De groentes worden geinspecteerd en beoordeeld op hun gekheid. We komen thuis met puntpaprika, flespompoen en knolselderij.

Na een paar weken maken we de balans op. Het is alle dagen gezellig geweest aan tafel. Iedereen heeft elke dag dingen geproefd waar hij zich normaal niet (of niet zonder bokkepruik) aan zou wagen. Met iedereen bedoel ik iedereen; ook moeders eten spruitjes (valt best mee) en rode kool (nog steeds vies). We hebben elkaar aangemoedigd en door moeilijke tijden geloodst. ‘Kom op, als jij ook soep eet hebben we de kaart vol!’

Natuurlijk gaat niet iedereen alles lusten, maar de drempel om de nieuwe smaak een kans te geven is lager. Er zijn al een paar blijvertjes: puntpaprika, wortelsoep en knolselderijsalade! En dat toetje houden we er ook maar in.

Lekker leesvoer over eten: Goed vies, Eten voor de kleintjes, 100% suikervrij voor kinderen.

Nynke Bos woont en werkt in een Veluws dorp met haar vrouw en drie jonge kinderen. Ze geeft Yoga en Mindfulness voor kinderen.

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Groenteverstoppertje met soep

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken

Bak zelf je brood. Het is lekker, gezond en je komt er van tot rust. Ingrediënten 750 gram volkoren meel 30 gram gist theelepel zout (kan ook zonder) 4 dl lauw water   Bereidingswijze Doe de meel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak er vervolgens...

Niet-vieze worteltjestaart

Niet-vieze worteltjestaart

Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Nou, deze taart is niet vies. Maar als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren, kun je dat beter niet tegen iedereen zeggen. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

Warme wolvilten kabouterslofjes

Warme wolvilten kabouterslofjes

Brrrrr…… Winter! Koude voetjes. Maar niet voor mijn kleine kabouter want voor hem maakte ik kabouterslofjes van wolvilt. Dat staat niet alleen lief, maar is ook nog eens lekker warm! Benodigdheden Lontwol in verschillende kleuren Een wolvilten lap Olijfzeep Warm water...

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Ken je de emaille zand-, zeep- en soda-bakken van vroeger? Dat is even andere koek dan allesreiniger van een totaal mysterieuze chemische substantie. Toch kreeg oma ook het huis aan kant. Was zij nu een supervrouw? Had zij met 11 kinderen meer tijd om schoon te maken?...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0