Samen slapen is de norm

door Annemieke

Mijn stem deed een rare echo, maar gelukkig lukte het Marianne tijdens onze live ook prima om zonder mijn vragen superveel boeiende informatie te geven over een onderwerp waar héél veel ouders héél veel vragen over hebben: samen slapen. Met je baby, je dreumes, je peuter en misschien zelfs je kleuter. Marianne Vanderveen-Kolkena is medisch antropoloog, lactatiekundige en vertaalde de boeken van Samen slapen-boegbeeld James McKenna waaronder de meest recente: Veilig slapen met je baby.

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Is het veilig? Hoe kan het comfortabel? Hoe lang ga je ermee door? En: hoe doe je dat met intimiteit met je partner? Over elk van deze vraag afzonderlijk kan Marianne al een dag doorpraten, maar de belangrijkste punten uit ons gesprek:

  • Weet dat samen slapen wereldwijd de norm is en altijd geweest is.
  • De borstvoedende moeder heeft dankzij hormonen een haarfijn afgestemd systeem waardoor ze snel en adequaat kan reageren op haar baby. De niet-voedende partner heeft dat niet, dus het is het veiligst als de baby tussen moeder en muur op het bed ligt.
  • Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk: regel een zo breed mogelijk bed, met een goed passend, stevig matras. Zoek naar de kleding die voor jou het meest aangenaam is, afhankelijk van het seizoen, en let er op dat er geen loshangende touwtjes of lusjes aan je kleding zitten.
  • Geeft de biologische moeder om wat voor reden geen borstvoeding, dan raadt McKenna samen in een bed slapen af. Marianne is minder streng: ‘Elk gezin is anders en iedereen maakt eigen risico-afwegingen. Ben je een lichte slaper, rook en drink je niet, draag je je baby veel in de draagdoek? Goede kans dat je dan ‘s nachts alert en sensitief reageert op je baby.
  • In veel gezinnen is het ‘s nachts een beddendans; waar iedereen de nacht begint en de ochtend ontwaakt, kan per dag verschillen. Whatever works, slapen is meestal prioriteit nummer één.
  • Een klein kind kan geen overdosis oxytocine krijgen – hoe meer, hoe beter. Fysieke nabijheid is onmisbaar, bezuinig daar niet op.
  • Voor broertjes en zusjes die samen in een bed/kamer slapen, kan het een positieve invloed hebben op hun onderlinge band. Vaak geldt: hoe meer tijd je samen doorbrengt, hoe hechter de relatie.
  • Samen slapen moet voor iedereen aangenaam zijn. Marianne: ‘Je kunt er best een keer van balen, omdat je kapot moe bent, maar toch voelen dat je nog samen wilt blijven slapen met je kind. Wil je het samen slapen liefdevol afbouwen, neem daar dan je tijd voor. Ook met een peuter kan je praten; hij begrijpt dan waarschijnlijk cognitief niet alles wat je zegt, maar voelt wel de ernst van je toon aan. Maak van de overgang naar het eigen bed/kamer iets leuks, kies positieve woorden en accepteer dat wennen aan de nieuwe situatie tijd kost.
  • Intimiteit met je partner? Marianne: ‘Ik kan me goed voorstellen dat ouders het ongemakkelijk vinden om seks te hebben als hun kind erbij is, alhoewel je je af kunt vragen wat een heel klein kind daarvan meekrijgt. Als het gaat om intimiteit, knuffelen en zoenen, dan denk is het volgens mij alleen maar goed als een kind daar zo jong mogelijk mee op zijn gemak is. En verder geldt vooral: wees creatief.

De hele live, inclusief rare echo in mijn stem, is via deze link terug te kijken.

Beeld: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Samen slapen is de boeman bij babysterfte

Samen slapen is de boeman bij babysterfte

We werden genoemd in Nieuwsuur. Wij promoten namelijk samen slapen terwijl dat volgens iedereen in dat item gevaarlijk is. 3 per week versus 5 per jaar Wat is het geval? In Groot-Brittannië sterven 2 à 3 baby's per week in bed tussen de ouders in. Schokkende cijfers....

Nachtwacht, reëel over nachtelijk ouderschap

Nachtwacht, reëel over nachtelijk ouderschap

Na de losse opvoedingsstijl van de jaren zeventig ging men het uit angst voor ontsporende kinderen radicaal anders doen. Een autoritaire opvoedstijl raakte daardoor weer helemaal in de mode. Veel mensen zijn nog altijd bang dat hun kinderen verwend raken door de...

5 keer veilig samen slapen volgens McKenna

5 keer veilig samen slapen volgens McKenna

Samen slapen is de biologische norm: het is de meest natuurlijke en veilige manier om je leven te starten. Tegenwoordig wordt er flink gewaarschuwd voor wiegendood, waardoor veel ouders niet samen durven te slapen. En dat is zonde, want samen slapen kan juist...

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Huilen. De meningen verschillen er nogal over. Niet alleen tussen ouders onderling maar ook onder professionals. Zo was er een tijd geleden veel te doen over baby’s en huilen. Australische onderzoekers ‘ontdekten’ dat *tromgeroffel* baby’s die je laat huilen sneller...

Waarom we slapen als een oermensje

Waarom we slapen als een oermensje

Wanneer zijn wij mensen apart van elkaar gaan liggen? En, interessanter: waarom eigenlijk? Ooit liep ik in een dierenpark langs de ringstaartmaki’s. Ze lagen met zijn allen in een grote knoedel en het zag er reuze comfortabel uit. En ik dacht: zo horen mensen toch ook...

Samen slapen: lig je dan de hele avond naast je baby?

Samen slapen: lig je dan de hele avond naast je baby?

Attachment parenting; het valt nog niet mee. Je hebt uitgevogeld dat je baby bij jou mag slapen voor de hechting en al die gezondheidsvoordelen. Je hebt de kritiek van je omgeving doorstaan, die zich afvraagt of een eigen bedje niet veel beter is. Je merkt dat je baby...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0