Als mijn zoontje Jep een brief aan de kinderen van het kiindweekend zou schrijven, zou hij er ongeveer zo uitzien:

‘Hoi. Ga jij ook naar – ehm, hoe heet dat ene land ook alweer? – oh ja, het Kiindweekend? Ik was er gisteren (vertaling: vorig jaar) ook. Toen was ik nog maar vier. 

Het is daar super leuk. Ze hebben daar heel veel zand dat op stof lijkt. Als je heel hard gaat rennen, wordt het mist. Net als een zandstorm in de woestijn. En er is een zwembad. En je kunt heel goed beestjes zoeken. Ik heb vorige keer een triljoenpoot gevonden. Doe je mee met beestjes zoeken? Wie doet er mee met beestjes zoeken? Hand in de pot voor beestjes zoeken! 

Of zullen we verstoppertje spelen? Hand in de pot voor verstoppertje! Mijn moeder doet ook mee. Yes! Ze speelt niet zo vaak mee, bijna alleen maar met verstoppertje. Maar ze is er heel slecht in. Ze wint nooit. Iedereen mag meedoen. En als je niet weet hoe iemand heet, zeg je gewoon ‘buut kindje met die gele broek!’. Geeft niets. Ik ken een hele goeie verstopplek. Kom maar mee.

Hoe oud ben jij? Ik ben al vijf. Mijn zusje zegt dat ze ook vijf is, maar dat is niet waar. Ze is nog maar twee. Mijn neef is al dertien en mijn opa al bijna honderd. Echt. Maar die zijn er niet bij. Mijn broer wel. Hij heet Luka en hij is al supergroot, hij is al bijna acht. Hij staat daar. Daar. Zie je hem? Hij is iets aan het bouwen. Hij is altijd dingen aan het bouwen. Machines en zo. Nu maakt hij, denk ik, een robot van die stukken hout en dat touw. Of een val. Of een hut met een laserdeur.  

Papa staat ergens anders. Waarschijnlijk bij het vuur. Ja, hij is bij het vuur. Ik ga zo meteen ook wel even naar het vuur, maar nu nog niet. Ik zie wel. Oh wacht, ze zijn broodjes aan het bakken. Joepie, broodjes bakken. Broodjes bakken, broodjes bakken! Doe je mee? Kom, we gaan een stok zoeken om deeg op te doen. Daar, bij die bomen.’

En hup, weg zijn ze. Daar stopt dan ook ineens Jeps brief. Sowieso is deze hele brief puur hypothetisch. Want Jep heeft helemaal geen zin om een brief te schrijven. Terwijl ik achter de laptop zit te voorpretten voor het Kiindweekend, loopt hij buiten door het gemeentegroen om duivenveren te zoeken. Wat ben ik blij voor hem dat hij binnenkort lekker de ruimte krijgt om te scharrelen. Kom je ook? 

Alle scharrelkinderen verzamelen!

Hier koop je kaartjes voor het Kiindweekend.

Meer lezen:

Marieke Dijksman | Alle kinderen naar buiten 

Astrid Lindgren | Buiten in Bolderburen 

Fotografie: Maria Stijger/Bart Broeze

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0